Ana Sayfa Blog Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir? Soğuk algınlığında üzerlik tohumunun çayı içerseniz…

Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir? Soğuk algınlığında üzerlik tohumunun çayı içerseniz…

0
Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir? Soğuk algınlığında üzerlik tohumunun çayı içerseniz…

Türkmenistan’da koronavirüs salgınını önlemek için yapılan üzerlik tohumu tütsülerinden sonra üzerlik tohumu merak konusu oldu. Eski çağlardan beridir şifa amaçlı üzerlik tohumu çay yapılarak tüketilir. Güçlü kokusu nedeniyle yakılarak da kullanılır. Bronşları temizlemede oldukça etkili olan üzerlik tohumu hakkında her şeyi araştırdık. Peki Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir? Haberin detayında:

Afrika, Asya ve Amerika gibi sıcak bölgelerde yetişen üzerlik bitkisinin tohumu ülkemizde çay olarak tüketilmektedir. Ayrıca bazı yörelerde bu tohum ev içerisinde yakılarak psikolojik rahatlattığı düşünülür. Bu yüzden de nazarlık tohumu olarak adlandırılır. Beyaz çiçekler açan bu tohumun içinde harmalin, harmin, harmalol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddeleri bulunmaktadır. Tohumundan elde edilen yağlar tıbbı tedavilerde doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Afrodizyak etkiye sahip olan üzerlik otu depresyon ve strese iyi gelen bitkiler arasında en etkili olandır. Ancak aşırı tüketildiğinde göz ve mide sağlığını olumsuz etkiler. Üzerlik tohumu tüketmeden önce bir uzmana başvurmada fayda var. 

ÜZERLİK TOHUMU KORONAVİRÜSE FAYDA MI?

Faydaları arasında bronşları temizleyen alerjiye iyi gelen genel olarak üst solunum yolları hastalıklarını ortadan kaldırır. Türkmenis’tan da tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsünden kurtulmak için üzerlik tohumu yakıldı. Bunun bilimsel olarak kesin bir kanıtı yoktur. Ancak tohum çay yapılarak tüketildiğinde antibakteriyel etkisi sayesinde gribal hastalıklara doğal ilaçtır. Alternatif tıp uzmanları üzerlik tohumunun balla beraber tüketildiğinde özellikle astım hastalarına şifa sağlar. Fakat İbrahim Saraçoğlu bu bitkiye karşı bazı kişilerin alerjisi olabileceğinden öncelikle kontrol yapılmasını önerir. 

ÜZERLİK TOHUMUNUN ÇAYI NASIL YAPILIR?

2 su bardağı suya bir yemek kaşığı üzerlik tohumu ekleyip 2 dakika kaynatın. 7 dakika demlenmesini bekleyin. Süzdükten sonra tüketiniz. Uzun süre ve devamlı tüketmemeye dikkat edin. İbrahim Saraçoğlu üzerlik tohumunun çayının; saman nezlesi, astım, protein alerjisi ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarında tüketilmesini tavsiye eder. 

ÜZERLİK TOHUMUN FAYDALARI NELERDİR? 

Üst solunum yolları yüksek enfeksiyondan dolayı tıkanır. Üzerlik otu yakılıp dumanı koklandığında sinüs yollarının açılmasını sağlar. Bezlerde biriken enfeksiyonu akıntı ile atar. 

Üzerlik tohumundan yapılan çay mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen ağır enfeksiyonlu grip sonrası yaşanan boğaz ağrısı ve iltihaplanmasına da iyi gelir. Boğazda biriken iltihabı balgam ile atar. Ayrıca göğüs ve akciğerlerde öksürüğe bağlı oluşan tahribatını şiddetini hafifletir.

Besin atıklarından kaynaklı bağırsaklarda ortaya çıkan kurtların dökülmesini sağlar. Sindirim yollarını temizleyerek yaşanma ihtimali olan bağırsak hastalıklarının önüne geçer. 

İçerdiği maddeler sayesinde rahatlatma etkisi olan üzerlik tohumu hafıza ve beynin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Unutkanlık ve alzheimer gibi hastalıklarla savaşır. Aynı zamanda uyku problemi yaşayanlar için oldukça etkisi olan üzerlik tohumu çayını yatmadan bir saat önce içtiğinizde rahat bir uyku yaşamanızı destekler. 

Hormonların düzenli çalışmasını sağlayarak yaşlanmayı önler. Bunun yanı sıra serotonin hormonlarını artırarak kişinin daha sakin olmasını sağlar. Uzmanlar özellikle kadınların adet öncesi sendromu sırasında tüketmesini tavsiye eder. 

Göz iltihaplanmaları için rezene tohumu ile beraber kaynatılıp ped pamuk yardımı ile göze sürülerek iltihabın kısa sürede atılmasını sağlar.

Ağızda biriken besin atıkları tükürük bezi ve mide dahil ağız kokusuna neden olurlar. Bunu engellemek için üzerlik tohumunu ağzını da tutunuz. Yumuşadıktan sonra atınız. Üzerlik tohumu içerdiği çözücü maddeleri tükürüğe yerleşir. Ağız içerisindeki tükürük biriken atıkları enzimler mide aracılığı ile vücuttan atar.