Ana Sayfa Blog Durian meyvesinin faydaları nelerdir? Durian nasıl tüketilir?

Durian meyvesinin faydaları nelerdir? Durian nasıl tüketilir?

0
Durian meyvesinin faydaları nelerdir? Durian nasıl tüketilir?

Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla tüketilen ama dünyanın en kötü kokusuna sahip olan durian meyvesi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Uzmanlar tarafından fazla tüketilmesi tavsiye edilmeyen durian meyvesi, hemoglobin düzeyini oldukça artırır. Ancak gün içinde yeterli miktarda tüketildiğinde sağlığa olumlu katkılar sağlar. Peki durian meyvesinin faydaları nelerdir? Durian hangi hastalıklara iyi gelir?

Dünyanın en kötü kokusuna sahip olan durian meyvesi Endonezya’da 300, Malezya’da 100 ve Tayland’da 100 çeşidi bulunmaktadır. Ancak dünya piyasasında Durio zibethinus tek bulunur. Diğerleri kendi bölgelerinde satışa sunulmaktadır. Büyük olan bu meyvenin kabuğu kalın ve dikenlidir. Singapur’da tüketimi gelenektir. İçeriğinde ise bölüm bölüm etli kısmı var. Meyvenin bu kısmı tüketilir. İçindeki bölümler oldukça suludur. Yeşil ve kahve renklerinde bulunur. Tropik meyve olan durian kurutma ya da konserve olmaz ancak taze olarak yenilebilir. Ağacı 33 metreye kadar yükselir. Ancak daha fazla büyümez. Ortalama 8 yılda gelişimini tamamlayan ağaç nadiren meyve verir. Bu yüzden meyveler oldukça pahalıya satılır. C vitamini bakımından zengin olan durian, diyet ve spor yapanlar için de ideal besinlerden biridir. Ancak birden kan basıncını artırabildiğinden gün içerisinde sınırlı sayıda tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca içeriğindeki yağ oranı da yüksektir. Faydalı olmasına rağmen aşırı tüketildiğinde zararlı hale gelebilir. Asya ülkelerinden bazıları kesin kokusu nedeniyle durian ile toplu taşıma araçlarına binmeyi yasaklamıştır. Sokak satıcılarında sıklıkla görülür. Ayrıca içeriğinde serotonin ve melatonin bulunduğundan kronik uykusuzluğa iyi gelir. 

durian meyvesinin iç kısmındaki etli olan yerleri bu sarı yerler yenir.

DURİAN MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

DURİAN HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

  • Potasyum bakımından zengin olan durian meyvesi, kan basıncını kontrol edebilir. Bu bakımdan kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen durian meyvesi, ayrıca elektrolit sağlayarak kan akışını dengeler. Ancak gün içerisinde 100 gramdan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. 
  • Doğal uyku hapı olarak görülen durian meyvesi, triptofan denilen bir amino asit içerir. bu asit hem melatonin hem de serotonin hormonunun salgılanmasını destekler. Özellikle kronik uykusuzluk yaşayanlar için ideal olan durian, yatmadan bir saat önce tüketilebilir.
  • Manganez bakımından zengin olan durian meyvesi, bu sayede güçlü bir antioksidandır. Vücudun ihtiyacı olan demir ve kırmızı kan hücre üretimini destekler. 

ikiye bölünmüş bir durain meyvesi

Sağlıklı bir vücut için gerekli olan C vitamini bakımdan da oldukça zengin olan durian meyvesi bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı direnci artıran durian, bakteri ve enfeksiyonları vücutta en aza indirger. 

Zengin bir lif içerir bu yüzden diyet yapanlar tüketebilir. Ancak içeriğin de yüksek yağ da içerir. Bu yüzden gün içerisinde tüketimine dikkat edilmeli. Ara öğün olarak bir seferde tüketilebilir. 

Sinir hücrelerini düzenler. Bu sayede ruhsal hastalıklara da iyi gelir. Özellikle depresyona iyi gelen durian meyvesi, vücuttaki serbest radikalleri de idrar yoluyla atar. 

dış yapısı dikenli olan durain meyvesi

  • Eski çağlarda kabuğu kaynatılıp yaraları temizlemek için kullanılırdı. Şimdilerde ise kozmetik ürünlerin içine eklenir. Hücre yenilemesini sağladığından cildin parlaklığını artırır. 
  • Kemik ve kas yapısını güçlendirir. Hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlayan durumları azaltır.
  • Yapılan bazı araştırmalarda sinirleri yatıştırdığından epilepsi hastalarına iyi geldiği söyleniyor. 
  • Bir porsiyon durian vücudun ihtiyacı olan folik asidin yüzde 20’sini rahatlıklar karşılar. Folik asit motor hareketlerini geliştirme de etkilidir. 

durian besin değeri