Ortalama 50 yaş ve üzeri kişilerde görülen ve halk arasında kemik erimesi olarak geçen osteoporoz, toplumda genellikle her 3 kişiden birinde görülür. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam hastalığa yakalanma riskini artırır. Uzmanlar özellikle güneş ışınlarından daha az faydalanan kişilerde daha sık rastlandığını söylüyor. Peki Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir?
Sinsice ilerleyen kemik erimesi, osteopeni yani düşük kemik yoğunluğu ile başlar. Halk arasında genellikle bu iki rahatsızlık karıştırılır. Ancak osteopeni osteoporozun başlangıcıdır. Osteopeni tedavi edilir ancak kemik erimesi tedavisi zordur. Kemik erimesinde kişi aynı anda birden fazla kemik kaybeder. İleri yaş hastalıklarından biri olan kemik erimesi nadiren olsa genç yaşlarda da görülür. Erkeklere oranla kadınların daha fazla yaşama olasılığı vardır. Hastalık ortaya çıktığından itibaren kemiklerdeki dokularda kayıplar yaşanır. herhangi bir harekette yada travma da kemiğin geri dönüşü olmayan hasar almasına neden olur. Genellikle diz ve dirseklerde başlar. Kemik erimesinin yaşanmasındaki en büyük nedenler kalsiyum ve kollajen azalmasıdır. Bu maddeler kemik oluşumunun temelidir. Çocukluktan 20’li yaşlara kadar hızla gelişir. 40 yaşından itibaren kemik yapısında bazı değişimler meydana gelir. Kemiklerin erimesindeki en büyük etken ise toksin ve asit oranlarında ise artış olmasıdır. Kişinin sağlıksız beslenmesi ve hareketsiz yaşamı da bunu tetikler.
KEMİK ERİMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
– Genetiksel faktörlerden ötürü
– Kortizonlu ilaçları uzun süre tüketme
– Kadınların 45 yaşından sonra yaşadıkları menopoz dönemi
– Hormon üretiminin yetersiz olması
– Romatizmal hastalıklara neden olan vücuttaki fazla asit miktarı
– Kronik hastalığı olan kişilerin bağışıklığının bakteri ve virüslere karşı zayıflaması
– Sağlıksı beslenme
– D ve C vitaminlerinde eksiklik
– Aşırı derece de nikotin ya da kafein tüketimi
– Kemiklerin çok sık hasar alması gibi durumlar kemik erimesine zemin hazırlar.
KEMİK ERİMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kesin bir belirtisi yoktur.Ancak kemiklerde artan ağrılar, yürüme hareket etme gibi aktivitelerde zorluk çekme. Hasar alan kemiklerin hızla iyileşmemesi, duruş bozukluğun da artış. Özellikle diz, dirsek ve kalça kemiklerindeki ağrılar yaşam kalitesini düşürür. Kemik erimesi belirti vermediğinden uzmanlar yukarıdaki nedenlerden ötürü kişilerin kemik yoğunluklarını ölçtürmelerini tavsiye eder.
KEMİK ERİMESİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Kemik erimesinin tedavisi ileri boyutta olduğundan zordur. Bu yüzden uzmanlar kemik yerine platin gibi aletler, cerrahi operasyonla yerleştirir. Ancak başlarda fark edildiğinde kemiklerin yapısını güçlendirici ilaç tedavisi uygulanır. Bu noktada en etkilisi ise kemik suyudur. Özellikle ilikle yapılan kemik suyu yoğunluğu artırır. Ayrıca hastanın kalsiyum ve D vitamini alması için özel yemek menüleri hazırlanır. Ayrıca fizik tedavisiyle beraber kemiklerin yapısı güçlendirilir.