Günümüzde sağlıksız beslenmeden ötürü artan bağırsak sorunları için en doğal çözüm olan sinameki otunun ayrıca vücuda farklı faydaları da vardır. Yüzyıllardır alternatif tıpta kabızlığı önlemek için önerilen sinameki otu, hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Sinameki otu nedir? Sinameki çayının faydaları nelerdir?
Milattan sonraki dokuzuncu yüzyılda Arap yarımadasında kullanılan sinameki otu, müshil etkisi oldukça yüksektir. Cassia türü olan ağaçta yaprak şeklinde yetişen sinameki, defne ailesine aittir. Oldukça güçlü bir kokusu vardır. Afrika ve Hindistan da oldukça sık kullanılır. Bitkisel ilaç olarak yapraklar ve tohumları beraber tercih edilir. Dünya da 300’den fazla çeşidi vardır. İçeriğinde barındırdığı antrakinon maddesi sayesinde mide ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Genellikle çay olarak tüketilir. Ancak kronik bağırsak sorunu olan ya da mide ve bağırsak ameliyatı geçiren kişilerin bu çayı tüketmemesi gerekir.
SİNAMEKİ ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
- Besinlerden ötürü sertleşen bağırsakların yumuşamasını sağlayarak dışkılama görevini düzenler.
- İştahı olduğundan dolayı kilo veremeyenler için de ideal bir çaydır. İştahı keserek yemek yeme alışkanlığını düzenlemede yardımcı olur.
- Yemeklerden sonra yaşanan hazımsızlık ve şişliği gidermek için bir bardak sinameki çayı tüketilebilir.
- Karında yemek yerken alınan hava etkisiyle gaz oluşur. Gaz karın boşluklarında ya da mide içinde birikerek rahatsızlığa yol açabilir. Sinameki çayı bu durum içinde doğal ilaçlardan biridir.
- Vücutta biriken iltihap ve toksinleri kolayca atmaya yardımcı olur.
- Bilindiği gibi cilt yüzeyinde oluşan hasarları azaltmak içinde sinameki çayı tavsiye edilir. Özellikle yaz aylarında oluşan güneş lekeleri, ayrıca mevsim geçişlerinde sıklıkla artan egzama için doğal ilaçtır.
- Eski çaylarda yaraların iyileşmesi ya da mikrop kapmaması için sinameki çayından elde edilen su kullanılırdı. Tonik olarak kullanılan sinamekinin hızlı iyileştirici etkisi vardır.
- Kemik ve baş ağrıları vücudun bir süre sonra halsiz düşmesine neden olur. Bu sağlık sorunları da genellikle enfeksiyonlu virüs hastalıkları ya da ağır iltihaplı hastalıklar sonrası görülür. Sinameki otu bu bakımdan güçlü bir yatıştırıcıdır. Ağrıların azalmasını sağlar.
- Günümüzde artan ruhsal hastalıkların ya da ağır iş temposunun neden olduğu depresyon ya da stresi azaltmak içinde uzmanlar günde bir bardak öneriyor. Ancak 7 günden sonra en az 4 gün ara verilmedi gerekir.
SİNAMEKİ ÇAYI NASIL YAPILIR?
Genellikle kurutularak tercih edilen sinameki otu, aktardan alınır. Kurutulmuş yarım yemek kaşığı sinameki yaprağını iki su bardağı su eklediğiniz bir cezveye koyun. Ortalama 7 -8 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve bir bardağa süzerek boşaltın. Daha sonra içerisinde dilerseniz yarım çay kaşığı bal ekleyin.
SİNAMEKİNİN YAN ETKİLERİ VARMIDIR?
Aşırı tüketildiğinde vücutta şiddetli sıvı kaybına yol açar. Mide ve bağırsakta şiddetli ağrılara neden olur.
Vücutta toksin atımı hızlandıkça asit birikimine sebep olabilir.
Asit oranı yükseldikçe kas ve kemik sisteminde nedensiz ağrılar oluşur. En güçlü yan etkisi ciltte gösterdiği alerjik etkisidir.
Uzmana danışarak ne kadar sürede tüketilmesine dair bilgi alınmalıdır. Aksi hale faydalı olan bu besin birden ciddi sorunlara yol açabilir.