Ana Sayfa Blog Yer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetişir ve nasıl tüketilir?

Yer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetişir ve nasıl tüketilir?

0
Yer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetişir ve nasıl tüketilir?

Yüksek miktarda magnezyum içeren yer elması vücut direnci için güçlü bir besin kaynağıdır. Ana vatanı Kuzey Amerika olan yer elması görünürde patates ve zencefile benzer. Tat olarak ise tatlı patates gibidir. Bir kök sebzesi olan yer elması sağlığa birçok faydası vardır. Uzmanlar özellikle kış aylarında herkesin mutfağında olması gerektiğini vurguluyor. Peki Yer elmasının faydaları nelerdir? Haberin detayında:

Papatya ve ayçiçeği ailesine ait olan yer elması toprağın yüzeyine sarı çiçeklerle çıkar. Ancak toprağın altında turp ya da patates benzeri bir sebzesi vardır. Yemek ve salata olarak tüketilen bu besinin tadı tatlıdır. Bitkinin kökü toprak altında çok hızlı gelişir ve büyür. Bu yüzden yetiştiği alanda birden fazla bulunur. Fransız kaşifleri bunu ilk bulduklarında tadını enginarla aynı olduğuna dair notlar almışlardı. Çok hızlı ve kendiliğinden yetişen bu besinin ana vatanı Kuzey Amerika olsa bile günümüzde Avrupa ve Türkiye’de üretimi de tüketimi de oldukça fazladır. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Yapılan araştırmalarda şeker ve yüksek tansiyon hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besin olduğu tespit edildi. Çok hızlı yara iyileştirdiğinden Amerika yerlileri bu besini kaynatıp krem haline getirerek doğal ilaç olarak kullanırmış. Ayrıca mide ve sindirim problemi olan kişilerin tüketmesi de tavsiye edilir. 

YER ELMASININ FAYDALARI NELERDİR? YER ELMASI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

– Romatizma iltihabı giderek yaygınlaşan hastalıklar arasındadır. Bunun içinde çok az besin bulunur. Ancak yer elması pek bilinmezse de bu bakımdan faydalı bir besindir. Kas ve kemiklerdeki asit oranını düşürerek ağrıları azaltır. 

Cilt bakımı için en doğal yol anti aging yüklü besinlerdir. Anti Aging maddesi cildin daha diri ve genç kalmasını sağlar. Bu madde bakımından zengin olan yer elması cildin daha genç görünmesini destekler. Hücrelerin yenilenme hızını artırır.

Şeker hastaları kilo vermek için oldukça sıkı bir diyete girmeleri gerekir. Ancak diyet yaparken tüketmeleri gereken besin sayısı oldukça azdır. Bu yüzden uzmanlar kandaki şeker oranını etkilemeyen besinler tüketmelerini önerir. Yer elması ideal besinler arasında yer alır. 

Günümüzün korkulu rüyası olan kanserin önüne geçmek için antioksidan bakımından zengin besinler gerekir. Özellikle sindirim sistemindeki organlarda kanserin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden sağlıklı besinlerle buradaki hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçmekte fayda var. Yer elması hücrelerin yenilenmesi desteklediğinden tümör oluşumunun önüne geçer.

Sadece şeker hastaları değil aynı zamanda kilo vermek isteyen sağlıklı kişilerinde bu besinle diyet yapabilir. İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süreli tokluk hissi verir. Ayrıca vücudun enerjisini de yükselterek yağ yakarken yorgunluk ve stres hastalıklarına zemin hazırlayan belirtileri önler.

Böbreklerin işlevselliğini artırarak taş ve kum oluşumunun önüne geçer. Böbrek üstü bezleri çalıştırarak da vücudun susuzluk çekmesini engeller. 

Yer elmasının haşlanmış suyuyla saçlarınızı yıkadığınızda saç köklerinin diplerini güçlendirir. Dökülme ve yıpranmayı önler.

Göğüs iltihaplanması ve ağrıları içinde ideal besindir. Sürekli öksürüğü keser. Akciğerlerin hasar almasının önüne geçer. Balgam yoluyla iltihabı vücuttan atar.

Basurun neden olduğu ağrıyı engeller. Bir tane yer elması haşlayın. İyice ezip basurun olduğu yere sürün. Bir süre bekledikten sonra ılık suyla yıkayın. 

YER ELMASI NASIL TÜKETİLİR?

Kaynatılıp haşlanarak tüketilebildiği gibi çiğ halde de limon sıkılıp tuzlanıp yenilebilir. Genelikle yemeği yapılır. Güçlü bir posası olduğundan kaynatılıp tüketilmesi daha çok tavsiye edilir. Kaynatıldıktan sonra kimisi yemeğini yapar. Kimisi de salata yaparak tüketir.