Ana Sayfa Blog Düğünde takılan takılar kime ait? Dine göre düğün takısı hakları

Düğünde takılan takılar kime ait? Dine göre düğün takısı hakları

0
Düğünde takılan takılar kime ait? Dine göre düğün takısı hakları

Bitmek bilmeyen takı kuyrukları her ne kadar evli çiftler için yorucu olsa da sıra bitince akla ilk gelecek olan, düğün takılarının nasıl değerlendirileceği ve hangi tarafa ait olacağıdır. Bizde düğün takılarının kız tarafına mı yoksa erkek tarafına mı ait olduğunu Av. Ezgi Esnik Günay’a sorduk. Meselenin hukuki boyutunu inceledikten sonra dinen uygunluğunu da Necmettin Nursaçan’a sorduk.

Evlilik sırasında kadına takılan takılar kim tarafından takılmış olursa olsun kadına yapılmış olan bağış olarak kabul edilir.  Bu sebeple evlilik sırasında kadına takılan tüm takılar kadının kişisel malı olup boşanma halinde kadın, eşi veya ailesi tarafından takılan takıları geri verme yükümlülüğü altında değildir. Kadına evlilik birliği içerisinde eşi tarafından hediye edilmiş olan takılar da yine kişisel malı olup boşanma sırasında iadesi gerekmemektedir. Eşlerin evlilik birliği içerisinde yatırım olarak edinmiş oldukları takılar bulunması halinde ise bunların eşlerin ortak malı olarak kabulü ile boşanma halinde yasal mal rejimine uygun olarak paylaşımının yapılması gerekir. 

Taraflar boşanmak amacı ile ayrıldığında, kadın takılarının kocasında kaldığı iddiasında ise açılan boşanma davasında veya yasal mal rejiminin tasfiyesi davasında veya ayrı bir dava açarak ziynet ve altınların aynen mümkün değilse bedelinin iadesi talebinde bulunabilecektir. Ziynetlerin iadesi veya mümkün değilse bedelinin iadesi talebinde bulunan eş, davada öncelikle ziynetlerinin varlığını ve ziynetlerin kendisinde olmadığını ispat etmelidir. Ayrıca belirtmek gerek ki, kadın boşama davası açılmadan evlilik birliği devam ettiği sırada da her zaman ziynetlerini almış olan eşine karşı ziynetlerin iadesi veya mümkün değilse bedelinin iadesi talebi ile dava açabilme hakkına sahiptir. 

Düğün sırasında kadına takılmış olan takılar daha sonrasında evlilik birliği içerisinde koca tarafından alınmış ve çeşitli gerekçeler ile bozdurularak harcanmış olabilir.  Örneğin takılar kredi ödemesi, çeşitli ev harcamaları, tatil harcamaları veya çocukların okul masrafları gibi sebepler ile bozdurularak harcanmış olabilir. Takıları bozduran ve harcayan kadın ise elbette ki boşanma sırasında eşinden bir talepte bulunamayacaktır. Fakat bu bozdurma ve harcama işlemini yapan koca ise bu durumda kadının boşanma sırasında takılarının iadesini isteyebilmesi için takılarını bağışlama iradesi bulunmadan vermiş olması gerekmektedir.

Yani açılan bir boşanma davasında kadın takılarının iadesi talebinde bulunmuş, koca da takıların evlilik birliği içerisinde aile ihtiyaçları için bozdurularak harcandığını iddia etmiş ise burada kocanın takıların eşinin onayı ve isteği ile bozdurularak aile birliği ihtiyaçları için harcandığını ispat etmesi gerekecektir. Ziynet eşyalarının aynen iadesi talebi için zamanaşımı söz konusu olmasa da ziynet eşyalarının aynen iadesi talebi mümkün olmayıp bedelinin iadesi talebinde bulunuluyor ise on yıllık zamanaşımı söz konusu olacaktır. 

Yasemin.com/ ÖZEL

 NECMETTİN NURSAÇAN HOCA’DAN DİNE GÖRE ‘DÜĞÜN TAKISI’ AÇIKLAMASI: