Ana Sayfa Blog Cevizin faydaları nelerdir? Ceviz yağının iyi geldiği hastalıklar! Ceviz suyu içerseniz…

Cevizin faydaları nelerdir? Ceviz yağının iyi geldiği hastalıklar! Ceviz suyu içerseniz…

0
Cevizin faydaları nelerdir? Ceviz yağının iyi geldiği hastalıklar! Ceviz suyu içerseniz…

Hemen hemen her şeyde tükettiğimiz cevizin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan ceviz, vücudun ihtiyacı olan günlük enerjinin yüzde 70’ini rahatlıkla karşılar. Uzmanlar özellikle ceviz suyunun sindirim sorunlara kesin çözüm olduğunu söylüyor. Peki Cevizin faydaları nelerdir? Sizler için ceviz hakkında merak edilen her şeyi haberin detayına ekledik.

Ceviz ağaçta yetişir ve kendine has bir kokusu vardır. Kış aylarında yaprak döken ilkbaharda ise yeniden yetişen ceviz ağacı dışı sert içi etli bir besin üretir. Üretimi eski çağlara dayanan ceviz üretimi alternatif tıpta kullanılıyor. Vücudun ihtiyacı olan omega-3 yağ asidinin yüzde 85’ini karşılar. Ağacından dalına yaprağına kadar tam bir şifa kaynağı olan ceviz ağacının, kalın gövdesi sayesinde mobilyacılıkta kullanılır. Kaliteli ağaç gövdesi sayesinde ahşap mobilyacılığın vazgeçilmezi olan ceviz ağacının yaprakları yaraları iyileştirmede etkili olduğundan özellikle savaş esnalarında yaralı askerler için götürülürmüş.Günümüzde ise yaprakları iyi renk verdiği için boya sektöründe ham madde olarak kullanılır. Ülkemizde sıklıkla Ege, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir. Cevizin içeriğinde folik asit, E vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve omega- 3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Hafızayı güçlendiren cevizi bir gece önceden kabukları ile beraber suda bekletip ertesi günden itibaren düzenli tüketildiğinde kalpten göz hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

CEVİZ YAĞI NE İŞE YARAR?

Omega-3 yağ asidi ve magnezyum bakımından zengin olan ceviz yağı, soğuk pres yöntemiyle çıkartılır. Ancak rafine yağı olarak çıkartılan ceviz yağı vitamin ve mineraller açısından değeri düşer. Bu yüzden daha çok soğuk pres tercih edilir. Yağı ilk kez Yunanlılar M.Ö 300’lü yıllarda keşfetmiştir.Yağın özellikle kalp ve damar hastalıklarına fayda sağladığı görülmüştür. Bunun yanı sıra sinir hücrelerini güçlendiren ceviz yağı konsantre gücünü artırarak beynin bellek yapısını destekler. Yapılan bazı araştırmalarda kanserli hücrelerin sayısını düşürdüğü tespit edilmiştir. Cilt yüzeyine uygulandığında kuru bölgeyi nemlendirir ve egzama gibi hastalıklara doğal fayda sağlar. Mevsimsel saç sökülmesini engelleyen ceviz yağı, ayrıca saçların daha gür ve sağlıklı çıkmasını destekler. 

CANAN KARATAY’DA CEVİZ TÜKETİMİ KONUSUNDA UYARI!

Açıklamalarıyla gündem oluşturan Kalp ve İç Hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, gün içerisinde tüketilen ceviz ve zeytinin vücudun günlük ihtiyacı olan vitaminleri yeteri kadar karşıladığını vurguladı. Özellikle ekmek yerine bile ceviz tüketilmesini uygun gören Karatay, ithal cevizlerden uzak durulması konusunda da uyardı. Ünlü doktor ithal olan cevizlerin ülkeye gelene kadar koruyucu maddelerle kaplandığını bu yüzden oldukça zararlı olduğunu söyledi. Sabah kahvaltılarında 4 öğlen 2 akşam 3 tane ceviz tüketilmesinin yeterli olduğunu da ayrıca belirtti. 

CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

İçerdiği omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan ceviz, beyin sağlığı için birebir fayda sağlar. Yağ asitleri sayesinde beynin bilgi toplama bölümü güçlenerek konsantrasyon artar. Uzmanlar cevizin bütün faydalarından yararlanmak için sabah aç karna tüketilmesi gerektiğini vurgularlar. Böylece ceviz sinir hücrelerinde daha fazla ve hızlı emilim sağlar.

Yüksek lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Mide asidini kontrol eder. Reflü ve ülser hastalıklarının şiddetini azaltır. Ayrıca bağırsak florasını düzenleyerek yemeklerin sindirilmesini sağlar. Kabızlık sorununu giderir.

Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda güçlü antioksidanlar barındırır bu sayede vücudu temizlemede etkilidir. Hücreler böylece yenilenerek mutasyona uğramayarak kanser hastalıklarını önler.

Lif sadece sindirime fayda sağlamaz aynı zamanda uzun süreli tokluk hissi verdiğinden kilo vermede etkili bir besindir. Ancak kavrulmuş ceviz vücutta yağ oranını artırır. 

Melatonin maddesi içeren ceviz uyku problemlerine de iyi gelir. Akşam yatmadan bir saat önce bir avuç ceviz yiyerek uykusuzluk giderilmiş olur.

Vitamin bakımından zengin olan ceviz kemik ve dişleri güçlendirir. Bunun yanı sıra cilt ve saç sağlığı içinde oldukça etkilidir. Saç köklerini güçlendiren ceviz dökülme ve yıpranmayı önler. Cilt dermis tabakasını yenileyerek sivilce ve akne oluşumunu engeller. Yaşlanmayı geciktirir. 

CEVİZ SUYU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Besin atıklarının neden olduğu sindirim problemlerine yakalanma riskini düşürür. İçerdiği yüksek lif sayesinde gaz problemleri ve şişkinliğe iyi gelir.

Adet döneminde şiddetli sancılar yaşayan kadınların, bu dönemlerini rahat geçirmesi için iki günde bir ceviz suyu içmelerinde fayda var.

Hamilelik döneminde fazla kilo alınmaması için de fayda sağlayan ceviz suyu aynı zamanda içerdiği potasyum sayesinde annelik dönemindeki kadınların süt oranını artırır.

Demir ve protein maddeleri beyin fonksiyonlarını güçlendirerek Alzehimere yakalanma riskini düşürür. Aynı zamanda diğer beyin hastalıklarını da önler.

Beyne olduğu kadar sinir sistemine de iyi gelen ceviz, burada deforme olmuş hücreleri onararak stres ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların yaşanmasını önler. Gece yatmadan bir saat önce bir bardak ceviz suyu içmek daha rahat bir uyku geçirmenize destek olur.

Cildin alt katmanında bulunan dermis tabakasının onararak yaşlanmayı önler. 

Omega-3 yağ asidi damarları temizler böylece kalp krizi geçirme olasılığını azaltır.

CEVİZİN ZARARI VAR MIDIR?

Yapılan araştırmalar ve tetkiklere göre cevizin herhangi ciddi bir zararı tespit edilmemiştir. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sisteminin yapısına bağlı alerjik durumlara neden olabilir. Kaşınma ve isiliklerin yanı sıra dilde de şişmeye sebebiyet verir. Bunun yanı sıra aşırı tüketildiğinde sindirim sistemine de hasar verir. Kabızlık ya da tam tersi ishal gibi sağlık sorunlarına yol açar.