Ana Sayfa Blog Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır?

Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır?

0
Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır?

Arıların bal dışında ürettikleri, vitamin ve mineral değerleri yüksek propolisin ne olduğunu biliyor musunuz? Arılar bal kovanını korumak için ürettikleri bu maddenin insan sağlığına da özellikle mantarlı hastalıklara faydası vardır. Peki propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır? Sizler için farklı renklerde bulunan propolis hakkında merak edilen her şeyi araştırdık. Haberin detayında bulabilirsiniz.

Arıların bitkiler aracılığıyla bal kovanlarının içini temizlemek ve dış etkenlere karşı korumak için ürettikleri diğer bir maddeye propolis denir. Sarı, turuncu, siyah ve kahve renkleri mevcuttur. Reçinemsi bir madde olan propolis; kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlarda vardır. M.Ö. 350 yıllara kadar uzanan bir tarihçeye sahiptir. Keşfedildiği zamandan beridir alternatif tıpta enfeksiyonu önleyen en etkili besin olan propolisi Yunanlılar apse tedavisinde, Mısırlılar cesetlerini mumyalamada ve Asurlular ise yaraları temizlemede doğal ilaç olarak kullandı. Propolisi arılar kovanın dışından içeri doğru düzgün bir sisteme göre inşaa eder. Özellikle peteklerin ağızlarını kapatarak başka canlıların içeri girmesi önlenir. Güçlü bir antibiyotik etkisi olan madde dışarıdaki herhangi bir canlının temas etmesini engeller. Tıpkı bal gibi propoliste, toplanılan çiçeklere göre farklılık gösterir. Bal kovandan çıkarıldıktan sonra propolis kazınarak alınır. Bazı işlemlerden geçirilerek kullanıma uygun hale getirilir. İçeriğinde polifenoller, fenolik asitler, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler barındırır. Bu yüzden propolis hastalıklara karşı güçlü antibakteriyel, antifungal ve antiviral etki gösterir. 

PROPOLİSİN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda propolisin saf hali vücuttaki tüm virüs, bakteri ve mantarı temizler. Bağışıklığa koruyucu bir etki sağlar. Antibakteriyel etkisi sayesinde iltihaplanmanın önüne geçer.

Bazı hayvanlardan insanlara geçen virüsler viral hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar kişinin sağlığını ciddi boyutta olumsuz etkiler. Ancak propolisin antiviral ilaçlardan daha etkili olduğu ayrıca kimyasal içermediğinden vücut fonksiyonlarını koruyarak bu virüsleri temizlediği yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur.

Sindirimde sisteminde en hassas olan mide ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı temizler. Mide duvarını güçlendirir. Asitten kaynaklı yaşanan mide ülseri ve delinmesi gibi riskli hastalıkları önler. Midedeki su ve asit oranını dengeler. Fazla gaz oluşumunun önüne geçerek bağırsakların işlevselliğini artırır.

Vücuttaki hücreler çeşitli etkilerle mutasyona uğrar daha sonra tümör denilen kanser başlangıcı yaşanır. Gerekli zamanda müdahale edilmediğinde kansere hatta ölüme bile neden olabilir. Ancak propolis hücrelerin yapısını koruyarak deforme olmasının önüne geçer. Antioksidan ve anti kanser özellikli propolisin: beyin, pankreas, böbrek, cilt, prostat, meme, kolon ve karaciğer gibi kanser türlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir.

Anti oksidan özelliği aynı zamanda cilt hastalıklarında etkilidir. Cilt hücrelerini yenileyerek yaşlanma ve kırışıklığı önler. Akne, sivilce ve siyah nokta oluşumlarının önüne geçer. Sadece cilde değil, saç köklerini de yenileyerek dökülmesini ve yıpranmasını engeller. Yanık tedavide ciltte iz kalmadan antimikrobiyal etki göstererek hızla iyileşmesini destekler.

Ağız ve diş sağlığında da oldukça etkili bir doğal ilaçtır. Tükürükteki enfeksiyonu azaltarak diş eti iltihaplanmasını ve diş kaybının önler. Çürük dişlerdeki enfeksiyonun etkisini yok eder. Özellikle ağız kokusunun önüne geçer.

PROPOLİS NASIL KULLANILIR?

Tıp, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılır. Aktarlarda tane halinde de bulunur. Bazı aktarcılar balla karıştırıp satar. Tablet halinde de bulunur. Yan etkisi bulunmasa bile bir uzmana danışarak tüketim miktarı belirlenmelidir.