Yemeklerin yanında limon sıkıp salata olarak tüketilen dere otunun aslında insan sağlığına birçok faydası vardır. Asya kökenli olan dere otu aynı zamanda yoğurt ve sarımsakla tüketilerek zayıflamaya yardımcı olur. Güçlü kokuya sahip olan dere otu hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık. Peki Dere otunun faydaları nelerdir? 1 hafta boyunca dereotu tüketirseniz ne olur? İşte soruların yanıtı:
Yemeklerde ve salatalarda kullanılan dere otunun hem yaprak hem de tohum şeklinde tüketebilirsiniz. Yüzyıllar boyunca bu ot bitkisel tedavide kullanılmıştır. Özellikle eski Mısırlıların bu otu parfüm ve kozmetik ürünlerin yapımında kullanıldığı biliniyor. Eski Yunan tarihinde ise savaşta yaralanan askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılırmış. Uzmanlar bu faydalı otun yararlarını anlamak için bir hafta boyunca düzenli tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Ülkemizde genellikle dere otu kurutularak tüketilir. Maydanozgiller ailesine ait olan dereotu Bir kültür bitkisidir. Kendiliğinden yetişen dere otu tadı ve kokusu sayesinde cacık ve et yemeklerinde sıklıkla kullanır. Bazı yörelerde yağı çıkartılarak kullanılan dere otu içerdiği uçucu yağlar sayesinde vücuttaki toksinleri temizler. Anavatanı Asya olan dere otunun iki çeşidi bulunmaktadır. Yabani ve bahçe olan dere otunun ayrımı iyi yapılmalı aksi halde yabani dere otu zehirlenmelere yol açar. Ege mutfağında yemeklere hoş koku versin diye taze taze üzerlerine atılır.
DERE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? BİR HAFTA BOYUNCA DERE OTU TÜKETİRSENİZ NE OLUR?
– Yapraklarının ucunda uçucu yağ içeren bu ot safra ve sindirimdeki sıvı oranını artırır. Aynı zamanda bağırsaklardaki peristaltik maddeleri de hareketlendirerek kabızlık gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.
– Flavonoidler ve B vitaminleri sinirlerdeki hücreleri azaltarak vücudun sakinleşmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde melatonin hormonun daha fazla salgılanmasını sağlar ve gece uykularını düzene sokar.
– Dere otunun içerisindeki kalsiyum sütteki kalsiyum oranından daha fazladır. Bu özelliği sayesinde kemik gelişimine 2 kat daha faydası olan bu otu uzmanlar özellikle gelişim çağındaki çocukların ve hamile kadınların tüketmesi gerektiğini önerir.
– Yapılan araştırmalarda akarsulara yakın yetişen dereotunun antidepresan ve analjezik maddeler bakımından oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliği sayesinde dereotu depresyon gibi rahatsızlıklarda doğal ilaç olarak kullanılmıştır.
– Dereotu aynı zamanda kandaki insülin değerlerini de düzenlediğinden şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinlerden biridir.
– Dereotunun kadınlara da oldukça faydası vardır. Özellikle ay başında yaşadıkları sancılara iyi gelen dereotu aynı zamanda bu ayn döngüsünü düzenler ve iltihaplı hücreleri de bu yolla atmalarında yardımcı olur.
– Eski çağlarda dezenfekte ilacı olarak kullanılan bu ot vücuttaki tüm mikrobu bir hafta boyunca vücuttan idrar yolu ile atar.
– Ağız ve diş sağlığını koruyarak, ağız kokusu ve diş iltihaplanmalarını da önler. Özellikle düzenli tüketildiğinde dişleri beyazlatır.
DERE OTU NASIL TÜKETİLİR?
Dere otunu isterseniz çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz. Üzerine limon ve tuz döktüğünüz de iltihap söktürücü etkisi oluşturur. Ya da kurutulmuş dere otu yapraklarını çay gibi demleyebilirsiniz. Günde bir barda bu çaydan içerseniz uykunuzu düzenlersiniz. Çorbalarınıza ve yemeklerinize hem lezzet hem de şifa olarak katabilir.