Ana Sayfa Blog Hareketsizliğin vücudumuza etkileri nelerdir? Pandemi sürecinde artan eklem ağrıları…

Hareketsizliğin vücudumuza etkileri nelerdir? Pandemi sürecinde artan eklem ağrıları…

0
Hareketsizliğin vücudumuza etkileri nelerdir? Pandemi sürecinde artan eklem ağrıları…

Pandemi dönemiyle artan hareketsizliğin neden olduğu hastalıkların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle masa başı çalışan kişilerin ev ortamında çalışmaya başlamasıyla artan eklem rahatsızlıkları hakkında uzmanlar uyarılarda bulundu. Hareketsizliğin beraberinde fiziksel sorunların ortaya çıktığının altı çizildi. Hareketsizliğin vücudumuza etkileri nelerdir? Pandemi sürecinde artan eklem ağrıları…

Koronavirüsle beraber geleneksel yaşam tarzda ciddi değişimler yaşandı. Virüse karşı korunmalardan biri olan mesafe dolayısıyla evlerde daha fazla zaman geçirme arttı. Bununla beraber iş yerlerinde de vaka sayılarının önüne geçmek için yapılan yeni düzenlemede ev ortamında çalışmaya müsait şirketler Homeoficce adı altında evden çalışmaya başladı. Ancak koronavirüsten korunmak için alınan bu önlem beraberinde hareketsiz yaşamı da getirdi. Çoğunlukla evde kalan kişilerde fiziksel rahatsızlıklar arttı. Hareketsiz yaşamla beraber kas ve kemik sistemindeki işlevsellik azalınca vücutta ciddi deformasyonlar görülmeye başladı. Solunumdan sinir, bağışıklık ve bilişsel sisteme kadar olumsuz durumlar ortaya çıktı. Pademiyle beraber artan eklem ağrıları fıtık ve kireçlenme hastalıklarına zemin hazırladı.

HAREKETSİZLİĞİN VÜCUDUMUZA ETKİLERİ NELERDİR?

– Hareketsiz bir vücutta yağ yakımı azalır. Bu da dengesiz kilo alınıma yol açar.

– Kilo alındıkça ağırlık merkezleri belden dizlere ve ayak bileklerine indikçe iskelet ağırları ortaya çıkar.

– Uzun süre aynı pozisyonda kalan kemik sisteminde aniden açılma meydana gelince kan dolaşımı birden hızlanır. Bu da beyne ani kan sıçramasına neden olunur.

– Hareketsizlik kemiklerin sertleşmesine yol açar. Bununla beraber sağlıksız beslenmede yaşandığında fıtık, eklem ağrıları ve vitaminsizliğe bağlı kireçlenme görülür.

– En sık görülen sorun ise boyun ve sırt ağrısıdır. Çünkü uzun süreli hareketsizlik omurganın sisteminde hasra meydana getirebilir. 

– Az bilinen bilgilerden biri de hormonal dengedir. Hormonal sistemde harekete bağlı işlevselliği düzenlenir. Ancak artan hareketsiz yaşam hormonların daha az çalışmasına neden olur.

– Vücutta hareket azaldıkça solunum yolunda da gerileme oluşur. Solunum borusundaki mukus azalır. Mukus azaldıkça virüslerin akciğerlere yapışma olasılığı artar.

– Hareketsizlik ve az su içimi idrar yolu tıkanmalarına yol açar. 

– Kan dolaşımı azalır. Kan içindeki şeker direnci düşer.

EVDE YAPILACAK BASİT HAREKETLER NELERDİR?

Evde yaşamın artığı bu zamanlarda basit hareketler yapılabilir. Her gün 30 dakika olacak şekilde dans ya da evin bir noktasından diğer bir noktasına yürüme yapılabilir. sırt üstü uzanıp bisiklet sürer gibi bacaklar hareket ettirilebilir. Sürekli olarak gerilme hareketi yapılmalı. Ayrıca 5 litrelik su şişeleri doldurulup kol hareketleri yapılabilir. Uzmanlar bu konuya ek olarak temizlik yapmanın da hareketten sayıldığı ve vücuda fayda sağladığını belirtir. Ancak tüm bunlar kas ve kemik sistemini zorlamadan yapılması gerekir.