Ana Sayfa Blog Karaciğer neden yağlanır? Karaciğer yağlanmasını doğal yolla temizleme…

Karaciğer neden yağlanır? Karaciğer yağlanmasını doğal yolla temizleme…

0
Karaciğer neden yağlanır? Karaciğer yağlanmasını doğal yolla temizleme…

Birçok hastalığı da beraberinde getiren karaciğer yağlanması, günümüzde en fazla artan hastalık türlerinden biridir. Bununla beraber hastalıklara neden olan karaciğer yağlanmasını önlemenin en etkili yolu ise tüketilen besinlerdir. Çünkü karaciğerin aşırı toksine maruz kalması vücudun sağlıklı işlemesini engeller. Peki Karaciğer neden yağlanır? Karaciğer yağlanmasını doğal yolla temizleme…

Karaciğer, vücudun toksinlerden arınması için gerekli olan bir organdır. Hasara uğraması durumunda ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Vücuda alınan vitamin ve mineralleri ayrıştırarak zararlı hücreleri vücuttan atar. Daha sonra proteinin vücutta sentezlenmesini destekler. Yaşam için olmazsa olmaz bir organ olan karaciğer, belli yaşlardan sonra fonksiyonlarında azalma görülür. Uzmanlar bunun için vücuda karaciğerin işlevselliğini artıran antioksidan bakımından zengin besinler alınması gerektiğini öneriyor. Özellikle trans yağ ve karbonhidrat bakımından zengin olan besinler karaciğer deforme olma olasılığını artırır. Göğüs kısmında abdominal-pelvik bölgede diyaframın altında bulunuyor. Metabolizmasında önemli bir rol oynar. Glikojen depolanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, plazma ve protein sentezi, hormon üretimi ve detosifikasyon ayrışma da dahil olmak üzere vücutta daha birçok alanda faydası vardır. Hepatosteatoz olarak bilinen karaciğer yağlanması sinsice ilerleyen bir rahatsızlıktır. Verdiği belirtiler bir çok hastalığın belirtisi olabileceğinden erken teşhis edilmesi biraz güç olur. Özellikle obezite, diyabet ve kolesterol gibi rahatsızlıkların tetiklediği karaciğer yağlanması tedavi edilmediğinde iltihaplı karaciğer yağlanması, siroz ve hepatitin bir türü olan steatoheapatit gibi riskli hastalıklar meydana gelir.

KARACİĞER NEDEN YAĞLANIR?

Karaciğer vücuttaki yağları temizleyerek vücuttan atar. Ancak enzim dengesi bozulunca topladığı yağları vücuttan atamaz ve yağlanma oluşur. Beslenme şeklinden kötü yaşam alışkanlıklarına kadar her durumun yanı sıra bazı kronik ilaçların yan etkileri de bu hastalığın meydana gelmesini sağlar. Hızlı kilo alıp verme ve toksin oranı yüksek besinler tüketilmesi karaciğeri olumsuz etkiler. Karaciğerin normal yağ oranında artış meydana gelir. Ayrıca kandaki yağ asitlerinden oluşan trigliserid bileşenin yağlı ve karbonhidratlı besinler dolayısıyla yükselmesi, hastalık virüs ve bakterileri de yağlanmaya neden olan faktörlerdir. Orta yaş üstü kişilerde daha yaygın görülen karaciğer yağlanması erişkin insanlarda yüzde 30 oranda görülür. Ortalama 10 kişide birinde karaciğer enzimleri dengesi bozulduğundan ortaya çıkar. 

KARACİĞER YAĞLANMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

En ağır organlardan biri olun karaciğer yağlandıkça ağırlığı artan bu da alt karında şiddetli ağrılara neden olur.

Karaciğer yağlanması artıkça ani kilo kaybı, güçsüzlük ve unutkanlık ortaya çıkar. 

Cilt yüzeyinde ani deformasyonlar yaşanır. Örneğin aşırı akne ve sivilcilenme gibi durumlar yaşanır. 

Beyindeki bellek bölümünde zayıflama ortaya çıkar.

Terleme esnasında ağrı koku yaşanır. Aynı zamanda vücuttaki toksin oranı arttığında nefes de kötü kokar. 

Mide bulantısı ve göz kızarıklıkları da nadiren olan durumlardır.

KARACİĞER YAĞLANMASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Karaciğer yağlanmasının ilk evresi hafif olarak atlatılır. Herhangi ciddi bir komplikasyona neden olmaz.

– Nikotin ve alkole bağlı gelişen karaciğer yağlanması ise inflamasyonlara yol açabilir. Göbeğe neden olan karaciğer yağlanması, cilt yüzeyindeki pH değerini de bozar.

– Karaciğerin yüzeyindeki dokuların infilak olmasıyla oluşan yağlanma aynı zamanda diğer doku ve organlara da hasar verir. Karaciğerin tüm yüzeyinin yağlanmasına bağlı oluşan 3 evre de mutlaka uzman doktor kontrolünde devam edilmeli

– En ile seviyesi olan dördünce seviyede siroz hastalığına yol açar. 

KARACİĞER YAĞLANMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Belirtiler kendini gösterir göstermez bir uzmana görünmekte fayda var. Kan tahlili ardından uzman karaciğerin enzim değerlerini kontrol eder. Ayrıca CT taraması, MR ve ultrasyon gibi tetkikler de yapılır. Bazı hastalardan ise karaciğerden örnek alınarak yapılır. Genellikle bu hastalara ilaç tedavisi ve düzenli beslenme önerilir. Uzmanlar özellikle karaciğer yağlanması olan kişilerin gün içerisindeki su tüketimini artırmaları gerektiğini vurguluyor. 

KARACİĞER YAĞLANMASINI ÖNLEYEN MUCİZE SİRKE TARİFİ