Anne adaylarının kafalarını en çok karıştıran konularda biri de hamilelik esnasında zencefilin tüketilip tüketilmemesi gerektiğidir. Peki, hamilelikte zencefil tüketilmeli mi? Zencefil çayı hamileler için zararlı mı? Zencefil hamilelikte ne kadar tüketilmeli? İşte hamilelik sürecinde zencefil tüketimiyle ilgili merak edilenler ve yanıtı…
Geçmiş dönemlerden günümüze uzanarak birçok derdin devası haline gelen zencefil, normal zamanların dışında hamilelik sürecinde tüketildiği zamanda sağlık açısından oldukça fayda sağlıyor. Halk arasında dolaşan söylentilere göre hamileyken zencefil tüketmenin bebek için sakıncalı olduğu yönünde olsa da uzmanlar, zencefil tüketiminin başta bulantılar olmak üzere hamilelik şikayetlerinde birçok probleme iyi geldiğini söylüyor. Burada dikkat edilmesi gereken en temel husus; gün içerisinde alınan miktar ve tazeliğidir Şifa deposu olan bu bitkiyi yemeklerin içinde ya da çay şeklinde tüketebilirsiniz. Peki hamilelikte zencefil tüketiminde başka nelere dikkat edilmeli? İşte cevabı…
HAMİLELİKTE ZENCEFİL TÜKETMENİN FAYDALARI NELER?
Her anne adayında aynı olmasa da genellikle ilk üç ayda görülen mide bulantılarına karşılık zencefil tüketimi tam bir ilaç niteliğindedir. Bir bardak kaynar suyunun içine yarım tatlı kaşığı toz zencefil ekleyin. 10 dakika sonra süzdükten sonra 2 fincanı aşmayacak şekilde tüketerek mide bulantısı problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca hamileliğe bağlı görülen mide ekşimesini önlemek için asitlerle savaşır. Bunun için yapacağınız şey taze zencefil ve şekeri veya ballı dilimle yapılan çayı yudumlamaktır. Peki hamilelikte zencefilin diğer yararları neler? Hamilelikte zencefilin nelere iyi geldiğini şu şekilde sıralayabiliriz:
– Rahim içindeki bebek için yeterli miktarda kan akışını destekler.
– Yemek sonrası sindirimi zor olan besinlerin daha iyi ve etkili sindirilmesine yardımcı olur.
– Sırt ve boğaz ağrısı için zencefil yatıştırıcı vazifesi görmektedir.
– Hamilelikteki yüksek kolesterol seviyelerini düşürür.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Yatıştırıcı özelliği sayesinde hamilelikte oluşabilecek mide yanmalarının önüne geçer.
– Glikoz düzenleyici özelliği sayesinde kan şekerini dengede tutar.
– Hamilelikte alınan kiloların etkisiyle oluşan yorgun kasları rahatlatır.
ZENCEFİL FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE ZARAR VERİR Mİ?
– Kan basıncı ya da kan pıhtılaşması için ilaç kullanıyorsanız uzman onayı almadan tüketmeyin.
– Her gün 2 fincandan fazlası erken doğuma ya da düşüğe neden olabilir. Ölçüyü kaçırmamakta fayda var.
– Birçok faydasının bulunmasına rağmen hamilelikte ve emzirme dönemindeki kadınlarda zencefil çayı kullanımı uzmanların tartıştığı konulardandır. Doktor onayı almadan tüketmeyin.
ZENCEFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
1 tane zencefil
Bal veya limon
Su
YAPILIŞI:
Taze zencefilin kabuklarını güzelce soyduktan sonra ince ince dilimleyin. Lif bakımından zengin olan zencefilden tam anlamıyla yararlanabilmek için liflere paralel kesin. Kişi başı kadar su kaynatıldıktan sonra her çay bardağı kadar su için 4-5 zencefil dilimi ilave edin. 10-15 dakika dinlendirip isteğe göre bal veya limon ekleyin.
Afiyet olsun…