Kış mevsiminin olmazsa olmaz yiyeceği kestane diyet listelerinde yer alıp almadığı tartışma konusu oldu. Havalar soğuduğu zaman ortaya çıkan kestanenin kalorisi ne kadar? Özellikle de sobalı evlerin çay keyiflerine eşlik eden lezzetli yiyeceklerden biri olan kestane diyette yenir mi? Tam bir şifa deposu olan kestanenin bilinmeyen faydaları neler? İşte kestanenin besin değerleri ve tüm merak edilenler:
Lif açısında zengin bir besin olan kestane Osmanlı’dan mutfağımıza giren, soğuk havalarda hem lezzeti hem de yarattığı atmosferi ile yoğun olarak tercih ediliyor. Potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile birlikte B1, B2 ve C vitaminleri yönünden de zengin olan kestane ara öğünlerde tüketilmektedir. Kestanenin içeriğindeki demir miktarı ile kansızlığa karşı iyi gelmesinin yanı sıra, magnezyum ve fosfor ile kemik metabolizması sağlığını korumaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Anıl Öztürk, soğuk havaların sevilen yiyeceklerinden kestanenin tam bir şifa deposu olduğunu belirtti. Peki, kompleks olması nedeni ile emilimi uzun süren kestane diyette tüketilir mi, pişmiş kestane kaç kalori? Detaylar haberimizin içeriğinde…
KESTANENİN FAYDALARI?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Anıl Öztürk, soğuk havaların sevilen yiyeceklerinden kestanenin tam bir şifa deposu olduğunu belirtti. Öztürk, “Kestane tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kan basıncını düzenler ve bireyi kalp ve damar hastalıklarından korur. Kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Anıl Öztürk, kestanenin faydaları hakkında şunları söyledi:
“Kestane aslında ne meyve ne de kuruyemiştir. Kestane bol lifli ve karbonhidratlı bir tohumdur ve genellikle tohumların yağ içerikleri fazladır. Ancak bu noktada kestane, zinciri kırıp yağ yerine bol karbonhidrat barındırmasıyla diğer tohumlardan ayrılır. Aynı zamanda vitaminden zengin olan kestane B1, B2, B9 ve C vitaminlerini de içinde bol miktarda barındırır. Kestane demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Diş sağlığı, kemikler ve kan dolaşımı için oldukça yararlıdır. Kalp damar hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir ve kolesterolü düşürür. Aynı zamanda flavanoidlerden de zengin olan kestane, iyi bir antioksidan olup bizi serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyarak kansere karşı koruma sağlamaktadır.”
3 adet büyük boy kestanenin ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğer kaloriye sahip olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Öztürk, “Yani bir oturuşta 15 kestane yediğinizde kendinizi 5 dilim ekmek yemiş ve vücudunuza 350 kalori almış olarak düşünebilirsiniz. Bu yüzden kilo kontrolü sağlamak adına günde 5 adedi geçmemeye özen gösterilmelidir. Özellikle karbonhidrat türevi olan nişastayı bünyesinde fazlaca barındıran kestane, kan şekerini orta hızda yükselten yani orta glisemik indeksli gıdalar sınıfında yer alır. Bu nedenle tüketimine özellikle şeker hastaları özen göstermeli, kan şekeri ve insülin takiplerine göre ayarlanan özel bir diyette kontrollü tüketmeleri sağlanmalıdır.” diye konuştu.
KESTANE KAÇ KALORİ?
- 1 adet küçük boy kestane 18 kaloridir.
- 1 adet orta boy kestane 26 kaloridir.
- 1 adet büyük boy kestane 56 kaloridir.
- Orta boy porsiyon ise 106 kaloridir.
- 100 gram çiğ kestane 176 kaloridir.
1 ADET PİŞMİŞ KESTANE KAÇ KALORİ?
– 1 adet pişmiş kestane 35 kaloridir.
KAVRULMUŞ KESTANE KAÇ KALORİ?
– 60 gramlık kavrulmuş kestanede yaklaşık 143 kalori bulunmaktadır. Bu ölçü ise orta bir porsiyona eş değerdir.
HAŞLANMIŞ KESTANE KAÇ KALORİ?
– 1 adet haşlanmış kestane 15 gramdır ve 25 kalori içerir.
En sağlıklı kestane pişirme yönteminin haşlama yöntemi olduğunu ifade eden Uzm. Dyt. Öztürk, kestaneyi nasıl pişirebileceğimiz hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Kestane tavada, fırında, közde pişirilebileceği gibi haşlama olarak da pişirilebilir. Hatta en sağlıklı kestane pişirme yöntemi haşlama yöntemidir. Çünkü bu yöntemle bir yandan nem oranı artan kestanenin bir yandan kalori değeri düşmektedir. Ancak bu miktarlar aynı gramaj değerinde kestaneyi göz önüne aldığımızda geçerlidir. Haşlama yöntemi ile pişirildiği için fazla tüketebileceğimiz anlamına gelmemelidir.” dedi.
KESTANE ŞEKERİ KAÇ KALORİ?
- 1 adet kestane şekeri 35 kaloridir.
- Bitter çikolata kaplı kestane şekerinin 1 tanesi ise 65 kaloridir.
- Sütlü çikolatalı kestane şekerinin 1 adeti 75 kaloridir.
- 100 gr kestane kaç kalori dediğinizde ise 204 kaloridir.
KESTANE KİLO ALDIRIR MI?
Kestane (pişmiş), ara öğünlerde tercih edilebilir. C ve B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, fosfor açısından iyi bir besindir. Ancak tüketeceğiniz zaman 3 orta boy kestanenin 1 dilim ekmek ile eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.
KESTANE BESİN DEĞERLERİ