Ana Sayfa Blog Acurun faydaları nelerdir? Acur hangi hastalıklara iyi gelir? Acurun diğer adı nedir?

Acurun faydaları nelerdir? Acur hangi hastalıklara iyi gelir? Acurun diğer adı nedir?

0
Acurun faydaları nelerdir? Acur hangi hastalıklara iyi gelir? Acurun diğer adı nedir?

Kabakgiller ailesinden olan acur, bir metreye kadar uzanabilir. Yay gibi uzayan acur aynı zamanda düz bir görüntüsü de vardır. Turşuların vazgeçilmezi olan acurun insan sağlığına birçok faydası olduğu biliniyor. Anadolu topraklarında sıklıkla yetiştirilen acurun ülkemizde yaygın bir tüketimi vardır. Peki acurun faydaları nelerdir? Acur hangi hastalıklara iyi gelir? Acurun diğer adı nedir? Sizler için acur hakkında merak edilen her şeyi araştırdık.

Beyaz, yeşil ve koyu yeşil gibi renklere sahip olan acur, kabakgiller ailesine bağlıdır. Ancak tat olarak salatalığa benzer. İnce uzun bir görünümün yanı sıra bazı çeşitlerine kavun gibi şekil alabilir. Üzerinde girintili çizgiler olan acur oldukça yaygın tüketilir. Kabuğu soyulmadan yıkanarak çiğ halde bile tüketilebilir. Aynı zamanda turşusu yapılan acurun besin değeri de oldukça yüksektir. Batı ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen acurun kalorisi oldukça düşüktür. Kışın diyet uygulayanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Ağustos ayının sonunda hasadı yapılan acur, Eylül ve Ekim aylarına kadar tezgahlarda bulunur. Sıcak aylarında rahatlıkla büyüyen bu besin bol sulama istemez. Bu yüzden yetiştiriciliği kolaydır. Yüksek potasyum içerdiğinde kandaki potasyum seviyesini düşürerek kan basıncını dengeler. Bu yüzden tam bir kalp dostu besindir. Yapılan araştırmalara göre Acurun içerdiği maddeler sayesinde nörolojik alt yapılı olan hastalıkların çoğalmasını engeller. İleri yaşlarda görülen alzheimer hastalıklarının önüne geçer. Güneydoğu bölgesinde bu besine genellikle tirozi derler. 

100 GRAMLIK ACURUN BESİN DEĞERLERİ 

Kalori / 23 
Protein /  1 gram
Karbonhidrat / 6  gram
Sodyum / 11 miligram
Potasyum / 210 miligram
Fiber / 10 gram 
Doymuş yağ / 0.040 gram
Çoklu doymamış yağ / 0.050 gram
Tekli doymamış yağ / 0.005 gram
Şeker / 5 gram

ACURUN FAYDALARI NELERDİR? 

– Mevsim geçişlerinde vücuttaki sıvı değişir. Bu değişim bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Uzmanlar bu yüzden hem sıvı tüketimini hem de sıvı bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesini öneriyor. Karpuz ve salatalık gibi acurda bu bakımdan etkili bir besindir. İçeriğinde yüzde 80 oranda su bulunur. Bu da böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. 

– Genetiksel, sağlıksız beslenme ve bazı ilaçların ayn etkileri nedeniyle yaşanan idrar yapmada zorlanma gibi durumların yaşanmaması için acurun içerindeki çekirdek kısmı kaynatılıp süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde hem idrar söktürür hemde idrar yollarında biriken iltihabı vücuttan atar. Mesanede taş ve kum oluşumunun da önüne geçer.

– Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır. Ayrıca potasyum kötü kolesterol oranını da  düşürerek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. 

– Acurun yaprağı köpek, böcek ve sivrisinek gibi hayvanların ısırığına iyi gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ısırığın neden olacağı enfeksiyonu önceden önler. Bazı alternatif tıp kitapların da ormanda çok vakit geçirmek zorunda kalan insanlar hep yanlarına bu yapraklardan alırlarmış. 

– Acur sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede beyne giden sinyaller güçlenir. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan unutkanlık gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer. 

– Vitaminler bakımından zengin olan acur, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Uzmanlar özellikle taze halde acurun yılda bir kaç ayda olsa vücudun alması gerektiğini vurguluyor.

– K vitamini çok nadir besinlerde bulunur. Acur K vitamini bakımından oldukça zengindir. K vitamini kemik ve kasların yapısını güçlendirir. Kanı ne çok pıhtılaştırır ne de seyreltir. Bu sayede ciddi hastalıkların yaşanmasını engeller.

– Kalorisi düşük, lif bakımından zengin olan acur, diyet yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Turşusu probiyotik bakımından da zengin olduğundan uzmanlar diyet yapmak isteyenlere çiğ halinden ziyade turşusunun tüketilmesini önerir.