Ana Sayfa Blog Taban simidi nedir ve nasıl yapılır? Manisa usulü taban simidinin püf noktaları

Taban simidi nedir ve nasıl yapılır? Manisa usulü taban simidinin püf noktaları

0
Taban simidi nedir ve nasıl yapılır? Manisa usulü taban simidinin püf noktaları

Manisa’ya özgü olan ve ramazan ayı ile bütünleşen taban simidi, bu sene de sahur sofralarının vazgeçilmezi oldu. Manisa’nın geleneksel lezzetlerinden olan taban simiti susatmadığı için ramazanda tüketiliyor. Taban simiti nasıl yapılır? İşte detaylar…

Manisa’da yetişen nohutlardan doğal yolla elde edilen mayayla yapılan ve bu özelliğiyle benzerlerinden ayrılan taban simidinin üretimi ramazanda artıyor. İsmini yassı yapısından alan “taban simidi”, kentteki fırınlarda un, su, nohut mayası, pekmez ve susamdan imal ediliyor. Sahur vaktine kadar önceki yıllarda sokaklarda satılan simit, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl yalnızca fırınlardan alınabiliyor. Nohut mayasının verdiği tatlımsı tadıyla çocuklarca da çok sevilen simit, sahurlarda Manisalıların sofralarını süslüyor.

Taban simidinin kentte bir ramazan geleneği olduğunu dile getiren Gültekin, bunu fırıncılar olarak yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Gültekin, taban simidinin en önemli özelliğinin nohut mayası kullanılması olduğunu, mayayı Manisa’da yetişen nohutlardan doğal yolla ürettiklerini ifade etti.

TABAN SİMİDİ TARİFİ:

Aslan, taban simitinin yapılışını da şöyle anlattı: “Doğal mayadan yapılıyor. İçinde tuz ve şeker yok. Önce nohut mayası su ile kaynatılıyor, ardından nohutları kırıyoruz. Bir cam şişenin içerisinde 24 saat boyunca bekletiyoruz.

Ardından hamur haline getiriyoruz. Daha sonra suda 1 dakika kaynatıp, susamladıktan sonra fırına veriyoruz. 15 dakika pişirdikten sonra satışa hazır hale geliyor.

Taban simidi, hamurunda nohut olduğu, tuz ve şeker kullanılmadığı için susatmaz. Ramazan ayınında tercih edilmesinin sebebi de bu” diye konuştu. 45 gramlık taban simitlerinin tanesi 1.5 liradan satılıyor.