Ana Sayfa Blog Ateşlenmeye neden olan durumlar nelerdir? Evde ateş düşürme yolları! Yüksek ateş belirtileri…

Ateşlenmeye neden olan durumlar nelerdir? Evde ateş düşürme yolları! Yüksek ateş belirtileri…

0
Ateşlenmeye neden olan durumlar nelerdir? Evde ateş düşürme yolları! Yüksek ateş belirtileri…

Genellikle üst solunum yolları hastalıklarına bağlı görülen ateşlenme, hakkında merak edilenlerin hepsini sizler için araştırdık. Aniden yükselen vücut sıcaklığı kişinin hastalanmasına yol açar. Son günlerde artan korona virüsü nedeniyle uzmanlar hastaların öncelikle ateşlenme seviyesine bakmaları konusunda uyarıyor. Peki Ateşlenmeye neden olan durumlar nelerdir?

Vücut sıcaklığının normal seviyesinden 2 kat daha fazla olmasına yüksek ateş denir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en yaygın durum vücudumuza giren enfeksiyonlu hücrelerle savaşan bağışıklık sisteminin gösterdiği bir tepkimedir. Bağışıklık sistemi vücudun ısısını artırarak enfeksiyonlara savaşmaya çalışır ancak bu durum vücuttaki birçok organa zarar verir. Bu yüzden vücut ısısının hemen dengelenmesi gerekir. Aksi halde ateşlenmeye bağlı sinir hücrelerinin sayısı azalır. Beyne yeterli miktarda gitmeyen sinyal sonucu vücut hareketleri sağlanmaz. Ayrıca beyin sinir hücreleri öldüğünden hastanın havale geçirme olasılığı artar. Ciddi kayıplara neden olan havale özellikle kalıcı zihinsel rahatsızlıklarına neden olur. İnsan vücudunun en normal sıcaklığı 36-37 C arasındadır. Bunun düşüklüğü de yüksekliği de hastalıkların habercisidir. Son günlerde -korona virüsü belirtileri arasında olan ateşlenme konusunda hemen herkes arama yapmaktadır. Ancak diğer hastalıklara nazaran ateşlenme bu süreçte daha fazladır. Aniden çıkan ateş, vücudun genel sağlık sistemini bozar. Direnci azalan vücut, hastalığı atlatmada zorlanır. 

Yüksek ateş seviyeleri;

Kulak ölçümü: 39 C ve 45 C arası

Ağızdan ölçüm: 38,7 C civarında

Koltuk altı ölçümü: 38 C 

ATEŞLENMEYE NEDEN OLAN DURUMLAR NELERDİR?

Üst solunum yolu ile vücuda giren virüsler,

Bazı gıdaların vücuttaki zararlı bakterileri artırması,

– Kadınların ay dönümlerinde yaşadıkları adet süreci

Kanın pıhtılaşmasına destekleyen trombosit seviyesinin az ay da fazla olması,

Bağırsak florasanlarının seviyesinin yükselmesi sonucu yaşanan bağırsak iltihabı hastalığı,

Kanser hücrelerinin çoğalması,

– Vücutta artan proteinler bağışıklık sistemindeki antikorları artırır bu da vücutta ani ateşlenmeye sebep olur

Güneş çarpması gibi durumlar yüksek ateşin ortaya çıkmasına neden olur.

YÜKSEK ATEŞ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek ateşe bağlı vücudun sıvı oranı azalır. Bunun sonucunda da vücutta bazı komplikasyonlara neden olur. Kişinin bünyesine göre değişen bu belirtileri şöyle sıralanmaktadır. Vücudun kızarması, mide kasılmalarına bağlı iştah kaybı, kemik yapısının zayıflamasına bağlı güçsüzlük, halsizlik, bayılma, kalbin hızlı çarpası, tansiyonun yükselmesinin yanı sıra titreme, üşüme ve ürperme gibi durumlarla kendini gösterir.

YÜKSEK ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Belirtiler kendini gösterir göstermez bir doktora görülmelidir. Çünkü ihmal edildikçe ciddi beyin hasarlarına neden olabilir. Uzman doktorlar genellikle ilaçlı serumlarla bağışıklığı güçlendirmeye çalışır. Evde ise yaşanan vücut sıvı kaybını önlemek için çorba, su ya da meyve suyu tüketilmelidir. Hastaya ılık su ile duş aldırılıp oda ısısı normal olan bir yerde istirahata bırakılmalıdır. Soğuk suyun içerisine soda, limon koyup karıştırılmalı bu karışıma da temiz bir tülbenti ya da havlu ıslatılarak hastanın koltuk altı alnı ve ensesine koyulmalıdır.

HANGİ BESİNLER ATEŞİ DÜŞÜRÜR?

Likopen bakımından zengin olan kırmızı ve mor renkli besinler

Omega-3 yağ asitleri içeren kuruyemişler ve balıklar

Vücut vitamin ve minerallerini dengeleyen; roka, tere ve yeşil soğan

Elma ateş düşürmede diğer besinlere oranla en etkilisidir. 

EVDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Antibiyotik özelliğe sahip olan bazı besinler aniden çıkan ateşe birebir fayda sağlar. Vücudun direncini artırarak bağışıklığın ateşlenmeye neden olmasını önleyen besinlerden en etkilisi yoğurttur. Ateşi çıkmış kişiye bir çorba kasesi kadar yoğurt yediriniz. Daha sonra bir kabın içerisine 3 su bardağı su 2 su bardağı da elma sirkesi koyup karıştırınız. Bir havluyu suya batırıp hastanın kafasına seriniz. Bir yarım saat sonra bir bardak portakal suyu içiriniz. Bu arada hastanın ince giyinmesi gerekir. Aniden düşen ateş sonrası hemen üzeri örtülüp terlenmesi sağlanır. Çünkü düşen ateş sonrası ter bezlerinin hızlı çalışması ile vücut enfeksiyona karşı harekete geçer. Bu sırada vücudun D vitaminine ihtiyacı var. Bu yüzden portakal suyu içirilmesi önemlidir.