Biz yetişkinlere göre çok daha hassas ve narin yapıda olan yeni doğan bebeklerin kafalarında bulunan belli bölgedeki yumuşaklık, ebeveynler üzerinde endişe veren bir durum olarak algılanabilir. Yeni doğan bebeklerdeki bu hassas bölge ‘Bıngıldak’ olarak nitelendirilmektedir. Peki bıngıldak nedir, ne işe yarar? Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır? Bıngıldağın erken ya da geç kapanması neden olur? Bebeklerde bıngıldak çökmesi nedir, bıngıldağa darbe alınınca ne yapılmalı? İşte cevapları…
Başta anne ve babalarda olmak üzere bebeği sevmeye gelen pek çok kimsenin yaşadığı en büyük endişelerden birisi de hassas olan kafa bölgesine dokunmaktır. Yeni doğan bebeklerin kafa kısmında bulunan ‘Bıngıldak’ isimli yumuşak dokuya dokunulduğu zaman hafif içe gömülürmüş gibi bir his uyanır. Biz yetişkinlerin aksine bebeklerde sıkıca sarılı olmayan kafatası kemiklerinin tam olarak gelişimini tamamlayamamasının nedeni doğum kanalından geçerken bebeğin sıkıntı çekmeyip kolayca çıkması içindir. Böyle de mucizevi bir durum olan bıngıldağı bebeğin kafasının ön ve arka taraflarda olmak üzere 2 ayrı noktada fark edebilirsiniz. Doğumun kolay geçmesini sağladığı gibi beynin sağlıklı bir şekilde büyümesine de yarayan bıngıldak ile ilgili tüm merak edilenlere sizler için haberimizde yer verdik. Bıngıldak nedir, faydaları neler? Bebeklerde bıngıldak çökmesi neden olur? Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır? Bıngıldağa darbe alınırsa ne olur? Bebeklerde bıngıldağın erken ya da geç kapanması nedenleri neler? Bıngıldağın kapanması için ne yapılmalı? İşte tüm ayrıntılar…
BINGILDAK NEDİR, FAYDALARI NELER? BINGILDAK BAŞIN NERESİNDE BULUNUR?
Yeni doğan bebeklerin kafatasının üst hizasında kemiklerin tam olarak kaynaşıp iç içe geçmediği boşluklar bulunmaktadır. Bu boşluklar her ne kadar yumuşak çıkıntılardan ibaretmiş gibi görünse de gerçekte daha serttir. Toplamda 6 adet bıngıldağı olan bebeklerde biz yetişkinler sadece 2 tanesini hissedebiliriz. Hissedemediğimiz bıngıldaklar bebekler 2 ya da 3 aylık olduklarında kendiliğinden kapanır. Ön kısımda yer alan bıngıldak alnın hemen üstünden başlarken, bebek altı aylık olduğu zaman kapanma belirtilerini gösterir.
18 aylık iken tamamen kapanan bıngıldaklarda arka kısımda minik ve üçgen çıkıntı şeklinde bir doku vardır.
Ön bıngıldağa göre daha az hissedilebilen bu bıngıldak 3. ayda kapanır. Bıngıldakların erken veya geç kapanması bebeklerde bazı sıkıntıları beraberinde getirebilir.
BINGILDAK NE İŞE YARAR? BEBEKLERDE BINGILDAĞIN YARARLARI:
Bebeğin dünyaya gelmesi ile beraber en hızlı büyüme evresinin olduğu yeni doğan döneminde kafa kemiklerinin vaktinden önce kapanmaması gerekmektedir. Hızlı büyüyen beyin gelişiminin haricinde doğum kanalından kolay geçme imkanı sağlanır. Bebek doğum kanalında ilerleyeceği zaman sertleşmemiş olan kafa kemikleri sayesinde bebeğin kafası zedelenmeden korunmuş olunur.
BEBEKLERDE BINGILDAK NE ZAMAN KAPANIR? BINGILDAĞIN ERKEN YA DA GEÇ KAPANMASI…
Yeni doğan bebeklerin kafasında biri önde diğeri arkada olmak üzere iki tane bıngıldak adı verilen boşluklar vardır. Ön kısımdaki bıngıldak bebeğin doğduktan sonra 3 aydan 18. aya kadar geçen zaman içinde kapanır.
Eğer bebeğinizin bıngıldağı daha erken kapandıysa (ön bıngıldak üç aydan önce) hekime başvurulmalı ve bebeğin kafasındaki büyüme takip edilmeli. Takip edilemezse, beyin gelişiminde birtakım problemler görülebilir.
Tam tersi bir durumda yani bıngıldağın kapanması gecikirse yeni doğan bebekteki D vitamini eksikliği ve hipotiroidi sorunundan bahsedilebilir. Bıngıldağın zamanında kapanması için vitamin takviyesi yapılmalı.
Bazı bebeklerde ise bıngıldak içe çöküktür. Uzmanlara göre bu çöküklüğün nedeni ise yetersiz beslenme ya da sıvı kaybıyla ilgilidir. Bıngıldakta bazen bir hareketlenme hissedilebilir. Nabız atma şeklindeki bu durum son derece normaldir.
Bebeğin anlaşılamayan ön-yan bıngıldakları doğum sonrasındaki 2-3 ay; arka-yan bıngıldakları ise, 1 yıl içinde kapanır.
BEBEKLERDE BINGILDAK ÇÖKMESİ NEDEN OLUR? BINGILDAĞIN İÇE ÇÖKMESİ…
Bebeklerde görülen ishal ya da kusma gibi belirtiler bedenin sıvı ihtiyacına neden olan durumlarda bıngıldak çökmesini de beraberinde getirir. Bu durum bebeğin sıvı ihtiyacının olduğunu gösterir. Bu gibi durumların önüne geçmek için yeterli miktarda sıvı tüketimine önem verilmelidir.
Bebeğin kafasında hissedilen bıngıldağın fazla çıkık olması kafanın içerisindeki basıncın arttığının sinyalini verir.Bu şişmeler beyin zarı iltihapları ve beyin omurilik sıvısının artması ile ilişkili olabilir, doktora görünmekte fayda var.
BEBEKLERDE BINGILDAK ATMASI NEDEN OLUR? BINGILDAĞA DOKUNMAK ZARAR VERİR Mİ?
Günümüzde pek çok kimsenin bebek bakımında endişe ettiği konulardan birisi de dokunmaya tereddüt edilen bölgelerden olan baş bölgesidir. Yumuşak yere dokunmak ya da o bölgeyi yıkamak bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez.
İçerisinde sağlam bir zarla korunan bıngıldaktan dolayı bebeğin kafası sivri görünebilir. Eğer saçları seyrek yapıdaysa ve rengi de açıksa bıngıldakta ki nabız atışları da bariz belli olabilmektedir.