Ana Sayfa Blog Maya nedir ve maya nasıl kullanılır? Instant maya ile yaş maya arasındaki farklar neler?

Maya nedir ve maya nasıl kullanılır? Instant maya ile yaş maya arasındaki farklar neler?

0
Maya nedir ve maya nasıl kullanılır? Instant maya ile yaş maya arasındaki farklar neler?

Mutfakta sıkça kullanılan maya, süt ürünlerini aktifleştirmek ve hamurlu yiyecekleri daha yumuşak hale getirmek için tercih edilir. Yaş, paket, kuru maya çeşitleri üzerine merak edilen tüm soru işaretleri gelin birlikte giderelim. Maya nedir ve maya nasıl kullanılır? Instant maya ile yaş maya arasındaki farklar neler? Tüm soruların yanıtı haberimizde:

Maya tek hücreli bir mikroorganizmadır. Doğada genellikle meyve, çiçek gibi şeker olan ortamlarda yaygın olarak bulunur. Bir çeşit mantar olan mayanın pek çok çeşidi vardır. En önemli maya  türü ise bira mayası olarak bilinen “Saccharomyces cerevisiae”dır. Başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin üretiminde kullanılır. Zengin bir içeriğe sahip olan Türk mutfağında, mayalı yiyeceklerin yeri büyüktür. Hem yiyecek hem içecek çeşitlerinde, hem de soslarda tarih boyunca mayadan faydalanılmıştır. Ülkemizde 1950’li yıllardan beri fenni(endüstriyel) maya üretimi gerçekleştirilmektedir. Maya üretimi ülkemizde yavaş başlamıştır ancak sağlam adımlarla ilerlemiştir. 1960’lardan itibaren maya üretimi konusunda büyük bir atılım yaşanmıştır. Piyasada birçok marka adı altında maya satılmaktadır. Reyonlara göz attığınızda, birbirinden farklı maya türlerini görebilirsiniz.

Soğuk zincirde saklanan yaş maya, raflarda yerini alan instant ve kuru maya yemek telaşında size epeyce kolaylık sağlamaktadır. Pofuduk poğaçaların sırrı, tam kıvamında yoğurdun olmazsa olmazı, bazı peynirlerin önemli bir malzemesi olan maya bu sayfada sizlere tüm çeşitleri ile açıklanıyor.

PEKİ MAYA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Yaş maya, kuru maya ve instant maya olarak 3 çeşit maya bulunmaktadır.

YAŞ MAYA; Genellikle fırın ve pastanelerde kullanılan yaş maya ev kullanımı için 42 gramlık küçük küpler halinde de satılmaktadır. Buzdolabında 4 derecede saklamak gerekir. Dayanma süresi üretim tarihinden itibaren yaklaşık 3-4 haftadır. Yapısında %70 su içeriği bulunduğu için yaş maya olarak adlandırılan bu maya çeşidi, 4 derece soğukta saklanır. Dayanma süresi ise 3-4 haftadır. Kullanımı ise önce ılık suda biraz şeker ile çözülene kadar karıştırılır. 15 dakika ılık bir yerde bekletilir, yumuşayıp eridikten sonra una eklenir. 

AKTİF KURU MAYA; Yaş mayanın uzun süre dayanması için su yüzdesi azaltılarak, iri zerrecikler halinde kuru olarak paketlenmiş halidir. Buzdolabında kapalı olarak saklanırsa 4 hafta dayanır. Kullanımı, maya miktarının en az 4 misli ılık suda tuz ve toz şeker karıştırılırarak eritilir. 15 dakika bekledikten sonra una eklenir.

INSTANT MAYA; Kuru granül yapıdaki bu hızlı mayayı suyla önceden karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur. Kullanımı çok kolaydır, kabartma tozu kullanır gibi diğer malzemelerle birlikte direk hamur kabına katılır. Tek kullanımlık paketler halinde olduğu için bayatlama ve saklama sorunu da yoktur. 

NE KADAR MAYA KULLANMALIYIZ?

Maya kullanırken paketin üzerinde üreticinin belirttiği miktara uyulmalıdır. Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. En iyi sonucu almak için genel kural olarak mayayı mümkün olduğunca az kullanmalı, buna karşılık mayalanma süresi uzun tutulmalıdır. 

100 gram Yaş Maya = 50 gram Aktif Kuru Maya = 33 gram İnstant Maya

MAYA ÇEŞİTLERİ ARASINDAKİ FARKLAR

Yaş maya mı kuru maya mı kullansam diyorsanız; öncelikle size ikisi arasındaki farkı belirtelim:

Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz. Yaş mayanın kullanılması gereken yerlerde, 14 gramlık instant mayayı da ekleyebilirsiniz.

Tüm maya türleri arasında sadece instant mayanın aktif olması için beklemenize gerek olmuyor. Kabartma tozu kullanır gibi harcınıza ekleyerek hamur hazırlayabilirsiniz.
Mayaların lezzet farkına da değinmek gerekiyor.

Ekşi mayayı tatlı bir hamur harcında kullanmanız önerilmez. Ekşi maya hamura çıtırlık verir.