Ana Sayfa Blog Fibromiyalji sendromu nedir? Fibromiyalji sendromunun belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji sendromu nedir? Fibromiyalji sendromunun belirtileri nelerdir?

0
Fibromiyalji sendromu nedir? Fibromiyalji sendromunun belirtileri nelerdir?

Modern çağın hastalıklarından biri olan fibromiyalji sendromu genellikle kadınların yaşadığı bir sendromdur. Çok temel semptomlarla seyreder ancak ilerleyen zamanlarda ciddi ruhsal hastalıklarla neden olur. Yeterli uyumaya rağmen sabah yorgun kalmaya neden olur. Peki fibromiyalji sendromu nedir? Fibromiyalji sendromunun belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji beden ağrıları ve zihinsel rahatsızlıklara sebep olan kronik bir sendromdur. ABD’de yapılan bir araştırmada bu kronik sendroma 18 yaş üstü kişilerin ve kadınların yakalanma oranının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Fibromiyalji sendromu bedenin geniş çaplı ağrıması ve sürekli yorgunluk gibi belirtilerle başlar. Kaslardaki yumuşak dokuların hasara uğramasını sağlar. Uzmanlar bu sendromun sebebi hakkında halen araştırma yapmaktadırlar. Temelli bir sebebi olmamasına rağmen travmatik yaralanmalar, ağır kazalar, romatizma ve bağışıklık sisteminin nedeni henüz bilinmeyen bir sebepten ötürü zararlı bakteri üreterek kandaki faydalı maddeleri yok etmeye başlaması ile ortaya çıkar. Bazı uzmanlara göre ise kronik bir rahatsızlık olduğundan genetik faktörlerin etkili olabileceğini vurguluyor. 

FİBROMİYALJİ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çene de ağrı ve sertliğe bağlı yüz kaslarını oynatamama

Sabahları eklem ağrıları ile uyanma 

Düzensiz gelen baş ağrıları 

Uyku sendromu

Bağırsakların doğru çalışmamasına bağlı ishal ya da tam tersi kabızlık

Ayak ve ellerde karıncalanma hissi

Hava değişimine karşı aşırı hassasiyet

Huzursuz bacak sendromu

Bitkinlik ve hafızada zayıflık

fibromiyalji sürekli yorgunluğa neden olur

FİBROMİYALJİ SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bu sendromun kesin bir sebebi olmadığı gibi kesin bir tedavisi de mümkün değildir. Sendrom olan bu rahatsızlık kişiden kişiye farklı belirtiler ile nüksedebilir.  Uzmanlar bu sendrom için ilk etapta ilaç tedavisini ön görmezler. Bağışıklığın ilaçlara alışmaması için öncelikli olarak doğal beslenmeyi öneren uzmanlar; mandalina, portakal, yoğurt, süt, zeytin, kırmızı et ve balık tüketiminin iki katına çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra beden ağrısı çeken kişilerin sıcak ya da soğuk masaj yapmaları ve bu masajları hijyenik hamam ortamında yapmayı öneriyor. Bunların yanı aktif bir spor ve davranış terapisi alınması gerektiğini de vurguluyor. 

sabah yorgun uyanmaya neden olur

FİBROMİYALJİ HASTALIĞINA PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU’DAN KÜR TARİFLERİ 

ÇOBANÇANTASI ÇAYI

Kaynayan bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş çobançantası bitkisi ekleyin. Daha sonra Kısı ateşte 3 dakika kaynatıp hemen alın. Süzdükten sonra ılımaya bırakın. Yemeklerden 2 saat sonra tüketin.

SUSAM YAĞI VE ADA ÇAYI YAĞI

Bir tatlı kaşığı susam yapı ve bir çay kaşığı ada çayı yağını karıştırınız. Ağrıyan bölgeye masaj yaparak sürün. Daha sonra ılık bir havlu ile üzerini örtün. Bu yağ ve masaj bölgedeki kanın dağılmasını ve ağrının azalmasını sağlar.