Modern yaşam tarzında en çok yaşanan hastalıklar arasında birinci sırada migren yer alıyor. Peki migren nedir ve belirtileri nelerdir? Migreni tetikleyen besinler hangileridir? Sizler için yaşam kalitesini düşüren kişinin şiddetli baş ağrısı çekmesine sebebiyet veren migren hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında migrene dair merak edilenleri bulabilirsiniz.
Nörolojik rahatsızlıkların başında gelen migren hormonların en aktif olduğu genç yaştaki kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Başın orta bölgesinde görülen ve zonklayıcı bir ağrı ile başa baskı varmış hissi verir. Günümüzde uzmanlara başvurulan en sık hastalıklardan biridir. Kişinin hayatını bir gün boyunca kabusa çeviren bu şiddetli ağrılar ayda bir iki defa nükseder. Ancak bazılarında bu sürekli kısa kısa süren ağrılar olabilir. Migren tanısı bir kaç belirti teşhis edilecek bir hastalık değildir. Bunun için bir uzmana danışmakta fayda var. Günlük yaşamı zora sokan ve sürekli uyuma isteğine neden olan migrenin ortaya çıkmasında genetik faktörler büyük rol oynar. Aile öyküsünde migren olan kişinin bu hastalığa yakalanma oranı yüzde 45’tir. Bunun yanı sıra migreni tetikleyen en etkili faktör ise hormon değişikliğidir.
MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Baş bölgesinde değişen şiddetli ağrılar
– Baş hareketleri esnasında zonklama
– Sese ve ışığa karşı aşığı duyarlı olma
– Konuşma ve harekette güçlük çekme
– İştahta artış özellikle tatlı yemeğe isteği
– Kabızlık ya da ishal gibi sindirim problemleri
– Sürekli uyuma ve gözleri bağlama
– Dikkat eksikliği ve düşünmede zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
MİGRENİ NELER TETİKLER?
– Yeterli miktarda su tüketilmemesi
– Uyku ve beslenmesinde düzensizlik
– Rüzgarlı ve soğuk havalar
– Sürekli yolculuk yapanlar
– Ruhsal bunalımlar
– İklim değişikliği
– Hormonların değiştiği adet, hamilelik ve ergenlik dönemleri ayrıca en fazla tetikleyici durum çikolata ve peynir olduğu söylenir. Migreni tetikleyen etkenler kişiden kişiye değişir.
MİGRENİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Belirtiler ardından uzmana başvuran hastanın beyin tomografisi çekilir. Çünkü migreni taklit eden bazı hastalıklarda mevcuttur. Detaylı uygulamalardan sonra migren tanısı konulan hasta için uygun tedavi yöntemleri seçilir. Özellikle migreni tetikleyen bazı hususlar ortadan kaldırılır. Daha sonra ilaç tedavisi ile migren şiddeti azaltılır. Migreni olan kişilere uzmanlar genellikle günlük yapmaları gereken bir kaç tüyo verirler. Bunlar arasında stresten uzak durma, düzenli beslenme ve kafein içeren besinler tüketmemeye dikkat etmedir.
MİGRENİ TETİKLEYEN BESİNLER HANGİLERİDİR?
Besinlerin içerisinde yer alan tiramin, histamin ve feniletilamin gibi aminler, monosodyum glutamat, nitrat, nitrit, alkollü maddeler migrenin şiddetini artırır.
TİRAMİN MADDESİ; peynir, kurutulmuş etler, soya sosu, narenciye, konserve, fıstık, olgunlaşmış meyvelerde yüksek miktarda bulunur. Kan basıncının artmasına neden olan bu madde ağrı eşiğinin azalmasına neden olur. Artan kan basıncı ve azalan ağır eşi migren ataklarının daha sık yaşanmasını sebebiyet verir.
FENİLETİLAMİN; kakao besininde bulunan bu madde seratonin maddesini artırır. Ancak çikolataya dönüştürülmek için işlemden geçen kakaodaki bu madde baş ağrısında neden olabilecek kadar güçlü nörepinefrin salınımı ve serebral gibi maddeleri artırır.
MONOSODYUM GLUTAMAT; hazır gıdaların uzun süreli tüketilmesi için kullanılan bu maddeler beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesine neden olur. Hasara uğramış sinir hücreleri migren ataklarını artırır.
KAFEİN: kahve, çay ve çikolatanın içerdiği bu maddenin nörolojik etkileri yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ancak migreni olan kişiler için masum olmayan bu besin beyin ve damarlardaki uyarıcıları tetikleyerek ağrıya neden olur. Özellikle migreni olan kişiler tükettiklerinde ciddi sonuçlara neden olabilir. Uzmanlar migren hastası olan kişilerin kafein tüketmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.