Çocukluk ve ergenlik çağında görüldüğü gibi yetişkinlikte de ortaya çıkan cilt hastalıkları arasında en yaygın olan siğiller hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Cilt yüzeyinde küçük kabarcıklar olarak ortaya çıkan siğiller bulaşıcıdır. Siğillere neden olan virüs başka birine temas ettiğinde artmasına neden olur. Peki siğil neden olur? Siğiller bulaşıcı mıdır? Siğil geçiren doğal kürler nelerdir?
Cildin üst tabakasında ortaya çıkan iyi huylu tümöre siğil denir. Siğil çoğu zaman zararsız estetik görüntüyü bozan bir rahatsızlıktır. Ancak siğilin tehlikeli olduğu tek durum çabuk çoğalması ve bulaşmasıdır. Yayılmaya meyilli bu virüsler en çok el ve ayaklarda da görülür. Siğillere neden olan 100’e aşkın virüs vardır. Papilloma virüsleri olarak bilinen bu virüsler anal ya da genital bölgelerde de görülür. Küçük şişkinlikler halinde görülen siğiller çıktığı bölgedeki pH dengesini bozar. Bu da kurumaya zemin hazırlar. Çocuk yaştan itibaren oluşan siğillerin nüksetme oranı olduğu gibi bulaşma riski de fazladır. Uzmanlar bu konuda çok ciddi uyarıda bulunur. Özellikle ellerde çıktığında acil bir müdahale edilmesi konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, en sık aktiviteye sahip organımız ellerdir. Siğilli ellerin göze teması esnasında ciddi hastalıkların yaşanma olasılığı artar. Cilt enfeksiyonu olarak geçen siğillerin ortaya çıkma nedenini birçok uzman bağışıklık sistemine bağlıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde virüsler aktif olarak yaygınlık gösterir. İki çeşit siğil türü ise farklı nedenlerden dolayı yaşanır. Bunlar bulaşıcı değildir. Biri göbekli denilen molluskum kanagiosum poxvirüsüdür. Diğeri ise seboreik etkenli virüslerdir.
SİĞİLLER BULAŞICI MIDIR?
Bulaşma konusunda en etken olan siğiller, doğrudan ya da dolayılı yollarla kişinin vücudunda farklı yerlere olduğu gibi kişiden kişiye de bulaşır. Bu yüzden siğili olan kişilerin eşyaları kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca siğili olan kişinin de vücudunda başka yerlere temastan kaçınması gerekir. Virüs vücuda geçtikten yaklaşık dört hafta içinde etkilerini gösterir. Siğili olan kişilerin havlusu, terliği, kaşığı, çatalı ve bardağı gibi eşyaları kesinlikle yüksek ısıda yıkanmadıkça kullanılmamalı. Bunun yanı sıra hamam, havuz ve spor alanları da siğilerin bulaşma riskleri altındadır.
KAÇ TİP SİĞİL VARDIR?
– Vücudun her yerinde görülen siğil tipi verruca vulgaristir. Ancak en sık el ve ayaklarda rastlanır. Tırnak kenarlarına yerleşip sürekli kendini nükseden bu siğil tipi tırnak kaybına neden olur. Kaşıntı ve ağrıya neden olmaz.
– Özel bir şekli olan verruca filiformis uzun ipliklere benzer. Özellikle ileri yaşta görülür. Göz kapaklarında, dudak kenarlarında ve burunda mevcuttur. Yıkama ve kurutma esnasında tahriş olur.
– Ortak alanlarda yaygın bir şekilde bulaşan siğil türüne ise verruca plantaris denir. Bu siğiller ağrılı ve enfeksiyonlu geçer. Tedavisinde asidik özelikli ilaçlar kullanılır.
SİĞİL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Gözle görülür bir hastalık olduğundan uzman doktor hemen tanısını koyar. Ancak farklı boyutta oluşulan siğiller için uzmanlar testte ihtiyaç duyar. Virüsün etkinliği tespit edildikten sonra tedaviye geçilir. Siğillerden doku alınarak teste tabi tutulur. Türüne göre tedavi uygulanır. Kozmetik ve benzeri siğilleri olumsuz etkileyecek faktörlerden uzak tutulur. Siğillerin uzman kontrolünde temizlenmesinde fayda var. Aksi halde hassas cildi olanlar örneğin; atopik dermatit ya da yağ bezesi oluşturmaya meyilli ciltler için tedavi yöntemleri farklılaşır. Virüs tedavi edilirken cilt yüzeyinin hasarı önlenmeye çalışılır.
SİĞİL GEÇİREN DOĞAL KÜRLER NELERDİR?
– Antibakteriyel özelliğe sahip sarımsak siğili geçirmede birebir etkilidir. 2 diş sarımsağı ezip siğilin üzerinde 10 dakika bekletiniz bu uygulamayı günde 5 defa yapabilirsiniz.
– Bir kaba sıcak su doldurun içerisine 2 yemek kaşığı karbonat koyup ellerinizi ya da ayaklarınızı bu su da yarım saat bekletiniz. Daha sonra kendisiniz yakmadan sıcak su ile durulayınız. Bu uygulamayı günde 2 defa yapmakta fayda var.
– Hint yağında bulunan çözücü maddelerde siğilleri geçirmede etkilidir. Hint yağını ve toz mayayı karıştırın. Macun kıvamına gelen karışımı siğillere sürün ve bir saat sonra sıcak su ile yıkayınız.
– 3 tane havucu blendırdan geçiriniz. Ve siğillerin olduğu yerlere sürünüz.