Deniz ürünleri denince akla ilk olarak balık gelir. Ancak farklı seçenekler de vardır. Bunlardan biri de yengeç… Peki yengeç nasıl temizlenir ve pişirilir? İşte farklı bir şeyler denemek isteyenler için pratik yengeç pişirme yöntemleri…
Protein zenginliği ve tadındaki büyük lezzet nedeniyle son yıllarda tatilci ve turistlerin vazgeçemediği, Dalyan Kanalı ile denizle akarsuyun birleştiği lagünlerde yaşayan ve adını kıskaçlarındaki mavi renkten alan mavi yengeçler, Dalyan’a gelenlerin gözdesi olmayı sürdürüyor. İztuzu Plajı’nın göl tarafı ile Alagöl bölgelerinde avlanan mavi yengecin asıl vatanı Kuzey Amerika. Ülkemizde de Kuzey Ege’deki acı sulu lagünlere yerleştirilen Mavi Yengeç, Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılarak popülasyonunu genişletti. Et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde lüks bir ürün olarak oldukça yüksek fiyatlarla satılan mavi yengeç Çin, Tayland, Endonezya, Japonya, Filipinler, İspanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde önemli miktarda tüketiliyor. Göğüs ve kıskaç etleri yenilen mavi yengeçler genelde plankton, balık, bitki, yumuşakça ve kabuklularla besleniyor.
YENGEÇ NASIL TEMİZLENİR?
Yengeci pişirmeden ve tüketmeden önce temizlemek gerekir. Kapsamlı bir temizlik yapmak için içindeki her şeyi, geriye sadece eti bırakarak çıkarmalısınız. Temizlendikten sonra olduğu gibi pişirin veya yemesini kolaylaştırmak için dört parçaya bölün.
Mavi yengeç kullanıyorsanız, şoka neden olmak için büyük bir kase buzlu suya iki ila üç dakika daldırın. Sonra sudan çıkarın ve sırtına koyun. Bir bıçak veya buz kıracağı kullanarak hayvanın kabuğunu ağzının 1 inç altından delin.
Ayrıca yengeci öldürmek için bir dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatmadan önce dondurucuda 15 dakika canlı uyuyun. Daha sonra dondurucudan çıkarın ve kaynar su ile bir tencereye koyun. Kapaksız tencere ile bir dakika pişirin. Bundan sonra, bir maşayla çıkarın ve pişirme işlemini askıya almak için bir kase soğuk suya daldırın.
Yengeç kabuğunun üst kısmını parmaklarınızla çekin. Başparmağınızı yengecin arkasındaki küçük açıklığa yerleştirin. Kabuğun üst kısmı hayvanın vücudunun geri kalanından ayrılana kadar baş parmaklarınızla zıt yönlere doğru çekin. Çıkardığınız şeyi atın.
Hayvanın karnını çıkarın. Alt tarafı yukarı bakacak şekilde sırt üstü yatırın. Üçgene benzeyen karın kenarının altına bir bıçak sürün. Bıçağı kullanarak bu parçayı kaldırın ve yengeç gövdesinden parmaklarınızla çekin.
Solungaçları mavi yengeçten çıkarın. Solungaçlar, hayvanın vücudunun her iki yanında bulunan ince gri kaslardır. Çıkarmak için parmaklarınızla tutup dışarı çekin. Ondan sonra onları atın.
Bağırsakları çıkarın. Hayvanın solungaçları arasındaki alan bağırsak doludur. Yengeç organlarını örten ince kumaşı parmaklarınızla kırın, ardından parmaklarınızı veya bir kaşıkla yengecin vücudunun içinden çıkarın. Tüm iç organları çıkardıktan sonra, onları atın veya yengeç eti için baharat olarak saklayın.
Beyaz eti atmamaya dikkat edin. Hayvanın her iki yanında, solungaçların olduğu yerin altındadır.
İyice yıkayın. Yıkamak için musluğun altına yerleştirin veya bir kase suya daldırın. Devam etmeden önce vücutta kalan iç organları veya dokuyu yıkayın ve çıkarın.
Yengeci uzunlamasına ikiye kesin. Normal pozisyonda yatırın ve bir bıçağın bıçağını hayvanın vücut uzunluğunun ortasına yerleştirin. Keskin bir kesim yapmak ve yengecin iki yarısını ayırmak için serbest elinizle bıçağın üstüne bastırın.
Dört parçaya bölün. Yengecin yarısını alın ve bıçak bıçağını dört bacağın ortasına yerleştirin. Bıçağın her iki yanında ikişer bacak olmalıdır. Yengeç parçasını ikiye kesmek için aşağı doğru itin. Kalan yarısında tekrarlayın.
Mavi yengeci pişirme zamanı gelene kadar buz üzerinde saklayın. Pişirmeye hazır olduğunuzda buzdan alın ve dört parçayı kaynatın.
YENGEÇ PİŞİRME TEKNİKLERİ
- Yengeçlerin hepsi aynı yöntemle pişirilebilir. Bunun için ızgara, haşlama ve buharda pişirme tercih edilebilir. Pişirme süresi de yengecin büyüklüğüne, miktarına ve parçalanmış olmasına göre değişir.
- Yengeç haşlarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri eğer haşlama yapılacaksa, su sıcak olmamalı. Çünkü yengeçler de su ile birlikte yavaş yavaş kaynayacaktır.
- Yengeç etinin buharda pişirilmesi de tercih edilebilecek güzel yöntemlerden biri. Çünkü etin besin değeri kaybolmayacaktır. Ancak etin suyunun kaybolmaması için buharda fazla tutmamak gerekir.