Ana Sayfa Blog Şarbon hastalığı nedir ve şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Uzmanlar uyarıyor

Şarbon hastalığı nedir ve şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Uzmanlar uyarıyor

0
Şarbon hastalığı nedir ve şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Uzmanlar uyarıyor

Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Yemişli mahallesi şarbon vakası nedeniyle karantina altına alındı. Peki şarbon hastalığı nedir? Şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir? Şarbon hastalığının tedavisi var mıdır? İşte son günlerde merak edilen tüm bu soruların yanıtı haberimizde…

Trabzon’un Sürmene ilçesinde bir mahalle, şarbon şüphesiyle karantinaya alındı. Sürmene’nin Yemişli mahallesinde kesilen büyükbaş hayvanın etinden yiyen kişilerin rahatsızlanması üzerine, inceleme başlatıldı. Kesilen hayvanda şarbon olabileceği ihtimali üzerine mahalle karantinaya alındı. İlgili tüm birimlerin konuyla ilgili incelemeyi sürdürdüğü bildirildi.

Bu durum üzerine, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilgili vatandaşın işletmesine gidilerek, kesilen hayvana ait et numuneleri ve işletmede bulunan diğer hayvanlardan kan örnekleri alındığı belirtilen açıklamada, örneklerin Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildiği vurgulandı.

Analiz sonuçlarında kesilen hayvanın şarbon hastalığı mikrobu taşıdığı, diğer mevcut hayvanlarda ise hastalık olmadığı tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Konu ile ilgili il ve ilçe müdürlüğümüzce karantina, idari ve fenni tedbirler alınmış olup, ilk etapta dezenfeksiyon işlemleri yapılmış, mevcut henüz tüketilmeyen etler ise imha edilmiştir. Aşılama faaliyetine başlanmıştır. İlgili durumun takibi Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlığı ile birlikte koordineli olarak yapılmaktadır. Şu an endişe edilecek herhangi bir durum görülmemektedir.”

 

ŞARBON NEDİR, ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbon, Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda rastlanan ve insanlara mukoza yoluyla bulabilen bir enfeksiyon hastalığına denir. Hastalığa yol açan B. thracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik ve yaralardan girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanın etinin yenmesi veya hayvanlarla temas edilmesi halinde insanlara bulaşır. Vücuda girdikten hemen sonra üremeye başlayan bu virüs, protein yapısında toksinler salgılayarak ölümcül toksinlere sebep olur. Şarbon teşhisi konulan kişi güçlü antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hastalığın tedavi edilebilmesi ve hastanın tedaviye cevap verdiğini gözlemleyebilmek için erken teşhis konulması gerekir.

İnsanlarda şarbon hastalığı üç ana klinik tablo oluşturmaktadır:

1-DERİ ŞARBONU

Şarbon virüslerinin deri altına girmesiyle birlikte deri üzerinde siyah kabuklu yaralar görülür. Bu yaralar 1-2 gün içerisinde büyür. Bu belirtiler genellikle virüsün girdiği noktada ağrı ve sızı olarak da görülebilir.

2- AKCİĞER ŞARBONU

Vürislerin solunum yolu ile birlikte vücuda girmesi sonucunda akciğer şarbonu görülür. Bu belirtinin görülmesi süresi 3 ila 5 gün arasında değişiyor. Yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi belirtiler hastalığın evleri ilerleyerek hastayı öldürür.

3- BAĞIRSAK ŞARBONU

Bağırsak şarbonu; et, süt veya şarbonlu hayvandan yapılmış yiyeceklerin yutulması ile birlikte bulaşır. Hastalığın kendini gösterme süresi ise 1 ila 7 gün arasında değişir. Belirtileri ise mide bulantısı, iştah azalması, kusma ve kanlı ishaldir. 

NOT: Yukarıdaki belirtilerin varlığı halinde mutlaka zaman kaybetmeden hastaneye başvurun.