Ana Sayfa Blog Doğum kusurları nelerdir ve nasıl önlenir? Doğum kusurlarına neden olan enfeksiyonlar nelerdir

Doğum kusurları nelerdir ve nasıl önlenir? Doğum kusurlarına neden olan enfeksiyonlar nelerdir

0
Doğum kusurları nelerdir ve nasıl önlenir? Doğum kusurlarına neden olan enfeksiyonlar nelerdir

Annelik serüveni en başından itibaren anlatılamaz bir heyecan ve mutluluk barındırır. Hamile kadının gebelik süresince çok dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle enfeksiyon kapması durumunda bebekte sıkıntı olacağını belirten uzmanlar açıkladı. Doğum kusurları nelerdir ve nasıl önlenir? Doğum kusurlarına neden olan enfeksiyonlar nelerdir?

Anne adayları bebeklerini en iyi şekilde kucaklarına almak ve yaşamı boyunca yanında olacağı evladı için her şeyi yapmaya hazırdır. Bununla birlikte hamilelik sürecinde de anne adaylarının aynı dikkati kendilerine de uygulaması gerekmektedir. Psikolojik olarak bile annenin düşüncelerinden etkilenen bebek, annenin maruz kaldığı enfeksiyonla da çocuğunun doğumunda sıkıntılar olmasını ve çocukta doğum kusuru oluşmasına olanak sağlayabilir. Bunun önüne geçmek için uzmanlar açıkladı.

yeni doğan bebek

DOĞUM KUSURLARI NELERDİR?

Hamilelik sırasında anne adayının enfeksiyon kapması doğum kusurlarını ortaya çıkarır. Yetişkinlerde tipik semptomlara neden olmayan veya hafif semptomlarla sonuçlanabilecek enfeksiyon, doğmamış bebeğe çok ciddi zararlar verebilir. Bu konuda uzmanlar, düşüğe sebep olabileceğini belirtirken, bebekte organ eksikliği ya da işlevsizliğine de sebep olabildiğini belirtti.

yeni doğan bebek

Hamilelik sırasında anne adayında görülen enfeksiyon oldukça hayati öneme sahiptir. Bebek daha anne karnında anneye bağlı bir şekilde zayıftır. Anne adaylarının sıklıkla doktor kontrolünden geçmesi, belirtileri fark ettiğinde hemen hastaneye gitmesi gerekir. Ayrıca düşük gibi büyük sonuçları ortaya koyan enfeksiyon dışında başka nedenlerle de doğum kusurları oluşabilmektedir. Bunların nedenleri tam olarak bilinmemesiyle birlikte uzmanlar belli başlı şeylerin (genetik, kromozom sayısı, zararlı ilaçlar, ışına maruz kalma v.s.) de etkili olabileceğini belirtti. 

yeni doğan bebek

DOĞUM KUSURLARI NASIL ÖNLENİR?

Öncelikle anne adayının sürekli hamileliği boyunca sık sık doktorlara gözükmesi gerekmektedir. Bununla birlikte doğum kusurlarından önce anne adayının sağlığında herhangi bir problemin olmadığına bakılması gerekmektedir. Sonrasında doğum kusurlarına karşın kan testi ve bebeğe ultrasonla bakılması gerekir. Bazı önlemler alınarak önüne geçilebileceğini belirten uzmanlar,  hamilelikte folik asit takviyesi almak ve bebeği teratojen maddesinden korumakken, gebelikte kızamıkçık aşısı yaptırmakta bir çok bebeğe gelen zararı en aza indirip yok edebilmektedir.

yeni doğan bebek

DOĞUM KUSURLARINA NEDNE OLAN ENFEKSİYONLAR NELERDİR?

  • Herpes Virüsü

Hamilelik sırasında herpes virüsü bebek için ciddi sıkıntılar oluşturabilecek bir enfeksiyon virüsüdür. Hamilelik kaybı ile sonuçlanabilecek bu enfeksiyon türünde yeni doğan bebeğe doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra retina iltihabı, döküntü, hidrosefali (beyinde omurilik sıvısının birikmesi) gibi sonuçları oluşturabilir. Doğum sırasında uçuk salgını yoksa bebeğin enfeksiyon kapma olasılığı çok düşüktür. Doğum sırasında doğum kanalında aktif bir enfeksiyon varsa, bebeğin muhtemelen sezaryen ile doğurtulması gerekecektir.

bebekte kızamık hastalığı

  • Kızamıkçık Virüsü

Kızamıkçık virüsünde sıklıkla görülen bebeğin düşmesi, erken doğum, fetüs ölümü sonuçlarını karşımıza çıkmaktadır. Daha çok bebeğin beyin yapısına zarar veren bu virüs, otizm, zihinsel gelişiminin tamamlanmaması, kafa yapısının daha küçük olması gibi sonuçları da görülmektedir. Bu virüs aşıyla önlenirken, aşı yapılan anne adaylarına yapılan bir deneyde 1228 otizm spektrum vakasının önlendiği ortaya çıkmıştır. İlk üç sürekli testi olurken, 3 aydan sonra riskleri azalmaktadır. Doktorlarına özellikle bu testleri uygulaması için ısrarcı olun.

yeni doğan bebek

  • Sitomegalovirüs Virüsü

En yaygın görülen virüs türüdür. Doğumda enfeskiyon belirtileri olan bebeklerde çoğunlukla işitme kaybı, görme kaybı, zeka bozuklukları, gelişim bozuklukları gibi nörolojik sorunlar ortaya koyar. Sitomegalovirüs çevrede her yerde bulunur. Bu nedenle, kaçınmak zor olabilir. Hamile kadınların, enfeksiyon yayabilecek çok küçük çocuklarla etkileşimlerini sınırlamaları tavsiye edilir. Çocukların tükürüğü veya bezleriyle temastan sonra ellerin iyice yıkanması, 6 yaşından küçük çocukların yanak veya ağızdan öpülmemesi ve küçük çocuklarla yiyecek ve içeceklerin paylaşılmaması gerekmektedir.

yeni doğan bebek (doğum kusuru)

  • Toksoplazmoz Virüsü

Eğer bir kediniz varsa ve hamileyseniz, kedinin kumunu değiştirmekte uzak kalmanız gerekmektedir. Toksoplazmoz dışkı yoluyla bulaşan bir virüs türüdür. Pişmemiş ya da kısmen pişmiş et, toprak, su dikkat etmeniz gereken yiyeceklerdendir. Eti tamamen pişirmeli ve suyunuzun Ph seviyesini ölçerken, bir taraftan değer içeriğine baktırmanız, test yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır. Dışkı yoluyla geçen bir virüs olduğundan toprakla olan bağlantınız sonrasında çok iyi temizlenmeli ve hijyene normalden çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte, toksoplazmoz enfeksiyonu, düşük veya ölü doğumun yanı sıra hidrosefali, mikrosefali, zihinsel engellilik ve retina iltihabı gibi ciddi doğum kusurlarına neden olabilir.