Her anne baba, çocuklarının kitap okuyarak kendini geliştirmesini ister. Bu konuda uzman görüşleri toplayıp, kitap okumayı sevmeyen çocuklara nasıl davranacağı hakkında danışmaktadırlar. Kitapların çocuklar üzerindeki yararından bahseden uzmanlar ayrıca açıkladı. Kitap okumak çocuğa ne kazandırır? Çocuk neden kitap okumalı? Okumayı seven çocuk nasıl yetiştirilir?
Çocuk yetiştirmek tüm duyguları ortaya koyarken, sabır ve emek kelimesinin daha ağır bastığını görüyoruz. Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı gelişimlerini tamamlayabilmesi ve bundan sonraki süreçte öğrenime açık olması için, kitap okumaya teşvik etmek istemektedirler. Çünkü çocukların boş zamanlarında kitap gibi aktivitelerle değil tamamen internete yönelik bir zaman yönetimi gerçekleştirdiklerini görüyorlar. Çocuklara sorulduğunda ise kitap okumak angarya, boş iş gibi gelmektedir. Uzmanlar çocuk ve kitap arasındaki bağın daha kuvvetlenebileceği maddeleri sıraladı.
KİTAP OKUMAK ÇOCUĞA NE KAZANDIRIR?
Uzmanlar çocukların kitap okumasının geliştirici özelliği üzerinde hemfikir olarak birleşmiştir. Çocuğun kitap okumasının kazandıracağı durumlardan bahseden pedagoglar kitap okumanın çocukların büyürken ihtiyaç duyacakları temel yaşam becerilerinin temeli oluşturacağından bahsetti. Zihinsel gelişimini destekleyici rol oynadığı ve okulda akademik hayatının vazgeçilmez parçası olduğunun da üzerinde durdu.
Okuma alışkanlığı, dünya hakkında da daha fazla farkındalık oluşturur. Bu durum bazında okumak ayrıca çocuğa empati yeteneğini ve hayal gücünü destekleyici rol oynar. Zihinsel sağlığı açısından da iyileştirici rol oynarken, hafızasının kuvvetlendiği de gözle görülür bir farkla ortaya çıkmıştır. Kitap okuyan çocuğun kendine olan sevgisi ve saygısını artarken, öğrenmesinin akranlarına oranla daha kolay olduğu belirtildi. Toplumu idrak etmede ve kişi analizi yapmada dahi katkı sağladığı ortaya çıkmıştır.
OKUMAYI SEVEN ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?
California ve Oregon’daki ilkokul çağındaki çocuklarla 25 yılı aşkın deneyime sahip bir okuma uzmanı olan Heather Mansberger, “Çocukların okuma sevgisini geliştirmeye yardımcı olmak için üç ana şeye ihtiyacı vardır: merak, zaman ve model olma” olarak açıklıyor. Dolayısıyla ilk maddemiz “örnek olmak”tan geçtiği görülüyor.
Bunun için ilk olarak beraber bir etkinliğiniz olduğunu aşılamaya çalışmalısınız. Birlikte onun eğlenebileceği kitap türlerini araştırarak, eğlenceli vakit geçirmelisiniz. Çocuğun daha okuma yazma yetisi yerinde değilse de sesli okuyarak heveslendirilmeli ve ileride kendi kitabını kendi okuyacağı, hatta belki ailesine bile okuyacağı vurgulanarak ön plana çıkarılmalıdır. Bu durumu açıklayan Amerikalı Dr. Degener “Ebeveynlerin yüksek sesle okuyabileceği kitaplar, yeni okuyucuların okuyabileceğinden daha karmaşıktır, bu nedenle yüksek sesle okuyarak kelime dağarcığı, dinlediğini anlama ve duygusal bağlılık oluşturmaya devam edersiniz “ ifadelerini kullanarak kanıtlamıştır.
Uzmanlar küçük çocuğa daha bebekken resimlerine bakarak kitap okunması gerektiğini de belirtti. Alışkanlığın tam anlamıyla oturması için, şu ana kadar anlatılanları özetlemesi istenmelidir. Hikayeler üzerinde “Kendi olsa ne yapardı?” ya da “Sonu daha güzel nasıl bitebilirdi?” gibi sorularla olayın akışında olmasının sağlanması ileride kitap okurken kendini kaybederek, hayal gücünün gelişmesine olanak sağladığı ortaya çıkmıştır.
Ayrıca çocuğun sürekli kütüphaneler götürülmesi, edebi aktivitelerin yaparak etrafındaki insanları görerek alışkanlık sahibi olabildiği belirlenmiştir. Sabrınızı ve emeğinizi çocuğunuzun iyi olması için yoğunlaştırdığınızda, onun hayatı adına en önemli ve en güzel yatırımı gerçekleştirmiş olursunuz.