Osmanlı mutfağının en meşhur ve en leziz tariflerinden biri olan Zerde, rengini ve tadını iki özel baharattan alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzadeleri Bayezid ve Cihangir’in 1539’daki sünnet düğününde ikram edilen yemeklerin kaydedildiği defterde vezirlere verilen ziyafet için yapılmıştır. Safran ve zerdeçal ile yapılan hem şifalı hem de enfes olan zerde tatlısını pişirmek istiyorsanız tarifimizi deneyin.
Osmanlı saray mutfağının özel reçetelerinden biri olan zerde, o dönemlerde özel günlerde, kutlamalarda ya da düğünlerde pişirilen bir tariftir. Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ Edirne ve Karaman yörelerine ait geleneksel bir tatlı olan zerde, pirinçle su pişirilerek ve içine kızamık şekeri ve karanfil atılarak hazırlanır. Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesidir. 15. yüzyıldan itibaren Osmanlılar döneminde kendini gösteren zerde tatlısına asıl rengini veren besin safran ve zerdeçaldır. Genellikle dışarıdakiler safran çok pahalı bir baharat olduğu için tamamı zerdeçaldan yapılır.Eski dönemlerde “Zerdesiz sünnet düğününe düğün denilmez” sözleriyle bilinen Zerde tatlısı, gerçek safran, hakiki bal, pirinç, kuş üzümü ve nar ile ikram edilmekteydi. Peki evde zerde tatlısı nasıl yapılır?
ZERDE TARİFİ:
MALZEMELER
1/2 su bardağı pirinç
6 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 tutam safran
1 çay kaşığı zerdeçal
2/3 çay bardağı gül suyu
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
YAPILIŞI
Safranı bir gece önceden gül suyunun içerisinde ağzı kapaklı bir kabın içerisinde demleyin.
Pirinçleri bütün nişastası akana kadar iyice yıkayın.
Ardından pirinci su ve şeker ile beraber bir tencereye alın ve pirinçlerin fazla pişip lapalaşmasına izin vermeden pişirin.
Nişastayı 1 çay fincanı suda çözdürün, pişen pirinçlerin üzerine dökün ve karıştırın.
En son zerdeçal ve gül sulu safranı da ekleyip karıştırın.
5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Sonrasında servis kaselerine alıp soğutun.
Soğuduktan sonra kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…