İyi huylu olmasına rağmen hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kemik kanseri her yaşta çeşitli sebeplerden dolayı görülebilir. Özellikle kemik yoğunluğu az olan kişileri uyaran uzmanlar bu kişilerde kanser oluşumu daha hızlıdır. Peki kemik kanseri nedir? Kemik kanserinin belirtileri nelerdir? Kemik kanserinin tedavisi var mıdır? Haberin detayında kemik kanserine dair merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
Kemik kanserleri çocukluk ve gençlik yıllarında yaşanan röntgen çekimleri ile teşhis edilebilir. Bu kanser türü diğer kanser türlerine bağlı ortaya çıkar. Kemik kanseri türüne “Osteosarkom” adı verilmektedir. Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omuza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Kemik yoğunluğu gelişim için oldukça önemlidir. Kalsiyum eksikliği ve ürik asit fazlalığından ortaya çıkan kemik yoğunluğundaki düşüklük kansere davetiye çıkarır. Erken yaşta kemik kanserinin yaşanma nedeni yanlış egzersiz ve düzensiz beslenmeden kaynaklıdır. Yaş ilerledikçe de sistematik hastalıkların yaşanma olasılığı da artığından tümör oluşumuna zemin hazırlanır.
KEMİK KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ
– Kemik kanseri kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür.
– Daha çok uzun boylu gençlerde ve yetişkinlerde kemiklerin hızlı gelişmesi de başka bir risk faktörüdür.
– İleri yaşlarda artan rahatsızlıklar ve uzun süreli kemik hastalıkları nedeniyle görülebilir.
– Genç hastalarda farklı bir kanser türünü tedavi etmek için kemik bölgesine uygulanan radyasyon, kişide daha sonra kemik kanseri oluşumuna neden olabilir.
– Kanser özelliği taşımayan bazı kemik hastalıkları kemik kanserine yol açma riski taşır.
– Genetik bazı özellikler de kemik kanseri risk aktörleri arasında sayılır. Bazı kalıtımsal kanser belirtileri olan gençlerde ve yetişkinlerde osteosarkom riski artmaktadır.
KEMİK KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Kemik ağrıları ilaçlarla geçmiyorsa,
– Hissedilen ağrının şiddeti giderek artıyorsa,
– Kemiklerde şişlik ve kızarıklık da fark ediliyorsa,
– Ağrının olduğu bölgede kitle ve sertlik varsa,
– İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, ateş, aksama ve döküntü gibi belirtilerle devam etmesi kemik kanserinin belirtileri arasındadır.
KEMİK KANSERİ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Gelişen teknoloji ile uzuv kaybı yaşamadan kanser tedavi etmeye çalışılır. Kemik ve dokulara yerleşmiş olan tümör kalıcı oldukça tedavi zorlaşır. Bu yüzden ağrılara erken müdahale edilmesinde fayda var. İyi huylu tümör olmasına rağmen bu kanserin takibi oldukça önemlidir. Cerrahi operasyon gerektirmeden uzmanlar kemoterapi ve ilaçlarla ya da ufak operasyonlarla kontrolü ele alır.