Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir?

0
39

Sedef ciddi bir deri hastalığıdır. Genetik ya da çevresel faktörlerden kaynaklı ortaya çıkar. Bazı kimselerde yıllarca süren sedef hastalığı bazılarında ise birkaç yıla geçer. Derideki lezyonların hasar alması ile ortaya çıkan sedef hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizler için derledik. Peki sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Haberin detayında sorularının yanıtını bulabilirsiniz.

Ölü hücrelerin bir araya gelmesiyle cilt renginden farklı bir tonda ortaya çıkan sağlık sorununa sedef hastalığı denir. Genetik olan bu hastalık anne ve babadan çocuğa geçebilir. Aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklar ya da bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlardan sonra da görülebilir. Bazı uzmanlar kandaki beyaz hücrelerin oranının artmasını da bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini vurguluyor. Ancak bu hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ayrıca sedef hastalığı herhangi bir virüs ve enfeksiyondan kaynaklanmadığı için bulaşıcı değildir. Dört çeşit sedef hastalığı vardır; 

En sık karşılaşılan sedef hastalığı plak tipi olandır. Bu hastalık genellikle dirsek ve dizlerde görülen kızarıklık, pullarla oluşur.

Genellikle derinin katlanma bölgelerinde görülen çeşide ters sedef denir. Bazen görüntüsü nedeniyle egzama ile karıştırılır.

Ciltteki sıvı dengesizliği ile ortaya çıkan eritrodermik sedef kızarıklık ve deri dökülmesi belirtileri ile kendini gösterir. En nadir görülen çeşittir.

Çocuklarda sıklıkla rastlanan damla tipi sedef, tüm vücuda yayılabilir.

SEDEF HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Sinirsel bozukluklardan ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklar 

Vücutta ciddi miktarda ortaya çıkan D vitamini

– Bademcik ve idrar yolu iltihabı

Dişlerin enfeksiyon kapması

Deri yolunun kaşıntı ile hasar alması

Kronik ilaçların yan etkileri

Daha önceden ortaya çıkan cilt problemleri de sedefe zemin hazırlar.

SEDEF HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudun her yerinde kırmızı leke veya beyaz pul gibi şekiller

Cildin yüksek oranda tahriş olması

Tırnaklarda kalınlaşma, deri döküntüsü, çatlaması ve kaşınması 

Nadiren de olsa eklem ve kemiklerde görülen tutulma

SEDEF HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Güneş ve deniz lekeleri azaltıcı özelliği vardır. Bunun nedeni ise D vitamini eksikliğinin giderildiği için lekeler iyileşme gösterebilir. Deniz suyunda da bulunan çözücü mineraller lekelerin giderilmesini destekler.

Kış aylarında yaşanan deri kuruluğuna karşı önlemler alınmalıdır. Çünkü kuru cilt sedef hastalığını tetikleyen ve artıran önemli bir faktördür. Bunun için su bazı yüksek olan kremler kullanılmalıdır.

Düzenli banyo yapmak lekelerin şiddetini yatıştırır.

Stres ve depresyon gibi hastalıkların yaşanmaması için kendinizi mutlu hissettirecek yönelmeler yapılması gerekir.

DR. FERİDUN KUNAK’TAN SEDEF HASTALIĞINA DOĞAL ÇÖZÜM!

SEDEF HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Tanısı zor bir hastalıktır. Deriden alınan parçalarla lekelerin sedef olup olmadığı teşhis edilir. Sedef hastalığı kimi hastalarda sadece bir bölgede ortaya çıkarken bazı hastalarda tüm vücudu kaplar. Dermotologlar bu duruma göre tedavi yöntemi uygular. Çünkü tüm vücuda yayılmış sedef, ilerleyen zamanlarda hastanın bağışıklığını tamamen çökerterek, kemik iltihaplanmasına neden olur. İlaç tedavisi olan bu hastalık tamamen yok olmaz. Nükseden sedef hastalığı için uzmanlar hastalara kaşıntı ve dökülmeye karşı nemlendirici krem verir.

Önceki İçerikMangonun faydaları nelerdir? Mango hangi hastalıklara iyi gelir? Düzenli mango tüketirseniz ne olur?
Sonraki İçerikEnfes mahluta çorbası nasıl yapılır?
GuzelSozler
Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.