Kalın ya da ince bağırsağın bir kısmının birbirinin içine geçerek düğümlenme şeklidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bu rahatsızlık acil müdahale gerektirir. Oluşan düğümlenmenin sonucunda bağırsağın kısımların da kan akışının azalması sağlanır. Bağırsak düğümlenmesinin belirtileri, nasıl anlaşılacağı ve tedavi yöntemi için bu yazıyı okumalısınız.
Bağırsak, mide kısmından başlayarak anüs arasında olan bölümün genel adıdır. Kendi alanında kalın ve ince bağırsak olarak ikiye ayrılır. Hem ince hem de kalın bağırsağa özgü düğümlenmeler meydana gelir. Düğümlenmenin neden kaynaklandığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat genel olarak viral enfeksiyon sonucu oluştuğu bilmektedir. Bir diğer adıyla da bilinen ‘ivajinasyon’ bağırsakların içerisinde bulunan dışkının katılaşarak hareket edemeyecek duruma gelmesiyle birlikte bağırsaklarda tıkanıklığa neden olur. Bunun sonucunda kan akışında kesilme meydana gelir. Zamanında müdahale edilmezse, dolaşım bozukluğunun oluştuğu bölümde, kan akışının kesilmesinden kaynaklı doku ölümleri meydana gelebilir. Bu nedenle kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açar.
BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ NEDİR?
Bağırsakta ki dışkının katılaşarak iç içe geçmesiyle oluşan bir sağlık sorunudur. İnce bağırsak genellikle bebek ve çocuklarda görülürken yetişkinlerde görülme olasılığı oldukça düşüktür. Bağırsak düğümlenmesi için erken müdahale oldukça önemlidir.
BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bağırsak tıkanıklığı ani ve şiddetli biçimde kendini gösteren belirtiler verebilir. Kişide oluşan ağrılar rahatsızlığın ilerlemesi ile birlikte, kan kesilmesinden kaynaklı dokuda ölüm gerçekleşebilir. Bağırsak düğümlenmesi kadınlarda oranla erkeklerde daha sık görünür. Özellikle 50 yaş ve üzeri olan hareketleri kısıtlı kişilerde ivajinasyonun görülme ihtimali daha fazladır.
En yaygın bağırsak düğümlenmesinin belirtileri ise şunlardır:
- Gaz çıkaramama
- Karın şişkinliği
- Bulantı ve kusma
- Ateş
- Hızlı kalp artışları
- Karında ağrı ve hassasiyet
- Kanlı dışkılama
- Hızlı artış gösteren nefes alış verişler
BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ TANISI NASIL KONULUR?
Hastaneye giden kişinin belirttiği rahatsızlıklar doğrultusunda doktorlar, kişinin rahatsızlığa uygun tedavi yöntemi planlar. Bağırsak düğümlenmesi tanısı için kesin olarak şu yöntemlerden yararlanılır:
- Kan testi
- Dışkı testi
- Röntgen
- Bilgisayarlı tomografi
- Ultrasonografi
- Kolonoskopi
Kalın bağırsağı tıkanıklığı için kullanılan bir diğer yöntem ise ‘fleksibl sigmoidoskopi’ yöntemi kullanılır. Bu yöntem bağırsak tıkanıklığı için kullanılan bir tanı ve görüntüleme yöntemidir.
BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİNİN TEDAVİ YÖNTEMİ NELERDİR?
Bağırsak düğümlenmesi geçiren birinin acilen müdahale edilmesi gereklidir ve genelde tedavi yöntemi için ameliyat gerekebilir. Medikal yönden bir çözüme kavuşulmadıysa acil olarak cerrahi uygulama yapılmalıdır. Cerrahi uygulama sonucunda bağırsakta oluşan tıkanıklığı kesi ile girilerek katlanan kısım düzeltilir böylece bağırsakta tekrar kan akışı sağlanır. Bağırsak düğümlenmesi erken tedavi edilmediği taktirde, kanda meydana gelen sepsis adı verilen bir tür enfeksiyona neden olabilir. Bağırsak düğümlenmesi erken tedavi, edilmediği taktirde hayati risk taşır.