Görünüşü itibariyle yeşil çileği andıran tarçın elmasının ne olduğunu biliyor musunuz? Tropik meyveler arasında en popüler olma yolunda ilerleyen tarçın elmasının faydalarını sizler için derledik. Peki tarçın elmasının (Graviola) faydaları nedir? Tarçın elması nasıl tüketilir? Vücudu adeta yenileyen bu mucize besin hakkında merak ettikleriniz haberin detayında bulabilirsiniz.
Guyabano, annona muricata ve griviola isimlerle yurt dışında popüler olan tarçın elması tropik iklimlerde yetişen ve vitamin mineraller bakımından oldukça zengin olan bir besindir. Ana vatanı Amerika ve Karayipler olan meyvenin ağacı yaprak dökmez. Tat olarak ananas ve elmaya benzer. İlk olgunlaşma evresinde asitli bir madde içerir. Bu yüzden tamamen olgunlaşınca tüketilmesi tavsiye edilir. İç kısmı bol etlidir. Bu et kısmında yüksek miktarda lif vardır. Kullanım alanları meyve suyu ve dondurmadır. Çiğ olarak da yenilebilen meyve olgunlaşma evresini hızla tamamlaması ve içindeki asidi bir nebze atması için dalından toplanıp gölgeli bir alanda tamamlanması beklenir. Dış kabuğunda sert dikenler olan bu meyve genellikle suyu çıkartılarak tüketilir. Bunun haricinde reçel, marmelat ve tatlılarda kullanılır. Sıvı oranı yüksek olan meyve sıralamasında ilk beşe giren tarçın elması yüksek miktarda C, B1 ve B2 gibi vitaminlerin yanı sıra magnezyum, potasyum ve demir bakımından zengindir.
TARÇIN (GRAVİOLA) ELMASININ FAYDALARI NELERDİR?
- Hollywood yıldızlarının diyet listelerinin ilk sıralarında bu meyvenin olmasının nedeni yüksek miktarda lif içermesidir. Lif sindirimi hızlandırmanın yanında uzun süreli tok tutar. Bu tokluk hissi gün içerisinde yorgunluğa neden olmaz çünkü aynı zamanda tarçın elması vücuda enerji sağlar. Yorgunluk ve depresyon riskini azaltır.
- Vücuda belli faktörlerden dolayı giren ve çoğalan serbest radikalli kötü hücreler tümör hücrelerine neden olur. Bu hücreleri önleyen etkili besinler arasında tarçın elması bulunur. Tarçın elması içerdiği C vitamini yüksek miktarda antioksidan etkisi göstererek bu hücrelerin etkilerini azaltarak daha genç görünmelerini sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden özellikle yüksek ateşlenmeler esnasında suyu çıkartılarak tüketilebilir. Bu bağışıklık sistemindeki proteinlerin sinir hücrelerini deforme etmesini önler. Vücut ısısı korur.
- Antioksidan etkisi kanser ve tümörün yanı sıra cilt sağlığı içinde oldukça önemlidir. Anti-aging etkisi gösteren tarçın elması ciltteki deforme hücreleri azaltıp genç hücre sayısını artırarak yaşlanmayı ve kırışmayı önler.
- Yapılan bazı araştırmalarda vücudun en çok vitamine ihtiyaç duyduğu fakat en az vitamine sahip olduğundan dökülme ve yıpranma yaşayan saçlar içinde en ideal besin olduğu ortaya çıkarıldı.
- Kabuğu kurutulup çay yapılır. Bu çay sinir hücrelerini yatıştırır. Depresyon ve stres gibi ruhsal hastalıklara iyi gelir. Bunun yanı sıra uykusuzluk problemine doğal ilaçtır.
KANSER TEDAVİSİNDE BİR NUMARA!
Yapılan araştırmalarda bu meyvenin kanser ilaçlarından bin kat daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Kemoterapi sırasında hastaların yüzde 80’inde sağlıklı hücrelerde yok olmaya başlar. Bu da hastada saç dökülmesine, zayıf bağışıklığa, kilo kaybına ve mide bulantısına neden olur. Ancak yapılan araştırmalarda her gün tarçın elması suyunu tüketen hastanın bu etkileri yaşamadığını aynı zamanda daha çabuk iyileştiği gözlemlenmiştir. Bunun nedeni ise tarçın elmasında yüksek miktarda antikorların bulunmasıdır.
TARÇIN ELMASI NASIL TÜKETİLİR?
Uzmanlar bu meyvenin ilacını yapmışlar ancak bir etkisinin olmadığını gözlemişler. Bu yüzden en sağlıklı yolun meyvenin özgün halini tüketmek olduğunu belirtmişlerdir. Sabah, öğlen ve akşam aç karana meyve halini yada suyu çıkartılarak tüketilebilir. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarından çay yapılarak da tüketilebilir.