Yeni doğan bebeklerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de göz rengidir. Göz renginin anneye mi yoksa babaya mı çekeceğini ve renk oluşumunun ne zaman geliştiğini sizler için araştırdık. Bebeklerde göz rengi ne zaman kalıcı olur? Bebeklerde göz rengi farklılığı neden olur? Bebeklerde gri göz rengi hangi renge döner? Bebeklerde göz rengi nasıl oluşur? İşte bebeklerde göz rengiyle ilgili tüm detaylar…
Hamilelik döneminde anne ve baba adaylarının bebeklerinin dış görünüşüyle alakalı en çok merak ettikleri şeylerden birisi de göz renkleridir. Anne ve babanın göz rengine göre oluşacak olan bebeğin gözleri kısmen açık yakalandığında pek de anlaşılamayan ama genelde koyu grimsi bir renk ortaya çıkılabilir. Başlangıçta grimsi ya da koyu siyah gibi görünen göz renginin ilerleyen zamanlarda değiştiğini fark edenlerin sayısı ise oldukça fazla. Peki bebeklerde göz rengi kaçıncı aya kadar değişebilir? Bebeklerin göz rengi ne zaman netleşir? Bebeklerin göz ve saç renkleri neden değişir? Eğer sizde bebeğinizin göz renginin nasıl olacağını merak ediyorsanız elbette ki ihtimaller dahilinde göz renginize göre oluşabilecek renkleri sizlere derledik. İşte yeni doğan bebeklerde göz rengi hesaplama formülü…
BEBEKLERDE GÖZ RENGİ NASIL OLUŞUR?
Hamilelikte ebeveynlerin doğacak olan bebekleriyle ilgili en çok merak ettiği şeylerden birisi de göz renginin anneninkine mi babanınkine mi benzeyeceğidir. Hamileliğin dördüncü haftasıyla beraber oluşan göz rengi, gözün ön tarafındaki kıvrımlı tabakanın pigment oranına göre farklılık gösterebilir. Buradaki pigmentler fazlaysa renk kahverengi, azsa yeşil hiç görülmüyorsa mavimsi gözükür. Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, pigment oranının fazla olması gözün kahverengi görünmesine bağlanıyor.
BEBEKLERDE GÖZ RENGİ KAÇINCI AYA KADAR DEĞİŞİR?
Yeni doğan bebeğin göz rengi başlangıçta lacivert ya da mavi gibi görünür. Ancak bu renkler bebeğin göz rengini belirleme konusunda oldukça yanıltıcı olabiliyor. Çünkü yeni doğan bebeklerin gözlerinde renk hücresi yoktur. Göze çarpan ışığın yansıması bebeklerde mevcut olan göz rengini ortaya çıkarması olarak düşünülebilir. Doğum sonrasındaki 6-12 aylık dönemde bebeğin göz rengi kalıcı hale gelir. Bu aralıktan sonra genellikle bebeğin göz renginde değişme görülmez.
HANGİ BEBEKLERİN GÖZ RENGİ DEĞİŞMEZ?
Kahverengi göz rengi ile ya da koyu renkle dünyaya gelen bebeklerin hiçbir zaman göz rengi değişmez. Çünkü genetik anlamda ön görülen pigment oranı zaten avrdır. Gri ya da mavi göz ile dünyaya geldikleri görülen bebeklerde ise pigment oranı az olduğu için doğumdan ilk altı aya kadar pigment koyulaşmaya devam edebilir böylelikle göz rengi de değişmektedir.
KARANLIKTA PARLAYAN GÖZÜN RENGİ NASIL OLUR?
Halk arasında yaygın görünüşlere göre yeni dünyaya gelen bebeğin gözleri karanlık yerde parlıyorsa ilerde mavi gözlü olacağına yöneliktir. Bebeklerde göz renginin nasıl fark edilebileceği ile ilgili genelleme yapılacaksa, gri göz çevresinde beyaz hare varsa bebeğin göz rengi yeşil, bariz bir lacivertlik varsa bebeğin göz rengi mavi olur.
BEBEKLERDE TAHMİNİ GÖZ RENGİ HESAPLAMA FORMÜLÜ
Yeşil-Kahverengi
Ebeveynlerin gözleri yeşil-kahverengi ise bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %37,5 yeşil ve %12,5 mavi olma ihtimali var.
Mavi-Mavi
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur.
Kahverengi-Mavi
Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir.
Kahverengi-Kahverengi
Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Mavi-Yeşil
Mavi ve yeşil gözlü anne ve babalarda, bebeklerin göz rengi % 50 mavi, %50 ise yeşil olur.
Yeşil-Yeşil
Yeşil renkli anne ve babanın yeni doğan için göz rengi ihtimalleri %75 yeşil, %25 mavi olur.