Ana Sayfa Blog D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Hangi besinlerde D vitamini bulunur?

D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Hangi besinlerde D vitamini bulunur?

0
D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Hangi besinlerde D vitamini bulunur?

Vücudun güneş ışınları yardımıyla ürettiği bir besindir. D vitamini hücrelerin güçlenmesi için olmazsa olmazlarındandır. Vücutta eksik olan D vitamini ciddi bazı hastalıklara neden olur. Peki D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Hangi vitaminlerde D vitaminlerde D vitamini bulunur? Sizler için depresyona, yorgunluğa ve cilt problemlerine neden olan D vitamini eksikliği hakkında her şeyi araştırdık. Haberin detayında D vitaminine dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

Vücut, güneş ışınlarını sentezleyerek D vitaminine dönüştürür. D vitamini, kalsiyumun emilimini arttırarak vücuttaki birçok organın ve sistemin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden, D vitamini eksik kişilerde bazı hastalıkların ortaya çıkma riski daha fazladır. Kalsiferol denilen yağda çözülen D vitamini organların zarlarında depolanır. Genellikle güneş ışınlarından alınan D vitamini bazı besinler aracılığıyla da vücuda alınır. Karaciğer ve böbreklerde sentezlendikten sonra vücuda gerekli alanlara dağılır. Özellikle bebeklerin ve çocukların ihtiyacı olan D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında emilir. Vücutta D vitamini tek başına bir işlev sağlamaz bunun için kalsiyum ve fosfor olması gerekir. En sağlıklı D vitamini güneş ışınları ile alınır. Besinlerden alınan Provitamin şeklinde alınır ve D vitaminine dönüşür. Kemik ve diş gelişimi ve güçlendirilmesinde oldukça fayda sağlar. Az alındığında; Ciddi kemik ve diş hastalıklarına neden olur. Fazlası ise; böbreklerin fazla çalışmasına ve vücudun aşırı su kaybına sebebiyet verir. 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gün içerisinde sürekli yorgun ve hasta hissedilmesi

Hastalıklara karşı bağışıklığın dirençsiz olması

Kemiklerde ve vücut hareketlerinde kuvvetsizlik

Beyin hücrelerinin zayıflaması ile baş ağrısı, yürümekte zorlanma, vücutta dengesizlik ve uykusuzluk

Eklem ve kemiklerde şiddetli ağrılar

Saç dökülmesi ve ciltte kızarıklık ve dökülme

El ve ayakta üşüme 

Sürekli hararetli ateşlenme

Göz altı morluklarında artma ve ciltte erken kırışma

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

Güneşten yeterince D vitamini alınmadığında ciltte; Çölyak, egzama, mantar ve uçuk gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. 

D vitamini eksikliği, aynı zamanda kemik büyümesi, kanın geç pıhtılaşması ve bağışıklık sisteminde bazı sağlık sorunlarına neden olur.

Sinir sisteminde D vitamini eksikliği, zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu durum sinir sistemini hasara uğrattığından dolayı psikolojik rahatsızlıkların yaşanma riski artar.

D vitamini kandaki şekerin düşmesine neden olur. Bu da şeker hastalığına yol açarken kan basıncındaki ani değişiklikler yüksek tansiyona ve kap rahatsızlıklarına da davetiye çıkarır.

Hücreleri güçlendiren D vitamini, vücutta eksildiğinde hücrelerin kendilerini yenilemesini engeller. Mutasyona uğrayan hücreler tümöre ve kanser hastalığına neden olur. Yapılan araştırmalara meme kanseri olan kadınların yüzde 40’ında D vitamini eksikliği olduğu görülmüştür.

D vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Ancak vücutta eksik olan D vitamini; kaslarda güçsüzlük, halsizlik ve gece ani kramplara neden olur. Bazı uzmanlar ise, kanserli hücrelerin vücutta artmasının nedenlerinden birinin de D vitamini eksikliğinden kaynaklı olduğunu belirtiyor.

D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

BALIK YAĞI

Omega-3 bakımından zengin olan somon, uskumru ve ton balığı vücudun D vitamini eksikliğini karşılamakta doğada bulunan en güçlü besinlerdir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt içerdiği yüksek kalsiyum sayesinde vücuda alınan D vitaminini sentezleyerek kemik, kas, diş ve organ dokularında rahatça emilmesini sağlar.

TAHIL ÜRÜNLERİ

D vitamini bakımından en düşük besinlerdir. Ancak vücudun ihtiyacı olan D vitaminin yüzde 20’sini karşılayabilir. Çocukların bol bol tüketilmesi tavsiye edilse de  kilo almaya neden olduğundan 25 yaş ve üzeri kişilerin çok tüketilmesi önerilmez. 

ISIRGAN OTU

D vitamini eksikliğini gidermezse de eksikliğin vücutta neden olacağı durumları azaltır. Örneğin kemik ve kaslardaki ürik asidi azaltarak güçlenmelerini destekler. Kan dolaşımını sağlayarak kan basıncının ya da kalp hastalıklarının yaşanmasını önler.

TAVUK CİĞERİ

Çok fazla kişi tarafından tüketilmese de tavuk ciğeri D vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Tavuk güneşten aldığı D vitaminlerini ciğerde depoladığından uzmanlar tüketilmesini tavsiye eder. Uzmanlar ortalama haftada bir tabak tüketilmesini vurguluyor.

MAYDANOZ

Fotosentez sayesinde güneşten aldığı vitamin ve minareleri köklerine kadar içinde barındıran maydanozun metal değmeden kesilip tüketilmesi gerekir. Böylece içeriğindeki tüm vitaminlerden daha sağlıklı yararlanılır.