Ana Sayfa Blog Kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğun nedenleri nelerdir? İyi gelen doğal yollar var mı?

Kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğun nedenleri nelerdir? İyi gelen doğal yollar var mı?

0
Kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğun nedenleri nelerdir? İyi gelen doğal yollar var mı?

Global hastalıklardan biri olan kronik yorgunluk toplumda her 4 kişiden 2’sinde görülür. İş ve sosyal yaşamda aksaklıklara neden olan kronik yorgunluk hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğun nedenleri nelerdir? İyi gelen doğal yollar var mı? Bazı araştırmalarda sendrom olarak da geçer. Tüm soruların yanıtı haberin detayında…

Yapılan araştırmalarda birçok durum kronik yorgunluğa neden olur. Bu yüzden uzmanlardan bazıları hastalık olarak görse de bazıları ruhsal durumdan kaynaklandığından sendrom olduğunu savunur. Kronik yorgunluk hem zihinsel hem de fiziksel aktiviteleri olumsuz etkiler. Diğer hastalıklarla aynı belirtileri gösterdiğinden uzmanlar test yapılmasının uygun olduğunu vurguluyor. Kronik yorgunluğa viral enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminde problemler ve hormonal bozukluklar neden olur. Genellikle 25 ve 35 yaşları arasındaki kişilerde sıklıkla görülür. Özellikle global çağda bu hastalık kanser hastalığından daha fazla görülmeye başladı. Yapılan bir diğer araştırmada ise kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Bunun nedenlerinden biride kadınlarda hormonal dengesizliğin daha fazla yaşanmasıdır. Ayrıca birçok hastalıkta kronik hastalığa neden olur. 

KRONİK YORGUNLUĞUN NEDENLERİ NELERDİR?

Kandaki insülin direncinin bozuk olması

Vücudun ihtiyaç duyduğu D ve C vitaminlerinin eksikliği

Sinir sistemindeki hücrelerdeki bozukluk

Bağışıklık sistemin virüslere karşı zayıf olması

Şiddetli kemik ve kas hastalıkları

Ruhsal sorunların sık sık yaşaması

Bağırsak fonksiyonlarında bozukluk

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi durumlar kronik yorgunluğa neden olur.

KRONİK YORGUNLUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kronik yorgunluğa neden olan durumlardan biri sinir sistemlerindeki hücrelerin yeteri kadar vücut içinde fonksiyonlu çalışmamasıdır. Bu yüzden kronik yorgunluk yaşayan kişi konsantre de güçlük çeker. Sürekli olarak mutsuz ve uykulu hisseder. Konuşmakta bile zorlanır. Hatsa ileri zamanlarda tamamen sosyal ortamdan uzaklaşır. Yaşanan en küçük bir nezle ya da gribin bile şiddetli geçmesi yorgunluğun belirtisidir. Hafıza da tutmada güçlük çeker. 

 İYİ GELEN DOĞAL YOLLAR VAR MI?

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ

Meyan kökü içerisinde barındırdığı ‘canlandırıcı tonik’ etkisi sayesinde alternatif tıpta kullanılan bitkilerden biridir. Şerbet olarak tüketilen bu bitki sindirim ve sinir sistemindeki hücreleri yenileyerek yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Üzüm çekirdeği bilinene en güçlü antioksidanlardan biridir. Vücuttaki oksijen oranını dengeleyerek, karbondioksidin yarattığı rahatsızlığı azaltır. Bu yüzden her sabah bir bardak üzüm suyu içerseniz ya da 20 tane üzümü çekirdeği ile tüketirseniz gün boyu daha dinç kalmanıza yardımcı olur.

CEVİZ

Ceviz hem antioksidan hemde omega-3 yağ asidi sayesinde vücutta enerji bombası etkisi yaratır. Kan akşını dengeleyerek baş ve kalp hastalıklarının risklerini azaltarak vücudun tüm sistemlerindeki hücreleri güçlendirir.  Günde bir avuç tüketilen ceviz gün boyu dinç kalmanızı sağlar.