Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere her bölgede kullanılan nar ekşisi, özellikle salatalara farklı bir aroma katmak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir sos çeşididir. Peki En organik nar ekşisi nasıl yapılır? Doğalından nar ekşisi tarifi yazımızda.
Özellikle Ege Bölgesi’nde yemeklerin ve salataların vazgeçilmezi arasında yer alan nar ekşisinin malzemeleri de en az yapılışı kadar önemli. Lezzetli ve verimli bir nar ekşisi için, seçtiğiniz narların büyük ve haliyle ekşi olmasına özen göstermeniz gerekir. Bir diğer önemli noktaysa, narın tanelerini zarlarından ayırırken dikkat etmeniz. Böylece hazırlayacağınız nar ekşisinin acı bir tada sahip olmasını engelleyebilirsiniz.
Mayhoş bir tadı bulunan nar ekşisi, tadıldığında ağızda hafif tatlı bir tat da bırakmaktadır. Nar suyunun içerisinde bulunan şekerin çeşitli işlemler ile karamelize edilmesi ve ardından suyunun süzülmesi ile imal edilen nar ekşisi, özellikle Hatay mutfağında sıklıkla kullanılan bir sos çeşididir.
- Yapı bakımından balzamik sirkeyi andıran nar ekşisi sosu, son derece kıvamlı bir gıda maddesidir. Nar ekşisi ürünleri, şişe içerisinde siyaha yakın bir renktedir ancak döküldüğünde koyu karamel renge sahiptir. Nar ekşisi yapımında kullanılan narlar, yapı olarak büyük ve iri taneli olması gerekirken tat olarak da tanelerinin hafif ekşi aromaya sahip olması gerekmektedir.
NAR EKŞİSİ TARİFİ:
1 litre nar ekşisi yapmak için ortalama 15 kilogram kabuklu nar kullanılır. Yapacağınız nar ekşisinin miktarını önceden hesaplayıp ona göre malzeme almalısınız.
Nar ekşisinin tadının bozulmasını istemiyorsanız, narları soyduğunuzda beyaz zarlarını iyice ayıkladığınızdan emin olun. Aksi takdirde nar ekşisinin tadı acı olacaktır.
Nar suyu asit oranı yüksek bir meyve suyudur. Bu nedenle mutlaka çelik tencerede kaynatılmalıdır. Başka tür metaller asitle etkileşime girdiğinde hem nar ekşisinin tadı bozulur hem de sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Nar ekşisine sonradan tuz ilave etmeyi unutmayın. Aksi takdirde ekşinizin mayalanma süreci devam edecektir.
Nar ekşisi yapmak için ekşi nar ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz dışında hiçbir malzemeye ihtiyacınız yok.
Öncelikle narların kabuklarını bıçakla çizin. Ardından tahta bir kaşık yardımıyla vurarak nar tanelerinin iyice dökülmesini sağlayın. Narları mutfak robotundan geçirerek iyice ezin. Ardından süzgece alıp elinizle bastırarak sularıyla posalarını birbirinden ayırın.
Süzdüğünüz nar suyunu geniş bir tencerede 3-4 saat kadar kaynatın. Kaynadıkça üzerinde köpükler oluşacak, bunları bir kaşıkla toplayın. Yoğun fakat akışkan pekmez kıvamı aldığında içine tuzu ilave edin. 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Soğuyana kadar dinlendirdiğiniz nar ekşisini şişelere aktarıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun…
NAR EKŞİSİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Son zamanlarda popüler hale gelmeye başlayan nar ekşisi sosunun hangi yemeklerde kullanıldığı da merak konusudur. Nar ekşisi, asidik bir yapıya sahip olduğu için doğrudan tüketilmesi önerilmeyen bir sos çeşididir.
Nar ekşisi ürünlerini mevsim yeşillikleri ile hazırladığınız salataya aroma katmak için kullanabileceğiniz gibi patates salatası ve kısır gibi ürünlere de çok yakışan bir lezzete sahiptir. Aynı zamanda nar ekşisi sosunu dolma ya da mualle gibi yemeklere de ekleyebilirsiniz.