Ana Sayfa Blog Tiroksin hormonu ne işe yarar? Tiroksin hormonu eksikliği nelere yol açar?

Tiroksin hormonu ne işe yarar? Tiroksin hormonu eksikliği nelere yol açar?

0
Tiroksin hormonu ne işe yarar? Tiroksin hormonu eksikliği nelere yol açar?

Vücudun kilo alma ve verme durumunu kontrol eden Tiroksin hormonu tiroid bezi tarafından salgılanır. Ancak tiroid bezinde meydana gelen herhangi bir bozukluk tiroksin seviyesini olumsuz erkiler. Bunun akabinde de vücut fonksiyonlarında bozukluklar meydana gelir. Tiroksin hormonu ne işe yarar? Tiroksin hormonu eksikliği nelere yol açar?

Vücuttaki hücrelerin daha işlevsel olması için hormonal dengeye ihtiyaç vardır. Tüm vücuda yayılması içinde kan akışının normal olması gerekir. Hormon salınımının en temel görevi tiroid bezinindir. Trioid bezi vücuttaki tüm hormon hücrelerin salınımı en iyi şekilde yapmadığında hormon seviyelerinde bazen iniş ve yükseliş meydana gelebilir. Tiroksin hormonu da bunlardan biridir. Serbest t4 hormonu ile salgılanan tiroksin vücudun dengeli kilo alınımını destekler. Sağlıklı beslenme de oldukça etkili olan tiroksin hormonu düştüğünde beraberinde farklı hastalıklarda getirebilir. Ayrıca erken tedavi edilmediğinde de sağlık sorunlarına yol açabilir. 

  • Tiroksin hormonu tiroid bezi tarafından salgılanır.
     
  • Tiroksin hormonu vücudun kilo kontrolünü sağlar.
     
  • Düşüklüğü sırasında besinlerden alınan vitamin ve minerallerin yeterli miktarda kan karışmasını engeller. 
     
  • Ayrıca düşüklüğü metabolizmanın yeterli oranda çalışmasının önüne geçer. 
     
  • İçeriğinde iyot bulunan bu hormon çeşidi kan akışını ve kalp atışının da kontrollü olmasını sağlayarak vücut sağlığını korur. 

TİROKSİN HORMUNU NE İŞE YARAR?

Tiroksin hormonu vücutta çok yönlü fonksiyona sahiptir. Yağ, protein ve karbonhidrat gibi önemli değerlerin vücut içinde dağılımını gerçekleştirerek metabolizmanın yapısını kontrol eder. Vücudun adeta enerjisini belirleyen tiroksin hormonu ayrıca kas ve sinir sistemi içinde gerekli bir hormon salınımıdır. Hücrelerin dokularını yeniler. Kan akışının yanı sıra kanda buluna oksijeni tüm vücuda eşit olarak dağıtır. Serbest t4 hormonu yeterli salınım yapamadığında ise farklı ciddi hastalıklar ortaya çıkar.

TİROKSİN HORMONU EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Çocukluktan ergenliğe geçiş sırasında tiroksin hormonu azalınca zeka geriliği, üreme organlarında bozukluk, fiziksel gelişimde azalma hatta cüce kalmasına bile yol açabilir. Bunun aynı sıra tiroksin hormonu az salgılandığında vücut virüslere karşı zayıf kalır. Çünkü hücreler kendini hızla yenileyemez. Bu da kişinin enerjisini düşürür.

Halsizlik odaklanma da zorlanma gibi durumlara yol açar.

Her hormonal dengesizlikte olduğu gibi tiroksin hormonunda da terleme sorunu yaşanır. Ancak aksi bir durum tiroksin hormonu eksikliğinde terleme azalır.

Üşüme ve titreme gibi durumlara yol açar.

Metabolizmanın hız düştükçe kabızlık görülür.

Üreme hormonlarını da olumsuz etkilediğinden adet düzensizliği ve sancıları çok olur. Guatr hastalığı riski artar.

En yaygın durum ise saç dökülmesi ve depresyonun görülmesidir.

Ayrıca üreme azlığına da yol açabilen tiroksin hormonu eksikliği ödem artmasıyla kilo alımına neden olur.