Ana Sayfa Blog Safra kesesi kanseri nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Safra kesesi kanseri nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

0
Safra kesesi kanseri nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Safra kesesinde ortaya çıkan taş oluşumuna gerekli müdahale edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle karın boşluğunda artan şiddetli ağrılar gibi belirtilerle kendini gösteren safra kesesinde kanser oluşur. Peki safra kesesi kanseri nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için safra kesesi kanserine dair merak edilenleri araştırdık.

Safra kesesinin duvarında ortaya çıkan tümörlere; safra kesesi iltihapları, obezite ve nitrozamin gibi durumlar neden olur. Kanser genelikle son evresinde ortaya çıktığından 50 ve 60 yaşları bulur. Bu durumda da tedavi edilmesi zorlaşır. Bu yüzden erken teşhis oldukça önemlidir. Safra kesesindeki taşları teşhis etmek oldukça kolaydır. Çünkü yaygın belirtilerle ortaya çıkar. Ancak duvarında oluşan kanser çok sinsi ilerler. Bu kansere yakalanma riski altına bulunan kişilerin başında ağır enfeksiyonlu hastalıklar geçirenlerdir. Ayrıca kesede daha öncede taş bulunan kişilerde de bu kanser türünün çıkma olasılığı fazladır. Sağlıksız beslenen kişilerde de safra kesesi kanseri sıklıkla görülür. Yüzde 80 oranda kadınlarda görülen safra kesesi taşların kansere neden olduğu tespit edilmiştir. 

PEKİ SAFRA KESESİNDEKİ TAŞLAR KESİN KANSER YAPAR MI?

Yapılan araştırmalarda erken alınmayan taşların kansere neden olabileceği tespit edilmiştir. Ancak bu kesin nedenler arasında değildir. Safra kesesi taşlar ve kanseri farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkar. Kansere safra kesesi kanallarının kapanması ve enfeksiyonlar ilk olarak neden olur. 

SAFRA KESESİ KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cildin ve göz çevresinin sararması

Şiddetli karın ağrıları 

– Sürekli kusma ve mide bulantısı

Sindirim problemlerinin sık sık yaşanması

Aşırı zayıflama

Dışkılamada beyaz alanların görülmesi

İdrarın daha koyu akması

Yemeklere karşı tahamülsüzlük

Karının iç kısımlarında büyük bir kitle hissetme gibi belirtilerle kendini gösterir.

SAFRA KESESİ KANSERİ TANI VE TEDAVİ SÜRECİ

Belirtiler ardından uzman doktora görülen hastadan öncelikle biyopsi alınır. MR görüntüleri, ultrason taramaları ve kan testleri yapılır. Uzmanlar hastanın yaşına ve cinsiyetine göre tedavi sürecini belirler. Daha önceden herhangi bir kanserin olup olmadığı için hastanın aile öyküsünde bakılır. Tüm bunların yanı sıra en doğru sonuç biyopsi ile alınır. Herhangi bir tümörün gelişip gelişmediği tespit edildikten sonra evresine bakılır. İlk evrelerde olan kansere ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilerlemiş safra kesesi kanserinin diğer organlara zarar vermemesi için kemoterapi ya da ameliyat sürecine başlanılır. 

SAFRA KESESİNE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

BİTKİLER

Nane yağı, rezene ve zencefil kökü safra kesesinde zararlı hücrelerin çoğalmasını engelleyen en etkili bitkilerdir. Bu bitkiler içerdikleri anti-inflamatur maddeler sayesinde toksinlenme riskini azaltır. Bu sayede safra kesesinde hem taş hem de tümör oluşumunu önlemeye yardımcı olurlar.

LİFLİ GIDALAR

Yüksek lif içeren besinler sindirimi kolaylaştırdığı için safra hastalıklarına yakalanma oranını azaltıyor. Yapılan araştırmalarda özellikle elma gibi yüksek lifli besinler yüzde 20 oranda ortaya çıkacak olan kanser ve taşların oluşumunu önler. 

MEYVE VE SEBZELER

Sebzeleri çiğ tüketmek safra hastalıklarına oldukça katkı sağlar. Sindirimi kolaylaştıran enzimlerden kolayca yararlanmak için özellikle lahana ve yoğurt karışımı düzenli tüketilmelidir. Bunların yanı sıra; maydanoz, zencefil ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir. 

Exit mobile version