Bebekler neden gece uyuyamaz? Uyumayan bebeğe ne yapılmalı? Bebekler için uyku ilaçları isim

0
37

Ne yaparsanız yapın bebeğiniz geceleyin uyumuyor ve sizi de nöbete dikiyorsa endişelenmenize gerek yok. Ayakta sallamanın dışında kolaylıkla bebeğinizi uyutabilirsiniz. Bebek uyutma konusunda işinizi göreceğinizi düşündüğümüz en etkili yöntemleri sizler için bir araya getirdik. Peki bebekler neden gece uyumaz? Zor uyuyan bebeğe ne yapılmalı? Bebeklere uyku ilacı verilir mi? Bebekler için uyku ilaç isimleri listesi…

Çiftlerin çocuk sahibi olmadan önceki yaşam şekliyle sonrasında değişen düzenleri birbirinden tamamen ayrıdır. Ebeveyn olmadan önce sergilenen rahat ve keyfe düşkün davranışlar, bebek doğduktan sonra kendini uykusuz gecelere ve bebeğin bakım ihtiyaçlarına bırakır. Bebeğin hastaneden eve geldiği ilk zamanlarda bebek, anne karnındaki ortamdan çıkıp dünyaya adapte olmaya çalışırken anne ve babalar da kendi düzenlerini artık bebeğin önceliğine göre ayarlamaya çalışır. Bebeğin beslenme saati, uyku düzeni derken bir anda değişen yaşam koşulları anne ve babaları biraz alışmakta zorluk çekmelerine sebep olabilir. Gürültüsüz, sessiz ve sakin bir ev, bebeğin ağlama seslerine alışınca anne ve babalar panik olabilir. Böyle olmaktansa bilinçli bir süper ebeveynlik ile bebeğin problemlerini çözüme kavuşturmak en doğrusu. Bizde bu konuda bebeğin en temel ihtiyaçlarından olan uyku düzenini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirmek için bebeğin uyku düzeninden ve nasıl kolay uyutulacaklarından bahsedeceğiz.

BEBEKLER NEDEN GECE UYUMAZ? UYUMAYAN BEBEKLER İÇİN ÇAY TARİFİ

Yeni doğan bebeklerin ilk aylarında görülen kolik nöbetleri yalnızca bebekleri değil ebeveynleri de uyutmamaktadır. Kimi bebekler çevrelerinde birden fazla uyaran olması nedeniyle bol aktiviteli günün bitiminde kolay kolay uyuyamaz. Böyle durumlarda ilk olarak bebeğin fiziksel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığından yani karnının aç mı tok mu olduğundan emin olmak gerekir. Aşırı sesli ve ışıklı ortamlarda biz yetişkinler bile uyuyamaz iken bebeklerin uykuya dalmasını beklemek yersiz olur. Bebeği yatağından almadan sakinleştirmeye çalışarak yumuşak bir ses tonu ile onunla konuşmalı ya da hafif mırıltı ile ninni söyleyebilirsiniz.

BEBEKLERE MUZ ÇAYI VERİLİR Mİ? BEBEKLER İÇİN MUZLU UYKU ÇAYI TARİFİ:

MALZEMELER: Muz ve kaynamış su.

YAPILIŞI: En sevilen meyvelerden biri olan muzu bebeğinizin uykusu için kullanabilirsiniz! Muzu yıkayıp ortadan böldükten sonra kabuklarıyla beraber suya koyun. 10 dakikalık bir kaynama süresinden sonra süzüp çocuğunuza uyumadan 1 saat önce içirin.

UYUMAYAN BEBEK NASIL UYUTULUR? ZOR UYUYAN BEBEĞE NE YAPILMALI?

Halk arasında sıklıkla kullanılan ama aslında yanlış olan ‘bebeği sallayarak uyutma’ yönteminin uygun görülmemesinin nedeni, bebeğin sabit bir noktaya bakarken bir o yana bir bu yana hızla sallanmasıyla sersemleşmesidir. Uyku ihtiyacından çok sersemleştiği için uyumaya başlayan bebeklerde kalıcı beyin hasarı görülebilir. Bu nedenle bebekleri sallayarak uyutmanın haricinde tercih edebileceğiniz yöntemleri sizler için araştırdık.

1- Bebeğinizin ilk uykularındaki düzende en fazla 1 ya da 2 saat uyanık tutmaya dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin uyuması için huzursuzluk yapmasını ya da mızmızlanmasını beklerseniz ileride çok zor uyutursunuz. Ayrıca bebeklerin uyuyarak büyüdüklerini de unutmamak gerekir.

2- Sabahleyin aydınlık odalarda geceleyin de karanlık ve loş ortamda bebeğinizi tutmak önemlidir. Bu algı bebeklerde gece-gündüz kavramını ayırt edebilmeleri açısından önemlidir.

3- Bebeğinize ılık bir banyo yaptırdıktan sonra organik bir zeytinyağıyla masaj yaparsanız rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bakımı yerine getirilmiş bir bebek, mayışacak ve uyumak isteyecektir.

4- Bebeğinizi kundaklamak kendisi için güven verici bir ortam olacağı için kendi kendine bile uyuyabilir. Ancak bu esnada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bebeğin vücudunu sıkmadan, hareketlerini kısıtlamadan yarım kundak modelini tercih etmenizdir.

5- Beyaz gürültü adı verilen oyuncaklarla bebeğinizin uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi sesler bebeğinizi yatıştırabilir ve ona anne karnındaki güvenli ortamı sunabilir.

BEBEKLERE UYKU İLACI VERİLİR Mİ, ZARARLI MI? BEBEKLER İÇİN UYKU İLAÇLARI İSİMLERİ

Geceleyin sürekli uyanan ve uykuya dalmakta da zorluk çeken anne-babaların muzdarip olduğu bu büyük problemde çözüm niteliğinde olabileceği düşünülen uyku ilaçları ve damlalarını sizler için araştırdık. Doktor onayı olmadan kesinlikle alınmaması gereken bebekler için uyku ilaçları, genel olarak pek önerilmemektedir. Uyku ilacı kullanmak yerine melila damlasının 4-5 kullanımı uygun görülebiliyor.

9 aylık olan bir bebek için uyku şurubunun kullanılıp kullanamayacağını merak eden bir annenin doktorundan ‘Ataraks’ isimli ilaçtan yarım ölçek olmak kaydı ile uyku öncesinden verilebileceği bilinmektedir.

BEBEKLER HAFTALARINA GÖRE KAÇ SAAT UYUMALI?

Yeni doğan bebekler günde 16-18 saat
3 haftalık bebekler günde 15-18 saat
6 haftalık bebekler günde 15-16 saat
4 aylık bebekler günde 9-12 saat + iki kere 2-3 saatlik kısa uyku
6 aylık bebekler günde 10-11 saat + iki kere 2-3 saatlik kısa uyku
9 aylık bebekler günde 10-12 saat + iki kere 1-2 saatlik kısa uyku
1 yaşında bebekler günde 10-11 saat + iki kere 1-2 saatlik kısa uyku
18 aylık bebekler günde 10-12 saat + çoğunlukla 1 saatlik kısa uyku
2 yaşında bebekler günde 11-12 saat + bir saatlik kısa uyku
3 yaşında bebekler günde 10-11 saat + bir saatlik kısa uyku

Önceki İçerikLohusa dönemi nedir, neler olur? Lohusa depresyonuna ne iyi gelir? Lohusa annelere tavsiyeler
Sonraki İçerikEn kolay saç sakal tıraşı nasıl yapılır? Evde erkek saç kesmenin en kolay yolu
GuzelSozler
Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.