Op. Dr. Feridun Kunak, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü kapsamında, hareketli yaşam ve sağlıklı beslenme üzerine Yasemin.com Muhabiri Müge Çakmak’ın sorularını yanıtladı.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE
Pandemi süreciyle birlikte insanların evlere kapanması ve hareketsiz bir süreç geçirmesi üzerine bazı hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Hareketli yaşamın ve doğru beslenmenin önemi de böylece tekrar açığa çıkmış oldu.
Hareket etmenin kas sistemine etkisi, kas sistemi açısından tüketilen besinlerin önemi ve eklem ağrıları gibi konulara değinen Feridun Kunak, önemli önerilerde bulundu.
HAREKET ETMENİN KAS SİSTEMİNE ETKİLERİ
“Hareketsiz bir yaşam olmaz” diyen Feridun Kunak, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü kapsamında yaptığı röportajda, önemli önerilerde bulundu. Hareketsiz geçen bir pandemi süreci üzerine, evden çıkamayanların dahi hareket halinde olması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Dünyada tartışmalar var, ‘her gün 5 bin adım mı, 10 bin adım mı yürüyelim’ şeklinde. Burada en önemli şey, hareket. Kaç adım olduğu değil, hareket halinde olmak önemli. Ayağa kalkamıyorsanız oturduğunuz yerde hareketler yapmanız lazım. Sakın bunu ihmal etmeyin. Dışarıya çıkamayanlar evin içinde ayağa kalkarak ufak hareketler de olsa yapmalı. Balkona çıkın veya pencerenizi açın, dışarıya karşı yürüyormuş gibi hareketler yapın. İlla dışarıda olmak şart değil. Eskilerin bir lafı vardır: Nerede hareket, orada bereket. Biz hareket ettikçe kaslarımız canlanır, kan dolaşımımız düzenlenir. Kan dolaşımı olduğu zaman vücutta ağrıyan yerlere kan gelir ve ağrıya iyi gelir. Çünkü sizi iyileştiren kandır. Hareketsiz bir yaşam düşünülemez.”
TÜKETİLEN BESİNLERİN KAS SİSTEMİ AÇISINDAN ÖNEMİ
Hareketli yaşamın yanında en önemli durumlardan biri de doğru beslenmek. Tüketilen besinlerin sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir zihin açısından oldukça önemi var. Yapılan egzersizleri doğru beslenmeyle desteklemek gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Feridun Kunak, şunları ifade etti:
“Tükettiğiniz besinlerde muhakkak süt ürünlerine dikkat etmeniz gerekir. D vitaminine dikkat edeceğiz, enerji veren besinler almaya dikkat edeceğiz. Karbonhidratları dengede tutacağız, protein ve meyve sebze grubundan korkmayacağız. Gıdalarımıza dikkat etmemiz lazım. Yani örnek olarak, egzersiz yapabilmek için arabaya benzin koymak, enerji koymak lazım. Siz de vücudunuza enerjiyi gıdayla alıyorsunuz. Bunlara dikkat etmek lazım.”
EKLEM AĞRILARI İÇİN NELER YAPILMALI?
Sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında, özellikle de soğuk mevsimlerde hareketsizlik tamamen arttı. Bu hareketsizlikler ortaya eklem ağrıları gibi sağlık sorunları ortaya çıkardı. Op. Dr. Feridun Kunak, bu süreç ve eklem ağrıları hakkında şunları ifade etti:
“Koronavirüs sürecinde maalesef ki hareketsiz kaldık, televizyon karşısında zaman geçirdik. Hem kilolarda artış oldu hem de eklem ve kaslarımızda ağrılar meydana geldi. Çok fazla insan hasta oldu. Bu hasta olmaların temelinde hareketsizlik var. O yüzden diyorum ki sağlıklı olmak istiyorsanız, muhakkak hareket edin. Yürüyüşü asla ihmal etmeyin.”
HASTALIKLARA YAKALANMAMAK İÇİN HAREKET ETMEK GEREK
Hareketsizliğin her türlü hastalığa sebep olacağını ifade eden Op. Dr. Feridun Kunak kan dolaşımının ve pıhtılaşmaların önemine vurgu yaptı. Ayrıca hareketsizliğin felçlere dahi yol açabileceğine değinen Kunak, kalbi kuvvetlendirmek gerektiğini ifade etti. Felçlerden, kalp hastalıklarından, kolesterolden kurtulmak için hareket etmek gerektiğini dile getirdi. Özellikle spor yapmanın önemine değinen Kunak, yüzme egzersizlerinin kan dolaşımı için oldukça önemli olduğunu ifade etti.