Ana Sayfa Blog Timüs bezi nedir? Timüs ne işe yarar?

Timüs bezi nedir? Timüs ne işe yarar?

0
Timüs bezi nedir? Timüs ne işe yarar?

Bağışıklık sisteminin en önemli organlarından biri olan timüs bezinin ne olduğunu biliyor musunuz? Sizler için vücudun sağlıklı işlemesi için sürekli titremesi gereken timüs bezi hakkında merak edilenleri derledik. Peki timüs bezi nedir? Timüs ne işe yarar? Tiroid bezi tiroid bezi ve soluk arasında ceviz büyüklüğünde olan bir organdır.

Vücudun komut merkezi olan timüs bezi, tiroid bezinden salınan T hormonlarının hangilerinin zararlı hangilerinin faydaları olduğunu ayırt ederek zararlı olanları vücuttan atar. Bağışıklık sisteminin bakterilerle nasıl savaşacağını ayarlayan timüs bezi, doğar doğmaz vücutta bulunur. Yani vücudu enfeksiyonlara karşı hemen savaş kalkanı haline getirir. Ergenlik döneminde daha da büyüyen bu bez, testesteron ve östrojenin dengelenmesini korur. Timus bezi ne kadar titrerse bu vücudun bir o kadar sağlıklı çalıştığının göstergesidir. Timüs bezi yaşla paralellik gösterir. Hareketleri beyin tarafından kontrol edilen timüs bezi, üzüntü ve kahkaha anlarında farklı fonksiyonlara sebebiyet verir. İyi hissetmek ve gülmenin faydası ile orantılı olan timüs bezi, aynı şekilde stres altında da çalışmaz haline gelebilir. 

TİMÜS NE İŞE YARAR?

Timüs bezi vücudu adeta koruyan bağışıklık sistemini yeniler. İki kapsül şeklinde olan timüs bezi, hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer. Ancak herhangi bir travma ile deforme olan timüs bezi kanserli hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. Yapılan araştırmalarda timüs bezinin fonksiyonları ve kanser hastalıklarının ortaya çıkmasında büyük bir pay olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın devamında ise bu bezin fonksiyonlarının azalmasındaki en büyük etken ise vücudun kendi kendine üretemediği çinko maddesinden kaynaklı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Uzmanlar bu yüzden çinko maddesinin bebeklik çağından beri düzenli miktarda vücuda alınmasını tavsiye ediyor. Geceleri daha hızlı çalışan timüs bezi, vücudun yenilenmesinde de büyük bir payı vardır. 24 saat boyunca bu çalışma hızı aynı korunduğunda hem bağışıklık güçlendirilir hem de yaşlanmayı geciktirir.