Konuşamayan bebeklere ne yapılmalı? Bebek işaret dilinin faydaları neler?

0
35

Başlangıçta duyduğunuzda şaşıracağınız belki de ‘bebeğin de dili mi olur’ diye tepki göstereceğiniz bebek işaret dilinin, gelişimine olan katkılarını duyunca çok şaşıracaksınız! Peki bebek işaret dili nedir? Bebek dili nasıl öğrenilir? Bebek işaret dilinin faydaları neler? İşaret dili nasıl öğrenilir? İşaret dili ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Günümüzün en çok kullanılan İngilizce ve Arapça dillerinden sonra işitme engellileri anlayabilmek ve onlarla anlaşabilmek için kullanılan işaret dili yalnızca yetişkinler için geçerli değildir. İlk duyduğunuzda şaşıracağınız ama faydasını duyunca da bir an evvel öğrenmek isteyeceğiniz işaret dilinin bir de bebek dili var. İşitme sorunu olmayan çocuklarda bile uygulanması tavsiye edilen bebek işaret dili, bebeğin erken dönemde konuşabilmesine hazırlık yapıyor ve zeka gelişimini olumlu etkiliyor. Genellikle ilk üç ayda anneler, bebekleriyle ‘agulu-gugulu’ konuşmaya bayılır. Annenin bebeğiyle olan iletişiminin güçlenmesi ve bebeğin seslere alışması için konuşmak oldukça önemlidir. İlk üç aydan sonra ise bebek işaret diline başlamak bebeğin gelişimini doğrudan etkileyecektir. Bebeğin ellerini birleştirmeye başladığı bu dönemde annenin öğreteceği hareketlerle bebek bir süre sonra kendi iletişimini kendi kuracaktır. 4 aylık bir bebeğe öğretilecek olan işaret dili ile bebek konuşamasa bile kendi dertlerini annesine anlatabilecek.

Taklit döneminde annenin ya da babanın uygulayacağı işaret dili hareketleri aynı zamanda seslendirileceği için dudak okuma kabiliyeti de gelişecektir. Bebekler işaret dilini öğrendikleri zaman ilerleyen dönemlerde okula gideceği zaman matematik derslerindeki problem işlemlerinde de faydasını görecektir. Bu nedenle bilişsel (zihinsel) gelişim açısından çok faydalıdır.

BEBEK İŞARET DİLİNİN FAYDALARI NELER? BEBEKLERE NEDEN İŞARET DİLİ ÖĞRETİLMELİ?

Bebeğiniz etrafında gördüğü ya da istediği şeyleri parmağıyla işaret etmeye başladıysa, işaret dili öğrenmenin tam zamanı! Bebeğinize işaret dilini öğretirken dikkat etmeniz gereken 10 temel kuralı sizler ve bebekleriniz için derledik. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

1- Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olduğunda ona bebek işaret dilini öğretmeye başlayın.

2- Bu dili öğretirken onunla bol bol konuşun. Böylece sesiniz bebeğinizi rahatlatacak ve dile yatkınlığını arttıracak.

3- Bebeğinizin çıkardığı heceleri onunla beraber tekrarlayın.

4-Anlatmaya çalıştığı şeyleri ona göstererek işaretleri uygulayın.

5- Kelime haznesinin artması için konuşulanları detaylandırın.

6- Bebek gibi konuşmaya çalışmayın. 

7- Bebeğinizin çıkardığı seslerle dalga geçmeyin.

8- Hikaye anlatımınızı sıkılaştırın ve bunu yaparken hareketlerini de uygulayın.

9- Çeşitli sorular sorun ve tepki vermesini bekleyin.

10- Aldığınız tepkiler sevimli bir gülüş, ses ya da minik bir dokunuş olabilir.

BEBEK İŞARET DİLİNDE BAZI TEMEL KELİMELER:

SÜT: Sağ ya da sol eldeki parmaklar ile açma kapama hareketi yapılır. (Süt sağar gibi)

SU: Sağ ya da sol eldeki işaret, orta ve yüzük parmağı açık diğerleri kapalı olacak şekilde çeneye dokundurulur. (İngilizce water’ın w’si)

BANYO YAPMAK: Her iki el yumruk şeklinde ile göğüs hizasında tutarak üstüne bir şey giyme hareketi yapılır.

SABUN: Sol el açık, sağ elin işaret ve orta parmağı açık olacak şekilde sol elin üzerinde birkaç kez gezdirilir.

BEBEKLERDE RESİMLİ İŞARET DİLİ KULLANIMLARI:

Yapılan çalışmalar bebek işaret dilinin, bebeğin kendisini anlatabilmesi açısından oldukça faydalı olduğunu gösteriyor. Bu durumda ise bebeğin işitme engelli olup olmaması çok da fark etmiyor. Sağlıklı bir bebeğe de işaret dilinin öğretilmesi, gelişimini hızlandırıyor ve daha çabuk konuşmasını sağlıyor. Bebeğinizin konuşamıyor olması, istediklerini ya da ihtiyaçlarını anlatmasına engel değil. Peki, bunu nasıl mı yapacak? Tabii ki bebek işaret diliyle. İşte bebeğinize işaret diliyle öğretebileceğiniz bazı kelimeler…

ANNE: Sağ el açık olup baş parmak çeneye değecek şekilde 2 kere değdirilir.

BABA: Sol baş ve işaret parmağı açık diğer parmaklar kapalıdır. İşaret ve baş parmağı birbirine değdirilerek ağız kenarı hizasında kedi bıyığı gibi çekilir.

SEVMEK: Amerikan işaret dilinde resimdeki görsel ‘I Love you’ yani sevmek anlamına gelir.

BİRAZ: Sağ elin işaret ve baş parmağı açık olup diğer parmakları kapalı olacak şekilde tutulur. Baş parmak işaret parmağına sürtülür.

BİRİNCİ: Sağ elin tüm parmakları açık ve düzdür. Ardından sol elin işaret parmağı ile sağ elin baş parmağı tutulur.

TOP: Her iki el açık ve kıvrık, parmak uçları birbirine bakacak şekilde birleştirilir.

Önceki İçerikBahar rengi pembe ve turuncu nasıl kombinlenir? Pembe ve turuncu kombin önerileri
Sonraki İçerikFaruk Beşer: Sahte-kâr nikâhlar
GuzelSozler
Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.