Hemen hemen çoğu insanda olan rahatsızlıklardan biri reflü mide yanmasıyla ortaya çıkan ve rahatsız edici noktaya ulaşan bir hastalıktır. Mide hastalıklarından biri olan reflü asitlerin yemek borusuna kaçmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Reflü hastalığına sahip olanların yemek yerken dikkat etmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. İşte en etkili reflü diyet listesi…
Reflü hastalığı aşamaları olan hastalıklardan biridir. Mide yanması olarak belirti gösteren reflü de başlangıç orta ve ileri derece de olan yediklerini ve içtiklerini düzenleyerek kontrol altına alınabilir. Reflü hastalığı 10 kişiden en az 4 kişide görülmektedir. Şiddetli durumlarda cerrahi müdahale edilmektedir. Uzmanlara göre bu rahatsızlık şiddetli hale gelmeden uygulanabilecek bazı diyet programları bulunuyor. Acıya ve gece uyumamaya neden olan reflü hastalığını azaltmak için uygulayabileceğiniz reflü diyet listesini yasemin.com ekibi olarak sizler için sıraladık.
REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER
Yağsız et: Tavuk, hindi, az yağlı etler reflü semptomlarını azaltır. Izgara, fırında veya buharda pişirme yöntemleri tercih edilmesi gerekir.
Deniz ürünleri: Balık ve deniz ürünleri
Sağlıklı yağlar: Avokado, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı, susam yağı
Narenciye(Portakal, mandalina vb) dışındaki meyveler: Kavun, muz, elma, şeftali, çilek ve armut
Sebzeler: Taze fasulye, Sa brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, patates ve salatalık gibi sebzeler düşük yağ ve şeker içerdiği için mide asidini azaltır mideyi de rahatlatır.
Zencefil ve bulgur:
Tahıl ve ekmek : Yulaf ezmesi, bulgur, esmer ekmek
REFLÜYE İYİ GELEN İÇECEKLER
Bitki çayları: Rezene, hatmi çiçeği, zencefil ve papatya gibi kafeinsiz bitki çayları tüketilebilir. Fakat nane içeren çaylardan kaçınılmalıdır. Bitki çayları sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Gaz ve mide bulantısı gibi birçok mide problemini yatıştırmaktadır.
Havuç, lahana, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık veya armut gibi daha az asit içeren meyveler ile hazırlanmış taze sıkılmış içecekler tüketilebilir.
Yağsız veya yarım yağlı süt ve Hindistan cevizi
1 HAFTADA KAÇ KİLO VERİLİR?
Reflü diyeti planına uyarak; 1 hafta içerisinde minimum 2 kilo verebilirsiniz.
REFLÜ’YÜ TETİKLEYEN BESİNLER
Yüksek yağlı yiyecekler: Reflü için kaçınılması gereken yiyeceklerin başında gelir. Patates kızartması, soğan halkaları ve kızarmış tavuk yerine, ızgara, haşlama ve buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın.
Kafeinli içecekler: Kafeinli içecekler reflüyü şiddetlendirir. Kafeinsiz içecekleri tercih edin.
Çikolata: Kafein, yağ ve kakao içerdiği için semptomları arttırır.
Nane: Mideyi yatıştırması ile bilinmesinin aksine nane, bir reflü tetikleyicisidir.
Gazlı içecekler: Gazlı içecekler midenizde baskı ve ağrı yaratır.
Alkol: Midede asit üretimini uyarmaktadır.
Narenciye: Greyfurt ve portakal gibi bütün turunçgiller
Domates ürünleri: Domates içeren ürünlerin yüksek asit içeriği, semptomların kötüleşmesine neden olur.
Süt/Peynir: Süt laktoz içerdiği için rahatsızlık ve şişkinlik yapar. Az tüketilmesi tavsiye edilir.
Sarımsak, soğan ve baharatlı yiyecekler: Soğan, sarımsak ve baharatlı besinler birçok kişide mide ekşimesi semptomlarını tetikler.
Gece atıştırmalıkları: Yatmadan iki saat önce herhangi bir şey yemeyin.
Bol salçalı ve bol baharatlı yiyeceklerden mümkün mertebe uzak durulması gerekiyor.