Ana Sayfa Blog Şile bezi nedir ve şile bezi özellikleri nelerdir?

Şile bezi nedir ve şile bezi özellikleri nelerdir?

0
Şile bezi nedir ve şile bezi özellikleri nelerdir?

Tekstil dünyasının önde gelen firmaları, artık kıyafetlerinde şile bezi kumaşını tercih ediyorlar. Trendler arasında yer alan şile bezi kumaşlar, terletmeyen yapısıyla yaz ayları için ideal kumaş türlerindendir. Peki şile bezi kumaş nedir ve şile bezi kumaş özellikleri nelerdir? İşte sezonun trendi şile bezi kumaş hakkında merak edilenler.

Yazın kombin hazırlarken en büyük problemlerden biri, kumaşların yapısı olur. Çünkü bazı kumaşlar, yapılarından dolayı, yaz ayları için uygun olmaz ve giyen kişiyi sıkıp terletebilir. Bu nedenle seçilen kumaşın özelliklerini iyi bilmeniz gerekir. Şile bezi kumaş, yaz ayları için en ideal kumaş çeşitlerinden biridir. Hemen hemen her üst parçasında kullanılabilse de, çoğunlukla elbise ve gömleklerde kullanılır. Farklı seçenekleri bulunsa da krem ve beyaz en çok tercih edilen tonlardır. Sizler için şile bezi kumaşlar hakkında bilinmesi gerekenleri, tek bir içerikte topladık. 

ŞİLE BEZİ KUMAŞ NEDİR?

Sahip olduğu emme özelliğinden dolayı sağlıklı bir ürün olan şile bezi, rahat ve hafif olması sebebiyle de geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kıyafetler dışında aksesuarlarda da kullanılabilmektedir. İlk dönemlerinde keten ipliğinden üretilen şile bezi, sonrasında pamuk ipliğiyle dokunmaya başlamıştır. Bükümlü iplikle yapılmaktadır.

Bükümlü yerine bürümcük de denilmektedir. Bu sözcük, dokumacılıkta çok bükümlü ipliklerle üretilmiş dokuma anlamını taşımaktadır. Bezayağı örgü ile dokunmaktadır.

ŞİLE BEZİ KUMAŞIN ÖZELLİKLERİ

– Vücutta ter tutmaz ve ütü gerektirmez. Yüzde yüz pamuklu lifli bir modeldir. Giyen kişiye serinlik sağlar.

– Deniz suyuyla yıkanır. Kumda bulunan iyot ve kuvars, kumaşa özel bir yapı verir.

 – Şile bezi işemelerinde özel motifler kullanılır. Bu motiflerin adı: Sümbüllü Çatlak, Gazi Sofrası, Kartopu ve Zülüf Tarağı’dır.

– İstanbul Şile ilçesine has bir kumaş türüdür.

– Batik boyama tekniği için de kullanılabilmektedir.