Günümüzde giderek artan kanserin aslında ne olduğunu biliyor musunuz? Sağlıksız beslenme, çevre koşullarının yanı sıra genetiksel faktörlerle beraberinde ortaya çıkan kanser, vücudun çeşitli bölgelerinde görülür. Vücudun hücresel yapısını tamamen bozan ve ölümcül sonuçlara neden olan kanser hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Kanser belirtileri nelerdir? Kaç çeşit kanser vardır? Kanser nasıl önlenir?
Vücudun temel hücre yapısı olan DNA’da meydana gelen kontrolsüz çoğalma ve büyüme durumlarına kanser denir. Bu durum aslında günlük hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Vücutta yaklaşık 10.000 yakın DNA çeşitli nedenlerden dolayı mutasyona uğrar. Ancak bağışıklık sistemi vücudu her saat başı tarayarak tespit ettiği mutasyonlu hücreleri ya yok eder ya da yeniler. Böylece kanser oluşur ve biter. Bu tarama esnasında kurtulan ve hızla büyümeye devam eden hücreler tümöre dönüşür. Tümör zamanında tespit edilmediğinde ortaya çıktığı bölgede hasar oluşturur. Uzmanlar bu yüzden vücudun temel yaşam biçimi olan bağışıklığın sürekli güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü aksi bir durumda önüne geçilmeyecek sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Bağışıklık sistemi her konuda vücuda giren bakteri, virüs ve diğer hücreleri tarar. Bununla beraber antikor üreterek bunları yok eder. Kan dolaşımı da bağışıklık sisteminin temizlediği bu hücreleri vücudun gerekli bölgelerine taşır. Bu yüzden bağışıklık sistemi hücreleri temizlemeden kana ulaşırsa bu hücreler kan dolaşımıyla vücudun farklı bölgelerinde giderek buradaki hücrelerin yapısını da bozabilir. Kusursuz bir işleyişle yaratılan insan vücudu bu işlemleri gerçekleştirir. Ancak bozulmasındaki en büyük etken kişinin sağlıksız beslenmesi ya da kullanılan ilaçların yan etkileridir. Fakat yapılan araştırmalarda bu tarz durumlar neden olsa bile kanserin kesinlikle bundan çıktığı söylenmesi doğru değildir.
KANSERİN NEDENLERİ NELERDİR?
– Kafein ve nikotin içeren maddelerin aşırı tüketimi bunlar arasında; kahve, kola ve sigara vardır.
– Başka hastalıklar nedeniyle çeşitli röntgen ve radyasyona maruz kalma durumları
– Lenf ve tiroid bezlerinin doğu çalışmaması durumunda yaşanan hormonal bozukluk
– Çeşitli ilaçlara ve kimyasallara yüksek derecede maruz kalma
– Aile öyküsünde olan genetik yatkınlık
– Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve hava kirliliği
– Güneş ışınlarının deri üzerindeki olumsuz etkisi
– Ruhsal hastalıklar örneğin: depresyon ve stres
– HP (ağzı ve gırtlakta bulunur), Hepatiti B ve C virüsleri
– İstemsiz ortaya çıkan darbeler gibi durumlar kansere neden olur. Ancak bunun yanı sıra bahsedilen kimyasallar çeşitlerine göre kansere davetiye çıkartır. Alüminyum ya da ayakkabı sanayisinde kullanılan maddeler; Akciğer, karaciğer, yemek borusu, idrar kesesi ve sindirim yolları kanserlerine neden olur. Bunun yanı sıra kömür; böbrek ve akciğer kanserlerinin oluşumuna zemin hazırlar. Tahtacılık gibi işler ise gırtlak ya da sinüs kanserlerinin yaşanmasına sebep olur.
KAÇ ÇEŞİT KANSER VARDIR?
– Meme kanseri; kadınlarda daha sık görülür.
– Akciğer kanseri; sigara tüketenlerde ortaya çıkar.
– Lenfoma; vücudun çeşitli yerlerinde görülebilir.
– Bağırsak ve Kolon; sindirim sisteminde yaşanır.
– Rahim ağzı kanseri; kadınlarda rastlanır. Bunlar en sık görülen kanser çeşitleridir.
KANSER BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Hemen hemen bütün kanserlerde en yaygın belirti kilo kaybıdır.
– Halsizlik yorgunluk ve vücut ağrıları
– Cilt yüzeyindeki ben ve siğillerde meydana gelen anormal değişimi
– Bazı organlarda büyüme
– Tuvalete çıkma esnasındaki değişimler yani ya sık çıkma ya da hiç çıkmama
– Yemek yerken yutkunmada zorlanma aniden ses kısıklığı ya da değişimi
– Kadınlarda özellikle memelerde büyüme ya da küçülme
– Herhangi bir hastalık olmamasına rağmen yüksek ateşlenme
– Gerginlik hissi gibi belirtiler kanser hastalıklarının yaygın olanlarıdır.
KANSER NASIL ÖNLENİR?
Kanseri önlemenin en doğal yolu bağışıklık sistemini güçlendirecek antioksidan içeren besinlerin tüketimini artırmak. Diyabet ve obezite gibi hastalıkların tedavisine dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde bu hastalıklar hem kan dolaşımını hem de bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğinden kansere neden olur. Bu yüzden probiyotik bakımından zengin olan ev yapımı turşu yada yoğurt tüketilebilir. Gün içerisinde vücut ihtiyacı olan C ve D vitaminleri karşılanmalı. Göz sağlığı ve hücre yenilenmesi için beta karoten ve A vitamini takviyeleri düzenli alınmalı. Ayırca gerekli olan folik asit ve E vitaminini de ek takviye olarak almakta fayda var.