Ana Sayfa Blog Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?

Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?

0
Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?

Ağustos ayında tutulmaya başlanan palamut balığının insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Ilık denizlerde yetişen palamut, büyük balık türlerindendir. Omega-3 yağ asidi bakımından Somon türünden sonra gelen en zengin balık türüdür. Peki palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir? Sizler için en çok tercih edilen palamut türü hakkında bilinmeyenleri araştırdık.

Omega- 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıkları insan sağlığına olumlu katkı sağlar. Sonbaharın ilk günü ile beraber kalkan av yasağından sonra denizlere açılan balıkçılar kısa sürede tezgahları doldurmaya başlar. Şubat ortalarına kadar tüketilen balık vücudun kendiliğinden üretmediği birçok maddeyi tek seferde sağlar. Balık türlerinden hamsi ve somondan sonra en çok tüketilmesi tercih edilen palamut, özellikle cilt sağlığına katkı sağlar. Palamut balığı; palamut vozonu, çingene palamudu, palamut, kestane palamudu, zindandelen, torik, sivri altıparmak ve piçuta gibi türleri bulunur. İçeriğinde fosfor, sülfür, vanadyum maddeleri bulunur. Protein ve D vitamini bakımından da oldukça zengindir. 

PALAMUT BALIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Saç köklerini güçlendirerek dökülmesini ve yıpranmasının önüne geçer.

Cildin daha parlak ve canlı görülmesini destekler.

Düzenli tüketildiğinde diş ve kemik yapısını güçlendirerek herhangi bir deforme yaşanmasını engeller.

İçerdiği potasyum sayesinde kolesterolü düzenler. Kan basıncını azaltır. 

Gözdeki sarı noktadaki hücreleri zenginleştirerek görme rahatsızlıklarının önüne geçer.

Sinir hücrelerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Beynin hafıza kısmının gücünü artırır.

Sindirim sistemindeki mutasyona uğramaya meyilli hücreleri iyileştirerek kanser hastalıklarının yaşanmasını engeller. 

HANGİ BALIK NASIL TÜKETİLMELİDİR?

ÇİPURA

Çipuranın taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Pulları çabuk dökülmesi balığın bayat olduğu anlamına gelir. Bu balıklar da yağ oranı fazla olduğundan ateşi az olan ızgarada ya da ısısı düşük olan fırında pişirilmesi daha sağlıklı olur. Böylece kendi yağında kızaran balığın yağ oranı azaldığından kilo veren kişilerin diyet listesinde de yer alabilir.

HAMSİ

En çok tercih edilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi, Karadeniz mutfağının birçok yemeğinin ana maddesidir. Kafasının alt kısmında kırmızı renk çoğunluktaysa bu balıklar kesinlikle tüketilmemelidir. Taze iri ve 9 cm olan Hamsinin buğlaması yapılır ya da kısık ateşte tava kızartılması tavsiye edilir.

USKUMRU

Uzmanlar, uskumru balığını Aralık ve Ocak ayların dışında yenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu balık türü denizden çıktıktan sonra çabuk bozulur. Uskumruya tuzlama salamurası yapıldıktan ızgara, tava ve fırınlayarak tüketebilirsiniz. 

LÜFER

En çok tercih edilen bir diğer balık türü de lüferdir. Lüferde Hamsi gibi kısık ve az yağlı bir şekilde tavada kızartılarak tüketilmesi daha faydalıdır.