Ana Sayfa Blog Egzama hastalığı nedir? Egzamayı geçiren en kolay yöntemler

Egzama hastalığı nedir? Egzamayı geçiren en kolay yöntemler

0
Egzama hastalığı nedir? Egzamayı geçiren en kolay yöntemler

Koronavis vakalarının Türkiye’de arttığı şu günlerde elleri hijyenik hale getirmek için kullanılan kolonya ve dezenfektanlar ellerin parçalanmasına hatta alerjik reaksiyonlar oluşmasına neden oluyor. Peki bu durumu ortadan kaldırmak için ne yapılır? Cildi tahriş olanlar ne yapmalı? İşte adım adım yöntemler:

Çin’in Vuhan kentinde başlayan koronavirüs 11 Mart itibari ile Türkiye’ye geldi. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 9 kişinin hayatını kaybetti,  yapılan testlerin pozitif çıkmasıyla koronavirüs vakası 670’e çıktı. Hal böyle iken vatandaşlar hem ev hem el temizliğine oldukça özen gösteriyor. Uzmanların da sık sık uyardığı el temizliği konusunda kolonyalar satış rekorları kırmaya da devam ediyor. Ancak gün içerisinde hem dezenfekten ve kolonya kullanmak hem de elleri sık sık yıkamak egzama ve beraberinde tahrişe neden oluyor. Oluşan bu tahrişleri doğru adımları izleyerek yok edebilir, aynı zamanda daha bakımlı ellere kavuşabilirsiniz. Peki ama nasıl? Kolonyadan ve dezenfektan dolayı tahriş olan elleri kısa sürede sağlıklı hale getirmenin yolları haberimizin detaylarında:

 

Kolonya, ıslak mendil, alkol ve sabun gibi deriyi kurutan ürünlerin egzamayı tetikliyor. Gün geçtikçe kullanımı artan bu ürünlerden dolayı herhangi bir egzamayla karşılaşmamak için mutlaka nemlendirici kullanmalısınız. Dışarıyla temas etmediğiniz sürece ellerinizin yemek hazırlamadan ve yemeden önce ile sonra, tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra yıkanmasının yeterli olacağını vurgulayan uzmanlar, dışarıyla temas durumundaysa sık sık dezenfekte edilmesi gerektiğini dile getiriyor. El yıkarken normal bir sabun kullanılarak bileklerin, sırt ve parmak aralarının, avuç içlerinin, tırnakların kenar ve uçlarının en az 20 saniye ovalanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu süreçte antibakteriyel içerikli sabunların kullanılmasına da ihtiyaç olmadığını vurguladı. 

VAZELİN KULLANMALISINIZ

Egzama ve sedef hastaları el, yüz ve vücut temizliklerinden sonra deri bariyerini güçlendirici, yumuşatıcı ve nemlendirici vazelin gibi ürünler kullanmalısınız.  Kıyafetlerini sabun tozuyla yüksek derecede yıkayıp, iyi durulamalılar. Yumuşatıcı olarak hassas ciltlere özel ürünleri tercih etmelidir. Kolonya, ıslak mendil, alkol ve sabun gibi deriyi kurutan ürünleri çok sık kullanmamalısınız. 

EGZAMA NEDİR?

Egzama, ülkemizde çok yaygın olarak görülen, farklı tipleri olan yaygın kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Tıp literatüründe “atopik dermatit” olarak bilinen egzama, deride oluşan iltihap olarak da bilinir. Birçok nedenden dolayı herkeste görülebilen bu hastalığın kesin nedeni tam olarak kanıtlanmamıştır. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi egzamanın da birçok çeşidi bulunmaktadır. Egzama belirtileri, çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Deriden tırnağa, genital bölgeden ağız içi dahil olmak üzere egzama türünü vücudun her alanında görmemiz mümkündür. Kendisini çeşitli belirtilerle gösteren egzama kızarıklık, kaşıntı, cildin su toplaması, kuruması ve gerginleşerek çatlaması gibi durumlar da belirtiler arasındadır. 

PEKİ EGZAMANIN ASIL BELİRTİLERİ NELERDİR?

En yaygın belirtisi deride su dolu kabarcıklar ve kabuklanma olan egzama, gece şiddetlenen ve uykudan uyandırma seviyesine gelen kaşıntılara da yol açabilir. Erken teşhis sonucunda kısa sürede tedavi edilebilen egzama kalın kabuk şeklinde de kendini gösterebilir. Cildinizin ya da vücudunuzun herhangi bir bölgesinde bu belirtilerden biri ile karşılaştığınızda mutlaka uzmana danışmanızda fayda var.

(ATOPİK DERMATİT) EGZAMA NEDEN OLUR?

Egzama kişilerde sonradan ortaya çıkan, herhangi bulaşıcılığı olmayan bir cilt problemidir. En sık karşılaşan kişiler ise ev hanımlarının aşırı deterjan kullanımı sonrasında ellerinin çatlayarak kurumasıdır. Bir diğeri ise saç boyası ya da bilinçsiz bakım ürünü kullanımından dolayı saç egzamasıyla karşılaşmanız mümkündür. 

EGZAMAYA NE İYİ GELİR?

Egzamayı rahatlatmanın en iyi yollarından biri sık sık havalandırmaktır. Bunun dışında kesinlikle kaşımamalı ve banyo sıklığını mevsim değişikliğine göre ayarlamalıdır. Sert lifler ve keseler kullanılmamalı, çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır. Kışın yünlü giysiler direkt cilde temas ettirilmeden penye ya da içlik üzerine giyilmelidir. Yünlü, polar halı ve battaniye gibi toz çeken eşyalar özellikle yatak odasından uzak tutulmalıdır.

EVDE EGZAMAYA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

YULAF TOZU

Vücudunuzdaki kaşıntı ve acıyı azaltmak için küveti ılık suyla doldurun ve içine iki bardak yulaf tozu dökün. Bu suyun içinde 15-20 dakika durduktan sonra çıkın ve iyice kurulanın.

SALATALIK

İçerşinde bol vitamin ve mineral bulunduran salatalık sayesinde egzama tedavisinde kullanabilirsiniz. Bunun için dilimlere böldüğünüz salatalığı buz dolu bir kap içinde bir saat bekletin. Ardından suyu süzerek salatalık dilimlerini egzama olan bölgeye uygulayın.

ZERDEÇAL

Zerdeçal baharatı içinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyici özelliğe sahiptir. Bundan faydalanmak için yarım çay kaşığı zerdeçala macun kıvamına gelene kadar süt ekleyin. Bu macunu kaşıntı ve kızarıklıklar olan bölgelere günde 2 kez sürebilirsiniz.