Ana Sayfa Blog Çocuklarda şiddet belirtileri! Şiddet gören çocuğa nasıl davranılmalı?

Çocuklarda şiddet belirtileri! Şiddet gören çocuğa nasıl davranılmalı?

0
Çocuklarda şiddet belirtileri! Şiddet gören çocuğa nasıl davranılmalı?

Şiddet mağduru çocuklara karşı nasıl yaklaşmamız gerektiği konusunda uzmanından çok önemli bilgileri sizler için derlemeye çalıştık. Çocuğun şiddet gördüğü nasıl anlaşlır?

Toplum içerisinde şiddet gören ya da yakın çevresinde şiddete tanık olan çocukların ruh hali ile beraber geleceği de elbette etkilenir. Dışarıdan gördüğü saldırgan hareketleri ve şiddetin daha fazlasını çevresindeki kişilere uygulayabilirler. O anki ruh haliyle pek çok ebeveyn çocuğun şiddetten ne denli etkileneceğini kestiremeyebilir ya da küçüklükte yaşanan bu kötü anıların ileride unutulacağını düşünebilir. Aile içi şiddete yakından tanık olan çocuklara bakıldığında ciddi derecede duygusal ve davranışsal problemlerin olduğu görülür.

Şiddet; çocukların korku ve kaygı hissetmesine, sinirli olmasına, uyku bozukluklarına, davranışsal ve gelişimsel gerilemelere, bedensel şikayetlere, güven eksikliğine, uyumsuzluğa, ders başarısızlıklarına, odaklanamamaya, iletişim sorunlarına ve depresyona sebep olur.

ÇOCUKLAR ŞİDDETİ AİLESİNDEN ÖĞRENİRLER!

Çocuk yanlış bir davranış sergilese dahi kesinlikle ders verme ya da disipline sokma amacıyla bile şiddet görmemelidir. Aksi bir davranış sergilenirse çocuğun öğreneceği tek şey şiddet olacaktır. Bu durumda çocuğun öğreneceği tek şey şiddet uygulamak olur. Şiddet görülen bir evde çocuk evin haricindeki herhangi bir yerde de şiddete başvurur ve bu ona normal bir şey gibi gelir.

Böyle olmasındansa sorun odaklı olmak yerine çözüme odaklanılmalıdır. Yapılması öncelikli olan nokta daha relax bir ebeveyn olmak ve aşırı hareketlerden kaçınmak olmalıdır.

ŞİDDET GÖREN ÇOCUKTA HANGİ BELİRTİLER VARDIR?

Bağırarak ve şiddet uygulayarak kendilerini ifade ederler.

Fevri davranmaya meyillidirler, kolay kolay sakin davranamazlar.

Arkadaşlarıyla ya da çevresindeki kimselerle anlaşmakta güçlük yaşarlar.

Evde odaya kapanma davranışı artar.

Başkalarına kolay kolay güvenmezler.

Dinlediği müzikte, çizdiği resimlerde ya da yazılarında şiddet içeren, cinsel tacizi anımsatan unsurlar vardır.

Cinsellik gibi konulara anormal bir ilgi beslenmesi ya da tamamen ilgisiz kalırlar.