Ana Sayfa Blog Balık zehirlenmesi nedir? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli? Cıva içeren balıklar…

Balık zehirlenmesi nedir? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli? Cıva içeren balıklar…

0
Balık zehirlenmesi nedir? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli? Cıva içeren balıklar…

Gündelik yaşantınızda mutfağınızdan balığı eksik etmiyorsanız hamilelik döneminde göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri kesinlikle atlamamalısınız! Hamilelikte balık tüketimi ile ilgili en sık sorulara sizler için haberimizde yer verdik. Peki hamilelikte balık tüketiminde nelere dikkat edilmeli? Hamilelikte balığın faydaları neler? Hamilelikte hangi balıklar yenmeli, hangileri yenmemeleri? Balık zehirlenmesi nedir, balık zehirlenmesi belirtileri neler? İşte hamilelerin balık yerken dikkat etmesi gereken noktalar…

Eylül ayının gelmesiyle beraber balıkların üreme ve büyüme dönemleri dikkate alınarak getirilen avlama yasağı nihayet sona eriyor. Tatlı ve tuzlu sularda görülen birbirinden lezzetli ve faydalı balık çeşitleri, tüm balık severlerin en gözde zamanı! Hem sağlıklı hem de enfes tadı ile balıktan vazgeçemeyen kimselerin evlerinde ya da dışarıda yediği balıklarda dikkat edilmesi gereken bazı önemli kriterler olduğu gibi hamilelik döneminde balık tüketimiyle ilgili ekstra bilinmesi gereken hususlar da var. Hamile kalmadan önce balık tüketimi es geçmeyip sık sık yiyen kadınların, hassas oldukları bu dönemlerinde balık tüketimi ile ilgili bilinmesi gereken noktaları sizlere derledik. İçerisinde cıva olan balıkların fetusun beyin ve sinir gelişimine zarar verdiği iddialarının üzerine balık yemekten korkan hamilelerin dikkat etmesi gereken noktaları sizler için araştırdık. Peki hamilelikte hangi balıklar tercih edilmeli? Hamilelikte balığın faydaları neler? Balık zehirlenmesi nedir, belirtileri neler? Hamilelikte balık tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler…

HAMİLELİKTE BALIK TÜKETİMİNE DİKKAT! O BALIKLARI SAKIN YEMEYİN…

Balık tüketiminin insan sağlığı açısından her ne kadar faydalı olduğu bilinse de araştırmalardan elde edilen verilere göre, içerisinde cıva bulunan balıkların hamilelik döneminde bebek için sakıncalı olduğu öğrenilmiştir. Bebeğin beyin ve sinir sistemine zarar verdiği tespit edilen yüksek miktardaki cıvalı balıkların haricinde uzmanlar somon, ton balığı, sardalya, beyaz balık, alabalık ve uskumrunun yenilebileceğini öne sürüyor. Doğru balık tüketimi sağlandığı takdirde hamilelikte muhakkak alınması gereken besin değerlerini bulunduran balıkta diğer hayvan etlerinden ayırt edilir derecede özellikleri vardır.

İçerisinde bol cıva bulunan balıklar vücutta emildiği zaman direkt olarak bebeğin oksijen almasını sağlayan plasentaya geçer. Bu durumda bebeğin motor becerileri, bilişsel becerileri, dil becerileri ve görme yeteneği kısmen de olsa olumsuz etkilenebilmektedir.

HAMİLELİKTE HANGİ BALIKLAR YENMELİ?

Derin denizlerde bulunan en riskli ve tehlikeli deniz ürünü ağır metalleri tutma durumu aşırı olduğu için midye olduğu bilinmektedir. Midyenin haricinde yine derin sularda bulunan levrek, mezgit, lüfer, barbunya gibi balıkların tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Bu gibi balıkların avlandıkları suyun temiz olması şartı aranmalıdır. Eğer hiçbir şekilde riske girmek istemiyorsanız, yüzey balıkları tercih edebilirsiniz.

Her balığın içinde az da olsa cıva vardır ancak buradaki miktar önemli olduğundan her balık her bünyede olumsuz durum teşkil etmez. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan sardalya, somon balığı, ton balığı gibi faydalı balık çeşitleri hamilelikte tüketilebilir.

HAMİLELİKTE BALIK YEMENİN MUCİZEVİ FAYDALARI

– Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık çeşitlerinden cıva oranı düşük olan balıklar tüketildiği zaman bebeğin beyin ve göz gelişimi olumlu etkilenir.

– Hamilelik döneminde anne adayının hafıza gelişiminde olumlu rol üstlenir.

– D vitamini bakımından bol olan balıklar kansızlık problemlerine iyi gelebilmektedir. Hamilelikte muhakkak alınması gereken folik asit ve demir takviyesinin önemli olduğu bilinmelidir.

– Anne adayının kalp atışlarının sağlıklı görülmesi sağlanır.

– Bebeğin kemik gelişimine yardımcı olarak sağlıklı etki sağlar.

– Anne sütünün artmasına yardımcı olur.

BALIK ZEHİRLENMESİ NEDİR? BALIK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ…

Balığın hava şartlarındaki sıcaklığa bağlı olarak toksinlenerek zehirlenmesi balık zehirlenmesi dediğimiz durumu beraberinde getirir. Bekletildiği takdirde toksin oranının artması ile doğru düzeyde ilerleyen balık zehirlenmesi ne yazık ki ölümcül vakalarla da sonuçlanabilmektedir.Pişirilmesinin haricinde çiğ tüketilen balıklarda da zehirlenme riskinin fazla olduğu görülen bilgilere göre, balık tüketiminde ekstra hijyen ve dikkat gerekir. Balık yedikten sonra zehirlendiğinizden şüpheleniyorsanız şu belirtilere bakabilirsiniz:

Kusma
İshal ve / veya karın (mide) krampları
Baş ağrısı, yorgunluk ve bayılma
Ağız, parmak ve ayak parmaklarının çevresinde karıncalanma
Ağır vakalarda koma
Ağız çevresinde karıncalanma ve yanma
Yüz kızarma ve terleme
Mide bulantısı, kusma ve ishal
Baş ağrısı
Çarpıntı ve baş dönmesi
İsilik

BALIK ZEHİRLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yukarıda bahsettiğimiz balık zehirlenmesi belirtileri varsa ilk olarak doktora gitmelisiniz. Doktorun önereceği ilaçlar sizi tedavi etmeye yarayacaktır ancak eğer ağır vaka bir zehirlenme yaşıyorsanız bu durumda midenizin temizlenmesi için mide yıkaması gerekebilir. Daha hafif durumlarda ise serum ve ilaçlarla zehirlenme ortadan kaldırılmaya çalışılır.