Ana Sayfa Blog Emzirme döneminde göğüs ucu yara ve çatlaklara ne iyi gelir? Bitkisel çözümler…

Emzirme döneminde göğüs ucu yara ve çatlaklara ne iyi gelir? Bitkisel çözümler…

0
Emzirme döneminde göğüs ucu yara ve çatlaklara ne iyi gelir? Bitkisel çözümler…

Emziren annelerin en büyük problemi olan göğüs ucu çatlak ve yaraların hissettirdiği acı ve ağrı, bazı anneleri bebeklerini sütten kesme noktasına kadar getirebiliyor. Genelde bebeğin yanlış emme pozisyonundan kaynaklanan bu sorunu çözmek için üretilen bazı ürünler ürünler içeriği nedeniyle anne ve bebeğe zarar verebiliyor. Peki emziren annelerde göğüs ucu çatlak ve yaralarına ne iyi gelir?

Emzirme dönemindeki annelerin bebeklerini beslerken yaşadıkları en büyük sıkıntı, emme sırasında yaşadıkları göğüs ucu yaralanmalarıdır. Oldukça acı ve ağrı verici bir durum olan bu yaralanmaların en büyük nedeni, bebeğin emme pozisyonundaki yanlış tutuştan kaynaklanmasıdır. Bebek, emerken memenin areola kısmını yani kahverengi bölgesini tam olarak kavrayamayıp sadece meme başını emmeye çalışırsa,meme başında hasarla beraber çatlak ve yaralanmalar olur. Diğer nedeni ise, meme ucunun ıslanıp kuruması sonucunda oluşan nem ve sıcaklığın göğüs ucunu kurutmasıdır. Peki emzirme dönemindeki annelerde bu sorun için ne yapılmalı? Meme ucu yara ve çatlakları nasıl geçer? Göğüs ucu çatlak ve yaralar için bitkisel çözümler neler? İşte tüm detaylar…

Uzmanlar, ilk altı ayda yalnızca anne sütü ile beslenmeleri gerektiğini söylüyor. Yeni doğum yapmış emzirme dönemindeki annelerin artık kabusu haline gelen, hatta sırf bu sorundan dolayı emzirmeyi uzun tutmadan ek gıdaya geçişi erkene almayı düşünenler bile var. Durum böyle olunca meme ucundaki çatlak ve yaraların iyileşmesi için bir an evvel çözüm araştırmalıyız. Meme ucu çatlakları dediğimiz şey; ya memenin çevresinde ya da memeyi kapsayan küçük alan boyunca görülen çatlamalardır.

Annelerde oldukça ağrı verici bir durum olan bu sorun bebeklerin rahat beslenmesini de engelleyebilmektedir. Ayrıca çatlaklardan içeri sızma ihtimali olan mikroplar çok kolay bir şekilde iltihaplanma yapabilir. Emzirme döneminde meme iltihabı olarak nitelendirdiğimiz ‘Mastit’ görülebilir. Süt kanallarının tıkanması ile ortaya çıkan bu rahatsızlıkta en sık yaşanan problemlerden biridir.

GÖĞÜS UCU ÇATLAK VE YARALARDA NE YAPILMALI?

Daha önce emzirdiği için bu konuda bilgi sahibi olan bazı anneler, meme ucu yara ve çatlaklar için mevcutta olan lanolinli kremleri kullanıyorlar. Hayvansal bir içerik olan ve keçi veya koyun yününden elde edilen lanolin içerisinde kanserojen olan pestisitin (böcek ilacı) bulunması ve alerjen olması riskleri nedeniyle sakıncalıdır.  Anneler lanolinli krem veya merhem yerine silikon uçları tercih ettiklerinde çok fazla hava yutması ve bunun sonucunda gaz sancısı çektiklerini gözlemliyorlar. Peki bunun çaresi ne? Durum böyle olunca göğüslerindeki acının dinmesi ve bebeklerini rahatlıkla emzirmeye devam ettirebilmek için bitkisel formüller aramaya başlıyorlar.

Göğüs ucu yaralarına doğal, organik ve etkili çözüm​

Bebeğin ağzı direk göğüs ile temas ettiği için kullanılacak göğüs ucu kreminin mutlaka %100 doğal ve organik içerikli olmasına, lanolin içermemesine dikkat edilmelidir. Bununla beraber yapılan araştırmalarda zeytinyağının lanoline oranla göğüs ucu çatlak ve yaraların iyileştirmede daha etkili olduğu görülmüştür. 

Anne ve bebek cilt bakımına dair tüm ihtiyaçlara en doğal ve etkin çözümlerle cevap veren Mustela, annelerin göğüs ucu yarası problemine çözüm olmak amacıyla Yeni Göğüs Ucu Kremi’ni geliştirdi. 

%100 doğal kökenli ve organik içeriğe sahip Mustela Göğüs Ucu Kremi, içerisinde organik zeytinyağı da bulunan sadece 6 içerikten oluşmaktadır. Ürün tartışmalı madde olan lanolin ve parfüm, alkol, paraben, fitalat ve fenoksietanol içermez.

Hassas göğüs uçlarını koruduğu, rahatsızlık hissini yatıştırdığı ve emzirmeden sonra göğüs ucunun yenilenmesine yardımcı olduğu klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan Mustela Göğüs Ucu Kremi aynı zamanda pratik bir kullanım imkânı sunar. Durulama gerektirmeyen ürün 10 ml ve 30 ml seçenekleri ile sadece eczanelerde satılmaktadır.

Ayrıca;

– Göğüs ucundaki yara ve çatlakların oluşma ihtimaline karşılık hamilelik döneminde bazı önlemler almanız gerekebilir. Hamileliğin 8. ayından itibaren banyo yaptıktan sonra zeytinyağı içeren göğüs ucu kremleri kullanılmalıdır. Bu hem yarık oluşmasını önleyecek hem de doğum sonrasında emme esnasında yaşayabileceğiniz ağrıların önüne geçecektir.

– Temiz bir mendili ılık suya batırıp göğüs uçlarını temizleyebilirsiniz.

– Bebeğinizi emzirirken sadece meme ucunu değil Areola denilen bölgeden emmesini sağlayın.

– Meme ucu kuruduktan sonra bir iki damla anne sütü ile uç kısmı silip kurumasını beklemelisiniz.

– Süt sızıntılarının göğüs ucunu ıslatmaması için meme başı pedi sık sık değiştirilmelidir.