Ana Sayfa Blog Apandisit patlaması nasıl belli olur? Apandisit olup olmadığımızı gösteren 5 erken belirti

Apandisit patlaması nasıl belli olur? Apandisit olup olmadığımızı gösteren 5 erken belirti

0
Apandisit patlaması nasıl belli olur? Apandisit olup olmadığımızı gösteren 5 erken belirti

Apendiks, yapılan araştırmalar sonucunda insanların yaklaşık %10’unun hayatının belli bir döneminde apandisite yakalandığı gösterilmiştir. 2 yaşından sonra görülme sıklığının arttığı ve en çok gençlerde görülen apandisitin, adından sıkça söz ettiriyor. Peki, apandisitin patlaması nasıl belli olur? Apandisitin belirtileri nelerdir?

Sıklıkla konuşulan ve birden sancılı bir şekilde gerçekleşen Apandisit, insan vücudunda bulunmaktadır. Kalın bağırsağa bağlı, karnın sağ alt kadranında yer alan ince 4 inçlik bir tüptür. Birçok insanın apandisitin vücudun hangi bölgesinde olduğunu bilmese de halk arasında kör bağırsak diye bilinen bölgede yer almaktadır. Apandisit ilk olarak karnın sağ alt bölgesinde ağrıya neden olur. Ancak çoğu insanda ağrı semptomu göbek çevresinde başlar ve hareket ederek diğer bölgelere şiddetli bir şekilde yayılmaktadır. Her yaşta görülün apandisit sorunu 2 yaşından sonra görülmeye başlanmaktadır. Erkekler, apandisite, kadınlara oranla daha fazla yakalanmaktandır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre bir yıl içinde 10.000’den fazla kişinin apandisit nedeniyle ölmesi göz ardı edilemeyecek kadar ciddi bir durumdur. Peki, Apandisit nasıl belli olur? Apandisit belirtileri nelerdir?

APANDİSİT OLUP OLMADIĞINIZI ANLAMANIN 5 BELİRTİSİ ?

Apandisit belirti göstermeye başladığı zaman sancılı bir süreç olabilir. Tedavisi edilebilen bir durum olmasına rağmen günlük yaşam sürecini aksatabilmekte ve acil tıbbi müdahale gerekmektedir. Apandisit, ilk olarak şiddetli ve sancıların eşlik ettiği karın ağrısı ile ilk semptomlarını verir. Ağrı ilk olarak göbek çevresinde başlayarak sağ alt tarafta lokalize olarak değişmektedir. Sancının olduğu bölgeler, derin nefes alma, öksürme veya hapşırma gibi durumlarda kötüleşebilir. Diğer semptomlar ise mide bulantısı, kusma, ateş, kabızlık ve ishal olarak kendini göstermektedir. Bazı istisna durumlarda semptomatoloji bulanık olabilir. Özellikle yetişkinlerde görülen bu durum bazen tanıyı zorlaştırmakta ve tipik olmayan bulgular ortaya çıkarmaktadır.

APANDİSİT TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Apandisit tedavisi, apandisin cerrahi olarak çıkarılmasından oluşur. Tek başına tıbbi bir müdahale uygulanmamaktadır. Ameliyattan önce hasta antibiyotik tedavisi verilir. Antibiyotikler işe yararsa ameliyat gerekmemektedir. Apendektomi olarak bilinen apendiksin çıkarılması en yaygın olarak bilinen cerrahi operasyondur. Yapılan yöntemler de anestezi kullanılmaktadır.

apandisit