Ana Sayfa Blog Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydaları

Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydaları

0
Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydaları

Doğum sırasında kesilecek olan göbek kordonunu geciktirmenin bebeğin sağlığı açısından inanılmaz faydaları vardır. Özellikle de demir eksikliğinin görülmemesi için kordon kesimini geç yapmanın faydalı olduğunu savunan doktorlar diğer olumlu etkilerini de sıraladı. Peki bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilmeli?

Yalnızca hamilelik döneminde oluşan mucizevi organlardan biri olan plasentadaki göbek bağı, anne adayı ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlar. Bebeğin ihtiyaç duyduğu gerekli besinlerin taşınmasına yarayan göbek bağı, plasentaya bağlı olarak bebeğin yaşamını sürdürebilmesi için son derece önemli olan geçici bir uzuvdur. Daha anne rahminde iken oluştuğu andan beri göbek kordonu ile plasentaya bağlı bebek, doğum sonrasında doktorlar tarafından kesilerek plasentadan yani anneden ayrılır. Bebeğin dünyaya gelmesinin ardındaki ilk dakikalarında yapılan bu ilk müdahaleyi geciktirmenin bebek için daha faydalı olabileceğini gösteren birtakım çalışmalar mevcuttur. Almanya’da Heidelberg Üniversite’sindeki araştırma ekibinin elde ettiği veriler sonucunda, doğumdan hemen sonra kordonu hemen kesilen bebekler ile daha uzun sürede geciktirilerek kordonu kesilen bebekler arasında fark vardır. Kordonu geç kesilen bebeğin diğer bebeğe göre, kan seviyelerinin % 32 daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Göbek kordonunun kesilmesini geciktirmek için bazı önemli nedenler vardır. Peki bebeklerde göbek bağı ne zaman kesilmeli? Göbek bağını geç kestirmenin bebeğe faydaları…

DOĞUM SONRASI GÖBEK BAĞI NE ZAMAN KESİLMELİ?

Bebeğin doğumu ile beraber plasenta ve göbek kordonu büzüşerek yeni doğan bebekte kan pompalama vazifesi sağlar. Kan basıncında denge sağlandığında kordondaki atılımlar durur ve kan akışı sona erer. Kordondaki atışlar sona erdiğinde doktor tarafından penslenip kesildiğinde (ortalama 30 saniye ile 5 dakika arasında) kordonda bulunan bütün kan bebeğe aktarılır.

GÖBEK KORDONUNU GEÇ KESMENİN BEBEĞE FAYDALARI!

Vücut üzerinde görülen sağlık problemlerinden birisi de demir eksikliğidir. Bu anlamda baktığımızda göbek kordonun geç kesilmesi ile bebek anemiye bağlı yan etkilerden korunmuş olur. Ek gıdaya geçiş yapan bebekler için önerilen mamaların içeriklerine baktığımızda demir takviyeli olduğunu düşünecek olursak; bebeklerin bu gereksinimlerini doğal yollarla karşılaması elbette daha etkilidir.

Vaktinden erken doğan prematüre bebekler, rahim içerisinde iken organ gelişimini tam olarak tamamlayamadan dünyaya gelirler. Bu bebeklerde göbek bağı kesimi 30 saniye bile geciktirildiğinde organ hasarı azalmaktadır.

Prematüre bebeklerde görülen bir başka sorun da kalp karıncığı içindeki kanama ihtimalini ve kan nakli ihtiyacını azaltmaktadır.

Doğum sonrasında bazı bebeklerde kanama ve enfeksiyon meydana gelebiliyor. Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, göbek kordonu geç kesilen bebeklerde bu risk daha azdır.

Yeni doğan bebeğin daha çok oksijen almasına yarayan etmenlerden biri de kordon kesiminin gecikmesinden kaynaklanır. 

Özellikle prematüre bebekler için hastalıklara karşı koruyucudur.

BEBEKLERDE GÖBEK BAĞI NASIL KESİLİR?

Ortalama 50 cm uzunluğuna sahip göbek bağı, doğum sonrasında doktorlar tarafından  yaklaşık 2-3 santim yukarısından kesilir. 

GÖBEK KORDONA BAĞLI KOMPLİKASYONLAR:

Göbek kordonunda oluşan birtakım sorunlara bağlı olarak gelişen, hamilelikte ve doğumda ortaya çıkan komplikasyonları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Kordon dolanması: Her 4-5 doğumdan birinde görülebilen boyunda kordon dolanması genelde ciddi bir durum olmaz iken bazı bebekler için oldukça riskli olabilir

2- Kordon sıkışması: Kordonun baskı altında olmasıyla bebeğe giden kan ve oksijen azalır. Acil sezaryen gerektirebilir.

3- Kordonda gerçek düğüm olması: Tek tük görülen bu sorun genelde doğum sonrasında fark edilir ve nadiren bebekte sorunlar oluşturur. 

4- Kordon sarkması: Su kesesi açılınca göbek kordonu rahim ağzından dışa sarkar. Hemen müdahale edilmesi gerekir aksi takdirde bebek ölebilir.